cvjetača na našem stoluCvjetača je veličanstveno povrće koje kombinira ne samo puno korisnih mikroelemenata i vitamina, već i pristupačne, što ga čini atraktivnim za mnoge domaćice. I prije ili poslije svi se suočavaju s pitanjem, ali koliko biste trebali kuhati cvjetača kako bi sačuvali sva njegova svojstva? Upravo će to biti točno vrijeme pripremanja u našem članku.

Svježi karfiol

korisni cvjetačaIz pravilnog vremena kuhanja cvjetača ne ovisi samo njezina korisnost, već kvaliteta okusa. Dobro pripremljene cvjetnice imaju karakterističnu tendersku strukturu i ugodan ukus.

Zahvaljujući uzgoju, znanstvenici su donijeli nove sorte cvjetača – narančaste, ljubičaste i zelene boje.

Koliko kuhati svježi karfiol, ovisi o načinu njegove pripreme:

  1. Priprema u tavi. Ako namjeravate kuhati cijelo povrće, a da ga ne podijelite u cvjetnice (vilice), potrebno je 10-17 minuta, a ako je kupus prethodno podijeljen, vrijeme će se smanjiti na 8-12 minuta.kuhanje cvjetača u tavi
  2. Priprema u dvostrukom kotlu moguće je samo na cvatovima i traje oko 30 minuta. Ova metoda kuhanja vam omogućuje da zadržite maksimalni broj korisnih svojstava povrća.
  3. Vrijeme kuhanja u višeslojnim žaruljama ovisi o odabranom načinu rada. Kuhanje cvjetača može biti i u “Varki” iu “Parama” ili “Carcaseu”. U prvom slučaju, vrijeme je 8-15 minuta, za par – 16-20 minuta, i kada se gašenja 10-17 minuta.kuhanje cvjetača u multivariatu
  4. U mikrovalnoj pećnici cvjetača se kuha 9 minuta. Proces se sastoji od dvije faze. Na prvi kupus zalupljen u pladanj, napunjen vodom i stavljen u mikrovalnu 5 minuta. U drugoj fazi, poluproizvedeno povrće se dodaje okus i stavlja natrag u pećnicu 4 minute.
  5. U loncu za kuhanje, unatoč imenu, vrijeme kuhanja traje 15 minuta.

Koliko kuhati svježi karfiol nakon kuhanja ovisi o tome hoće li kasnije proći dodatnu toplinsku obradu – prženje ili pečenje. Ako se to očekuje, vrijeme kuhanja treba smanjiti za 2-3 minute.

Zamrznuti karfiol

priprema zamrznute karfiolOvaj povrtnjak zadržava korisna svojstva čak iu zamrznutom stanju. Da biste se pripremili za zamrzavanje, kupus treba odvojiti od lišća, odstraniti tamne mrlje, temeljito oprati i podijeliti na pojedinačne vilice. Da biste izbjegli puno nakupljanja leda, nakon pranja povrća, preporuča se postaviti na ručnik i ostaviti malo da se osuši.

Kako kuhati smrznuti cvjetača? Da, vrlo je jednostavno. Za pripremu povrća, čak i ne nužno prije odmrzavanja. Odmrzavanje troškova, drži samo ako kupus je puno leda. Još jedno pitanje je koliko kuhati zamrznuti cvjetača. Ovdje je sve slično svježe, a vrijeme ovisi o načinu kuhanja i njegovoj daljnjoj upotrebi. Radi praktičnosti kuhanja, bolje je pokušati napraviti identične vilice (cvjetovi). U tom slučaju nećete imati mogućnost da se neki “cvijet” kupusa ne kuha, a drugi naprotiv.

Priprema cvjetače

Prije kuhanja, cvjetača treba staviti u otopinu soli, koja je izrađena od izračuna 2 žlice. l. soli po 1 litre vode. To je učinjeno kako bi se riješili gusjenice i ličinke. Dalje od glave potrebno je odrezati sve tamne mrlje i podijeliti ih u cvjetove.

Kuhanje cvjetača, svježe i smrznuto, najlakše je u tavi. To je prije svega prilika da se probati pripravnost povrća.

Priprema cvjetače može se podijeliti u nekoliko faza:

  1. Pripremite povrće – uklonite višak dijelova, odvojite tamne dijelove, temeljito operite.podijelite cvjetača u cvjetove
  2. Stavite posudu na peć, dodajte sol i pričekajte da prokuha.
  3. U kipućoj vodi, smanjite kupus, ne smanjujući vatru.kuhati kupus
  4. Kada se voda ponavlja, smanjite toplinu i kuhajte dok ne postignete 8-12 minuta. Takve manipulacije vatrom omogućuju očuvanje boje kupusa, a da se ne omoguće tamnjenje.
  5. Zavarenog povrća baciti u cjedilo, tako da prekomjerna voda je nestala.procijediti prokušan cvjetača

Stupanj dostupnosti kupusa treba provjeriti 2 minute prije kraja vremena kuhanja. Ovisno o određenoj varijanti, vrijeme treba lagano povećati ili smanjiti.

Cvjetača se odnosi na nisko kaloričnu hranu, za koju je jako zaljubljena u nutricioniste.

nutritivna vrijednost cvjetačeUnatoč prividnoj jednostavnosti, cvjetača se može kuhati u različitim varijantama. Može biti zasebni proizvod ili sastavni dio posuđa. Eksperiment i obični boršč, ali već s cvjetača, zadovoljit će vas ne samo sa svojom vrstom, već i sa neobičnim ukusom.

Kušajte ispravno cvjetača – video