dober zrel avokadoČezmorski eksotič je že dolgo vstopil v rusko kuhinjo, vendar vsi ne vedo, kako izbrati avokado, da se ne bi zamenjali in ne razočarali. Čeprav je to pogosto sadje za različne solate in stranske jedi, je še vedno težje razumeti kot v jabolkih ali paradižnikih. Danes vas bomo poskušali seznaniti s tem darilom narave in vam povedati vse o pravi izbiri.

Kaj je avokado, in kaj jesti?

avokado drevoPrvič, pokažimo, kaj se dogaja, potem pa bomo ugotovili, kako izbrati zrelega avokada, ki bo prosim z občutljivim okusom in prijetno, značilno aromo.

Junak naše pripovedi ima še eno zanimivo ime – aligatorsko hruško. V obliki je sadje resnično podoben hruški, njena groba površina pa je temno zelena, z izrazitimi mozolji, ki spominjajo na kožo krokodila, torej poetično ime. Divje divje čezmorske eksotike rastejo v Mehiki in Južni Ameriki, vendar se kulturne vrste uspešno gojijo v Evropi. Ameriško perzijsko drevo, ki daje neverjetno sadje, nikoli ne prepusti listov, lahko pa doseže do 20 metrov višine. Njegova krono izgleda razkošno in se raztegne.

Nežni avokado vam ni všeč, da okusite. To je čvrsta in nezrelo meso ima neprijetno grenkobo. Zrelo sadje je mehko, rahlo mastno v teksturi, s sladkim okusom. Je sestavni del svetovno znanih vročih mehiških omak.

Če ste zmotno izbrali nezrelo sadje, se ne obupajte. Povedali vam bomo, kako doma doma zorite avokado, najprej pa ugotovimo, kako pravilno izberemo vse sorte, ki jih ponujajo v trgovinah.

Učenje izbire avokada pravilno

avokado različnih sortTorej, potrebujemo zrelega sadja, ker je nezrelo sadje skoraj neužitno zaradi neprijetne grenkobe. Danes je v številnih trgovinah nenavaden zelen gost mogoče najti vse leto, zato se iskanje težav ne bo pojavilo. Toda z izbiro idealnega vzorca – lahko.

avokado dozorevaNekaj ​​pomembnih nasvetov o tem, kako izbrati pravi avokado so:

  1. Z mehkobo. Obstaja ena nevarnost: celo nestabilna, voljno potisnjena na dotik aligatorskih hrušk znotraj, bližje kosti, še vedno lahko ostane pik. Seveda je bolje vzeti tisto sadje, ki je mehko na dotik, ker trdi kot kamen – vsekakor nezrel. Toda pri izbiri bodite pozorni na druge znake.
  2. Po barvi. Naslednje najpomembnejše merilo za ocenjevanje je barva kože. Avokado, videnje, gre skozi stopnje od svetlo zelene do skoraj črne. Temnejši je zrel sad. Najlažja v hrani še ni primerna, bogata zelena barva označuje, da se izbrani primerki lahko jedo čez dan, temno zelena – takoj po prevzemu in izrazita črnost kaže, da se je sadje opomoglo.
  3. Glede na stanje ročaja. Izbrali ste mehko avokado temno zelene barve, vendar za nadzor, bodite pozorni na madež, ki ste ga po odstranitvi potaknili. Najboljše sadje bo imelo svetlo rumeno barvo. Ampak, če je madež zastekel in postal temno rjava – preden zreaš aligatorsko hruško.
  4. Na trkanje kosti. Tukaj je vse preprosto: rahlo potresite vaš najljubši vzorec blizu ušesa. Če slišite kosti, ki se dotikajo, je to zanesljiv znak pravilnega stanja.

rezano sadje avokadaSedaj poznate vse skrivnosti, kako izbrati popoln avokado. Ampak osredotočimo se na druge točke, o katerih mora imeti vsaka gostiteljica idejo. Na primer, kaj je slabo prezrelo sadje? Postane mehko in nemogoče rokovati, še posebej – rezanje. Poleg tega je meso takega sadja nevarno zastrupitev, saj je pogosto že gnilo od znotraj. Lahko povzroči razbremenitev prebavnega trakta. Toda nezrelo je mogoče kupiti. Ni tako težko, da bi ga pripeljal do pravilnega stanja doma. To bo obravnavano spodaj.

Barva kože aligatorske hruške je odločilni dejavnik pri izbiri pravega sadja, vendar obstaja nekaj skrivnosti. Pridi iz sorte. Dejstvo je, da obstaja kalifornijski avokado, ki se imenuje še Haas. V zrelih oblikah je bogata rjavkasta ali celo črna barva, v tem primeru barva ne kaže na preveliko rast, ampak, nasprotno, nakazuje normalno stopnjo zorenja.

narezan avokadoNo, nekaj besed o tem, kako očistiti avokado, da ne bi poškodovali mesa. Vse je odvisno od tega, kaj nameravate uporabiti za sadje. Če je za omako, potem ga narežite na polovico, izvlecite kost, meso pa vzamete z običajno žlico, strganjem na straneh. Druga stvar – zvitki ali solata. Za njih je treba aligatorsko hruško razrezati v tanke trakove, na kocke. Sadež temeljito izperemo, rezimo, odstranimo kost. Nato nežno dvignite kožo z zgornjega roba in jo odtrgajte. Očiščeno sadje se po potrebi zmanjša.

Značilnosti skladiščenja in zorenja

Sedaj veste ne samo, kako izbrati pravi avokado, ampak kako jo očistiti za porabo. Oglejmo si funkcije shranjevanja.

avokado primeren za uporaboSadu lahko enostavno postrežemo doma in ne traja veliko časa. Pa vendar, kako shraniti avokado, tako da zori? Nič ni zapleteno. Posušeno sadje dajte v temno, toplo mesto, dopustite dva ali pet dni. Postopek lahko pospešite. Etilenski plin bo pripomogel k doseganju želenega in njegovi aktivni proizvajalci so jabolka ali banane. Postavite jih v eno vrečko z avokado in ponovno očistite v toplem, suhem, temnem prostoru. Aligatorska hruška bo pripravljena za jesti veliko hitreje. Tukaj, morda, in vse skrivnosti, kako shraniti avokado.

Plod ne shranjujte v plastičnih vrečah, ker se v njih lahko “zaduši” in se poslabša. Najboljša možnost – papirni zabojnik ali lesena kartonska škatla. Lahko se namesti v platneno vrečko.

Če poznate, kako določiti zrelost avokada, lahko enostavno izbirate idealno sadje, primerno za solato, in za okusno omako, sveže zvitke. Želimo vam srečno družino koristnih avokada!

Kako izbrati in očistiti avokado – video