Žetev pridelka peteršiljaZelenjava svežega peteršilja iz obliža je nepozabna aroma vročega mesa in zelenjave, pikantni dodatek k solatam in marinadama. Ko se topli dnevi končajo, rastline dajo manj zelenih listnatih listov, kmalu pa celo pod snegom. Kako ostati peteršilj svež za zimo, tako da bogata prehrana z vitamini ni osiromašena in da je bil meni tudi v hladni sezoni najbolj raznoličen in uporaben?

V hladilniku lahko pri temperaturi do +6 ° C zelenjavne peteršiljke hranimo največ mesec dni. V tem primeru listje postopoma izgublja vlago, postane rumeno in bledi. Korenike peteršilja so bolj trpežne.

Če so korenovke olupljene od ostankov listja in tla potopimo v čisti pesek, da bi zagotovili stalni dotok zraka in temperaturo od +1 do +5 ° C, bo peteršilj uspešno prešel. Res je, klet je sploh ne, in v času zimskih korenin izgubi precej velik del hranil. Kako shraniti peteršilj?

Priprava korenskega peteršilja za shranjevanjeDanes, tudi doma, lahko uporabite več načinov in receptov za pripravo peteršilja za zimo. V vseh primerih obdelava zelenjave in korenovk ne vpliva niti na okus proizvodov niti na njihovo sestavo vitaminov.

Ali lahko zamrznem peteršilj za zimo?

Gosto listje peteršilja in korenovk, pospravljeno jeseni, popolnoma zmožno zamrzovanja.

Učinek mraza ne moti strukture tkiv korenin in listov, količina aromatičnih in hranilnih snovi se sploh ne zmanjša. Poleg tega se metoda, kadar se celotni tramovi ali listi podvrže zamrznitvi, danes lahko štejemo za najpreprostejšo in najhitrejšo. Kako kuhati peteršilj za to zimo?

  • Poberejo se predobdelane zelenice, odstranijo posušene ali poškodovane liste, trave in tujke.
  • Trim neprimerni za hrano trda stebla.Pralni peteršilj je dobro posušen
  • Peteršilj temeljito oprati in posuši približno 10-15 minut na prtičku ali brisaču.
  • Pripravljeni na zamrzovanje, zelenice so razdeljene na majhne šaržne žarke, ki so dovolj za polnjenje ene posode.Priprava listov za zamrzovanje
  • Listje je ovito v filmu za hrano ali na pakiranjih, nato pa v zamrzovalnik.Zamrznite peršun v majhnih delih

Na faznih fotografijah si lahko ogledate, kako zamrzniti peteršilj za zimo. Če ne izpostavljate zelenju za odmrzovanje in ponovno izpostavljanje mrazu, je peršin popolnoma shranjen pozimi. Pomembno je, da so v času polaganja svežnji čisti čisti in da na površini listov ni sledi vode, ki v najboljših močeh ne more vplivati ​​na kakovost zelenice pri nizkih temperaturah.

Če želite presoditi prisotnost vlage v pakiranjih, lahko nekako pogledate peršun. Če zelenje ni bilo dovolj posušeno, bi se odtaljene steblo lahko temno zelene, popolnoma izgubljene elastičnosti, obesile. Kakovostno zelenje ohranja videz in teksturo sveže.

Uporaba zamrznjenega zelenjaPodobno prihajajo z rizomom peteršilja. Operejo se, odstranjujejo majhne korenine in ostanke listja. Oluščene korenike so razrezane na trakove ali kocke, kot so zelenjava, posušene in pakirane v majhnih vrečah. Takšen peteršilj pozimi se lahko uporablja pri pripravi bujonov, obara in drugih vročih jedi.

Kako zamrzniti peteršilj za zimo: fotografija in opis originalnih načinov

Priprava dišečih kockPreživite celo majhno, vendar cel kup peteršilja ni vedno mogoče. Ali lahko zamrznem peteršilj za zimo celo manjše dele? Ja, če jih uporabljamo kalupe za led, nato pa se preselil, opran in drobno sesekljan peteršilj po zamrznitvi spremeni v dišeče kocke za polnjenje juhe, enolončnice, paro zelenjavo ali testenine.

Pri uporabi te metode priprave peteršilja za zimo je pomembno izbrati pravo stopnjo mletja listja.

Za kocke peteršilj fino nasekljaneČe uporabljate mešalnik, bo zelena masa dala sok in postala mastna, vendar popolnoma napolni celice ledene posode in zamrzne. Z ročnim brušenjem bodo delci večji, vendar je oblikovanje kocke veliko težje. Zato, preden na fotografiji zamrznem peteršilj za zimo, z uporabo te metode, bo potrebno skrbeti za čim manjšo listje. V vsakem primeru ta dodatek k posodam v celoti prenaša okus in vonj svežih zelenjave.

