wain dari beri hitamWain blackberry buatan sendiri mudah dipersiapkan, walaupun proses penapaian memerlukan masa yang lama. Orang yang mempunyai pengalaman dalam winemaking dan pemula akan menghadapi tugas itu dan akan menggembirakan diri mereka dan orang yang tersayang dengan minuman harum yang luar biasa.

Bahan-bahannya

buah beri hitam masakUntuk membuat wain manis, dengan rasa dan aroma yang kaya, anda harus menggunakan buah beri yang masak di bawah sinar matahari. Blackberry, matang di tempat teduh, akan memberi air kepada produk akhir.

Untuk penyediaan wain yang anda perlukan:

 • blackberry – 2 kg;
 • air – 1 l;
 • gula – 1 l;
 • kismis – 50 g.

Anda boleh lakukan tanpa kismis. Ia digunakan dalam bentuk yang tidak dicuci untuk menyokong, jika terdapat sedikit yis wain pada beri awal. Sebahagian daripada tuan rumah bukan kismis menggunakan beg yis wain. Prinsip bekerja dengan mereka adalah sama dengan bekerja dengan kismis.

Apabila membuat wain rumah, anda tidak boleh menggunakan objek logam.

Kandungan kontena bertindak balas secara kimia dengan logam dan, akibatnya, bukan wain, tetapi sebatian kimia yang tidak sesuai untuk digunakan. Untuk menggabungkan kandungan, gunakan peralatan kayu, plastik, atau kacau dengan tangan yang bersih.

Untuk penyediaan wain, anda tidak boleh menggunakan beri, tetapi jus siap sedia. Dalam kes ini, operasi dijalankan dengan cara yang sama, tidak termasuk peringkat pemprosesan beri. Anda boleh menambah alkohol atau vodka ke wain rumah. Tetapi dalam mana-mana, ternyata minuman pahit wangi yang harum.

Urutan tindakan

Resipi untuk membuat wain dari beri hitam mirip dengan resepi tradisional dari buah lain:

 1. Bahan permulaan dipindahkan. Beri dicemari, buah-buahan yang rosak ditolak.menyisih dan beri hitam blackberry saya
 2. Blackberry dibasuh, diletakkan dalam 1 lapisan agar kaca air.
 3. Beri tulen menguli sehingga jisim homogen diperolehi.untuk berry beri
 4. Puree diletakkan dalam bekas dengan kerongkong luas.
 5. Untuk beri mashed tambah air, kismis, 400 gram gula. Kacau secara menyeluruh.tambah gula kepada buah
 6. Kapal dengan campuran hendaklah diletakkan di dalam bilik gelap pada suhu bilik. Tutup dengan kain kasa dan biarkan untuk ditapai selama 3-4 hari. Secara berkala, kacau kandungan bekas untuk mengedarkan enzim secara merata.
 7. Dalam tempoh ini adalah perlu untuk memerhatikan hidangan dengan jisim. Penampilan bau berasid tertentu menunjukkan permulaan penapaian. Pada permukaan buih, campuran kedutan. Manifestasi sedemikian menunjukkan bahawa proses membuat wain blackberry di rumah telah bermula.proses penapaian bermula
 8. Sekiranya tanda-tanda seperti itu ditemui, kandungan bekas akan ditapis melalui kain kasa, berhati-hati memerah jisim. Dalam proses masa depan ia tidak berguna, oleh itu ia dibuang.
 9. Cecair yang disucikan dituangkan ke dalam vesen penapaian dan diisi hingga jumlah 70%.
 10. 300 g gula ditambah kepada jisim, bercampur, ditutup dengan meterai hidraulik atau dengan sarung tangan perubatan getah. Dalam sarung tangan, lubang kecil perlu dibuat untuk membolehkan gas melepaskan diri dari bekas. Adalah lebih baik menggunakan perangkap air. Reka bentuknya dirancang sedemikian rupa sehingga memungkinkan untuk meninggalkan gas penapaian tanpa membiarkan udara.
 11. Pasang bekas dengan cecair di tempat yang gelap dengan suhu malar 18-23 ° C. wain wanders
 12. Selepas 4 hari, buka bekas. Palamkan sedikit wain ke dalam piring, tambah gula yang tersisa, kacau sehingga dibubarkan sepenuhnya dan tuang semula ke dalam bekas keseluruhan. Tutup dengan meterai hidraulik.
 13. Selepas operasi ini, kapal dengan wain tidak lagi dibuka sehingga proses penapaian selesai.
 14. Selepas 30 – 50 hari, sedimen muncul di bahagian bawah. Cecair menjadi ringan dan sedikit telus. Gelembung gas berhenti muncul di meterai hidraulik. Jika sarung tangan digunakan, ia akan ditiup pada peringkat ini.
 15. Sudah tiba masanya untuk memindahkan kandungan ke hidangan lain. Operasi dijalankan dengan perlahan, menggunakan tiub. Sedimen tidak boleh memasuki bekas bersih.
 16. Pada ketika ini, rasa minuman dilakukan. Jika perlu, rasa disesuaikan dengan menambahkan gula, jika dikehendaki, alkohol. Jika gula jatuh dalam wain muda, bekas sekali lagi ditutup dengan meterai hidraulik. Sekiranya tidak ada keperluan untuk pemanis tambahan, kapal itu diisi ke atas, untuk mengelakkan sentuhan dengan oksigen.
 17. Proses penuaan bermula. Wain diletakkan di dalam bilik sejuk selama 20-30 hari. Tempoh ini bersyarat. Semakin lama wain akan bertahan, semakin berharga.proses penuaan wain

Related  Kami menyediakan jem pedas dari rujar dengan oren untuk seluruh keluarga

Proses penyediaan wain blackberry dianggap lengkap apabila dendam berhenti muncul.

Jika pada tahap penapaian oksigen masuk ke tangki, maka bukannya wain dari blackberry, cuka akan berubah.

Secara berkala, wain dibuang ke dalam bekas lain, meninggalkan residu di bahagian bawah yang sebelumnya. Manipulasi ini mengelakkan kepahitan dalam produk akhir. Kod ini mendapati bahawa endapan tidak keluar, proses memasak selesai.

rasa anggur dari blackberrySekiranya semua peraturan diikuti, wain akan berubah menjadi cerah, wangi dengan rasa pelik yang menyenangkan.

Penyediaan wain dari blackberry – video