dobar zreloj avokadoOverseas egzotično dugo je ušao u rusku kuhinju, ali ne svatko zna kako odabrati avokado, kako ne bi bio u zabludi i ne bi bio razočaran. Iako je ovo zajednički plod za razne salate i bočnja jela, još je teže razumjeti nego u jabukama ili rajčicama. Danas ćemo vas pokušati upoznati s ovim darom prirode i reći vam sve o pravom izboru.

Što je avokado i što jede?

stablo avokadaNajprije saznajemo o čemu se radi, a onda ćemo shvatiti kako odabrati zrelog avokada koji će zadovoljiti ukusnim okusom i ugodnom, karakterističnom aromom.

Heroj naše pripovijesti ima još jedno zanimljivo ime – aligator kruška. U obliku, plod stvarno izgleda kao kruška, a njegova gruba površina je tamnozelena, s izraženim pimples nalik koži krokodila, dakle ovo pjesničko ime. Divlji divlji prekomorski eksotici rastu u Meksiku i Južnoj Americi, ali se kulturološke vrste uspješno uzgajaju u Europi. Američko perzijsko stablo, koje daje nevjerojatne voće, nikad ne baca lišće, ali može doseći do 20 metara visine. Njegova kruna izgleda luksuzno i ​​prostorno.

Neugodan avokado vam ne voli da kušate. Čvrsta je, a neuljudno meso ima neugodnu gorčinu. Zrelo voće je mekano, malo uljano u teksturi, s slatkim okusom. To je sastavni sastojak u svjetski poznatim vrućim meksičkim umacima.

Ako ste pogrešno odabrali neprobavni plod, nemojte se obeshrabriti. Reći ćemo vam kako svatko kuhati avokado kod kuće, ali prvo saznajmo kako ga pravilno odabrati iz svake raznovrsne ponude u trgovinama.

Učenje ispravno odabrati avokado

avokado različitih sortiDakle, trebamo zrelog voća, jer je neobrazan plod gotovo nejestiv zbog neugodnih gorčina. Danas u mnogim trgovinama neobičan zeleni gost može se naći tijekom cijele godine, tako da potraga za problemima neće nastati. Ali s izborom idealnog uzorka – to može.

Related  Комбинација шљиве за зиму – препоруке о технологији заласка сунца, рецепти

avokado se sazrijevaNeki važni savjeti o odabiru pravog avokada su:

  1. Zbog mekoće. Postoji jedna opasnost: čak i nestabilna, dragovoljno gurnuta na dodir aligativnih krušaka iznutra, bliže kosti, još uvijek može ostati kolač. Naravno, bolje je uzeti onaj plod koji je mekan do dodira, jer je teško kao kamen – definitivno nezreo. Ali pri odabiru, obratite pozornost na druge znakove.
  2. Po boji. Sljedeći najvažniji kriterij za procjenu je boja kože. Avokado, gledajući, prolazi kroz faze od svijetlo zelene do gotovo crne. Tamniji je zrelo plod. Najlakši u hrani još nije prikladan, bogata zelena boja ukazuje na to da se odabrani primjerak može jesti u danu, tamnozelen – odmah nakon stjecanja, a izražena tamnost ukazuje na to da se voće oporavlja.
  3. Prema stanju ručke. Odabrali ste mekom avokado tamno zelene boje, ali za kontrolu obratite pažnju na mrlju ostavljenu nakon uklanjanja reznica. Najbolji plod će imati svijetlo žutu boju. Ali ako je mrlja potamnjela i postala tamno smeđa – prije nego što zrela aligatorna kruška.
  4. Na kucanje kostiju. Ovdje je sve jednostavno: lagano protresite omiljeni uzorak blizu uha. Ako čujete da je kost pritisnuta unutra, to je siguran znak pravilnog stanja.

izrezati plodove avokadaSada znate sve tajne kako odabrati savršeni avokado. No, usredotočimo se na druge točke o kojima svaka domaćica treba imati ideju. Na primjer, ono što je loše je pretjerano voće? Postaje mekana i nemoguće je obrađivati, osobito – rezanje. Osim toga, meso takvog voća je opasno trovanja, jer je često već trulo iznutra. To može uzrokovati uzrujanost gastrointestinalnog trakta. Ali nezreli se može kupiti. Nije tako teško donijeti ga u pravom stanju kod kuće. Ovo će se raspravljati u nastavku.

Boja kože aligatora kruška je odlučujući čimbenik pri odabiru pravog voća, ali postoje neke tajne. Dođite iz raznolikosti. Činjenica je da postoji kalifornijski avokado, zvani još Haas. U zrelom obliku, to je bogata smeđkasta ili čak crna boja, au ovom slučaju boja ne ukazuje na porast, već upravo suprotno pokazuje normalnu fazu sazrijevanja.

odrezani avokadoPa, nekoliko riječi o tome kako očistiti avokado, kako ne bi oštetio tijelo. Sve ovisi o tome što namjeravate koristiti plodove. Ako je za umak, a zatim ga rezati na pola, izvadite kosti, a tijelo se izvadi s redovitom žlicom, struganje na strane. Još jedna stvar – peciva ili salata. Za njih, aligator kruška mora biti izrezana na tanke trake, kocke. Plod je temeljito oprati, izrezati, ukloniti kost. Zatim nježno podignite kožu s gornjeg ruba i skinite ga. Izgubljeni plod se prema potrebi rezati.

Related  Popularni savjeti: kako kuhati grašak za zimu

Značajke skladištenja i zrenja

Sada znate ne samo kako odabrati pravi avokado, već kako ga očistiti za konzumaciju. Pogledajmo značajke pohrane.

avokado prikladan za uporabuVoće se lako može poslužiti kod kuće, i to ne zahtjeva puno vremena. A ipak, kako pohraniti avokado kako bi se sazrijelo? Nema ništa komplicirano. Stavite suho voće na tamno, toplo mjesto, ostavite dva ili pet dana. Možete ubrzati proces. Etilenski plin će pomoći postizanju željenog, a njegovi aktivni proizvođači jabuke ili banane. Stavite ih u jednu vrećicu s avokadom i ponovno očistite na toplom, suhom, tamnom mjestu. Alligator kruška će biti spremna jesti mnogo brže. Evo, možda, i sve tajne, kako skladištiti avokado.

Ne stavljajte plodove u plastične vrećice, jer u njima može “ugušiti” i pogoršati. