Biji hijau beku di rumahSuri rumah yang berpengalaman tahu bagaimana untuk tidak hanya mengumpul tanaman yang indah, tetapi juga menyimpannya untuk musim sejuk. Resipi kegemaran jeruk, diwarisi daripada nenek masih tidak hilang popularitinya, tetapi menjadi kaedah yang semakin penting dalam pembekuan, yang membolehkan untuk mengekalkan kualiti produk yang berguna. penyejuk beku saiz isipadu, disediakan seorang lelaki yang mudah di jalan, tolonglah rumah pada musim sejuk buah-buahan tidak bermusim sejuk dan sayur-sayuran. Beku adalah tertakluk kepada hampir semua produk, termasuk baru-baru ini menjadi kacang asparagus yang popular. Tetapi tidak untuk mendapatkan keputusan yang miskin, membazirkan wang, masa dan tempat di dalam peti sejuk, anda perlu tahu bagaimana untuk membekukan kacang hijau untuk musim sejuk.

Peringkat persediaan

Menyediakan asparagus untuk bekuUntuk mendapatkan bilet yang lazat dan berguna, anda perlu memilih produk yang sesuai.

Jika kacang asparagus ditanam sendiri di taman, perlu mengumpulnya tepat pada waktunya. Biji yang paling lazat adalah susu, yang tidak mempunyai masa untuk berkembang terlalu banyak. Susu masak keras, dan tidak sesuai untuk pembekuan.

Jika kacang asparagus dibeli di pasaran, jangan teragak-agak untuk mencubit pod dengan kuku. Ia akan menghina untuk menghilangkan penuaian yang tidak enak di musim sejuk.

Pada peringkat persiapan, pergi melalui semua pod, hapuskan manja itu. Pada yang lain, potong tip dari kedua belah pihak, mereka tidak sesuai untuk dimakan dan boleh merosakkan rasa makanan siap sedia.

Tidak kira apa keadaan telah berkembang dan disimpan kacang hijau, di atasnya tidak ada sebilangan kecil mikrob. Sesetengah orang percaya bahawa suhu rendah boleh memusnahkan pelbagai bakteria, tetapi ia masih di rumah tidak boleh didapati “kejutan beku”, jadi beku kacang hijau untuk musim sejuk tidak boleh sama sekali menghapuskan mikroorganisma yang berbahaya yang tidak diingini. Untuk membersihkan produk, kami mencuci biji beberapa kali dalam air.

Sekiranya ada keraguan tentang asal dan kualiti kacang, lebih baik membekukannya dengan memproduksi produk tersebut.

Bergantung pada tujuan yang dibekukan kacang, ia boleh dibiarkan keseluruhan atau dipotong menjadi kepingan kecil.

Related  Kami memasak stik yang ideal dengan tahap daging panggang yang berbeza

Biji beku beku beku untuk musim sejuk

Biji yang dibasuh dan dipotong keringNampaknya ia lebih mudah? Tumpahan pada bungkusan, letakkannya di dalam peti sejuk dan tunggu musim sejuk untuk makan kacang segar. Tetapi di sini terdapat muslihat.

Sekiranya sayur-sayuran tidak kering terlebih dahulu, mereka akan membekukan dalam peti sejuk dan membentuk satu sekejap ais yang kukuh. Pada musim sejuk, anda perlu cuba untuk memecahkan beberapa buah dari blok ini atau menggunakan pakej keseluruhan pada satu masa.

Lebihan kelembapan dalam persediaan aiskrim tidak hanya menduduki tempat yang mencukupi, tetapi juga membuat hidangan yang dimasak daripada mereka berair dan tidak enak.

Ambil masa, biarkan kacang sebelum meletakkan di dalam beg untuk kering. Untuk melakukan ini, anda boleh meletakkannya pada kain atau tuala kertas. Sebagai alternatif, jika jumlah produk yang disediakan adalah kecil, biarkan ia dalam colander.

Biji yang disiapkan dibentangkan pada pakejSelepas pengeringan, kacang dimasukkan ke dalam beg dan, dengan berhati-hati mengeluarkan semua udara dari itu, terikat.

Jika anda ingin memastikan integriti setiap kapur, letakkannya di papan pemotong dan hantarkannya ke pra-beku. Selepas itu, buah beku dibungkus dalam beg.

Pembekuan kacang rebus

Kacang-kacangan telah dicemariMendidih betul kacang hijau, memelihara rasa dan kualiti yang berguna, dan juga tidak kehilangan menarik perhatian warna terang, teruskan dengan mengikuti cadangan ini:

  • menurunkan kacang-kacangan yang disediakan ke dalam air mendidih;
  • masak tidak lebih daripada 3 minit, sebaliknya kacang akan menjadi terlalu lembut dan tidak sesuai untuk penyimpanan;
  • Polis siap atau dataran kecil dengan teliti memakainya dengan bunyi bising;
  • segera letakkan dalam bekas air ais, yang bukan sahaja akan menyejukkan kacang, tetapi juga mengekalkan warna cerahnya;
  • teruskan air es selama sekurang-kurangnya tiga minit;
  • Letakkan produk siap pada tuala untuk kering;
  • menyebarkan kacang ke dalam bungkusan kecil;
  • menyingkirkan semua udara, yang dengan lembut menolak beg;
  • Bungkusan yang disimpan di dalam peti sejuk.

Tunjukkan pada pakej nama produk, berat dan tarikh pembungkusan. Kaedah ini akan menjadikannya lebih mudah untuk mencari paket yang perlu di musim sejuk.

Selepas blanching produk diletakkan di dalam air aisSalah satu pilihan, bagaimana membekukan kacang asparagus di rumah, adalah untuk menyediakan campuran sayur-sayuran, di mana ia akan masuk.

Related  Rahsia membuat jeli yang lazat dari beri gooseberry dengan oren

Pembungkusan kacang asparagus sebelum pembekuanSimpan kacang asparagus beku pada suhu -18 darjah. Mengeluarkannya selama setahun, lebih banyak produk ini tidak disimpan.

Dan penggunaan kacang beku akan mendapati mana-mana perempuan simpanan. Dengannya, dan sup yang baik, salad, sayur-sayuran, dan sebagai hiasan bebas, ia tidak kalah dengan sayur-sayuran lain. Benar-benar kacang beku memperkayakan diet musim sejuk dengan vitamin dan akan menyenangkan rasa cerah segarnya.

Bagaimana membekukan kacang asparagus – video