Dišeče kocke so pripravljene za skladiščenjeČe želite hraniti skoraj celih listov na kockah, potem po širjenju zelene mase na celice narežite vsebino z majhno količino vode in po možnosti s stopljenim kremastim ali nerafiniranim olivnim oljem. Zamrznjene kocke bo čudovit dodatek opečen mesa, štruklji, jed iz riža in krompirja.

Če želite, lahko zmes dodate še druga priljubljena zelišča, na primer zelena čebula, sesekljan česen ali paprika, origano in bazilika.

Kocke iz svežih zelišč

Žetev peteršilja za zimo v olju

Priprava peteršilja s sončničnim oljemPodoben način priprave peteršilja za zimo je tudi uporaba olja, toda že navadnega, rafiniranega sončnice. Da in zamrzovalnik v tem primeru ni potreben.

  • Zelenice, ki jih želijo obdržati, so nujno oprane, odrezane vse poškodovane, suhe in grobe dele listov.
  • Po tem se peteršilj posuši in zmelje.
  • Zeleni so gosto položeni v čiste steklene kozarce in prelijejo z oljem, tako da med listjem ni zračnih mehurčkov.

Zemeljski peteršilj napolnjen s sončničnim oljemKo olje pokriva peteršilj, so pločevinke tesno zaprti in poslane v klet ali hladilnik, kjer bo izdelek shranjen pri temperaturi od +1 do +8 ° C.

Kako kuhati peteršilj za zimo: recept za zelenjavo

Salting je eden najstarejših načinov za ohranitev lastnosti najbolj pokvarljivih živil v času, ko so bili domači hladilniki le sanje.

Peteršilj brusi s soljoZelo malo ljudi se spominja, kako ostati peteršilj sveže za zimo s pomočjo soli. Kljub temu sol kot naravni konzervant odlično ohranja vse lastnosti zelenja in ne dopušča razvoja škodljivih mikroorganizmov.

Za luženje, bo čista, razrezana zelišča in naribana korenasta zelenjava. Pet delov teže rastlinskih surovin vzame en del namizne soli. Sestavine so pomešane in razporejene na čistih steklenih kozarcih, tako da je prostor za sok, ki se tvori, ko se sol raztopi. Zaprto posodo lahko shranite v kleti ali v hladilniku in po potrebi uporabite soljeni peteršilj za kulinarične namene.

Kako sušiti peteršilj doma

Sušenje zelenja in korenike je eden izmed najučinkovitejših načinov priprave peteršilja za zimo. Vsi mikrohranili in vitamini ostanejo v končnem izdelku, se aroma praktično ne spreminja in včasih postane bolj nasičena.

Priprava zelenice za sušenjePoleg tega posušeni peteršilj ne potrebuje posebnih pogojev shranjevanja, večkrat izgubi težo in volumen v primerjavi s svežim in je prav tako prikladen za uporabo. Preden sušite peteršilj doma, maščobo in korenine speremo, previdno in nežno posušimo. Po sušenju ne bodo več možnosti ekstrakcije plevela, gnit in grobih delov rastline, zato so surovine predhodno razvrščene in korenine očiščene.

Koren peteršilja se razreže na plošče in posušiZeleni peteršilj se lahko posuši kot celoten list z vrhom peclja in v ločenih majhnih kosih. Korenine se pred sušenjem razrežejo na tanke rezine ali majhne kocke. Sušenje peteršilja, kot tudi drugih rastlinskih pridelkov, lahko na prostem, pod gazo v mikrovalovni pečici, ali posebno sušenje v peči pri temperaturi, ki ni višja od 60 ° C. Če je zrak vroč, obstaja nevarnost požara zelenice in izgubo njenih koristnih lastnosti. Določite kakovost suhe trave po izgledu peteršilja.

Če je prvotno zelena trava pridobila rumenkasto ali rjavo prst, je bila prekinjena temperatura reže med sušenjem.

Posušen peteršiljDa je izguba vlage in kosov koreninskih posevkov enotna in hitrejša, od časa do časa so surovine previdno previdane. Kako shraniti peteršilj po sušenju?

Suh peteršilj je shranjen v tesno zaprtih kozarcih.Na koncu postopka se suhi peteršilj razprostira na steklenih kozarcih s tesno zaprtimi pokrovi ali vrečkami z notranjim slojem folije. Takšen paket ne bo dovolil, da bi suh proizvod izgubil okus in vdihnil vlago iz zraka.

Kako zamrzniti peteršilj za zimo – video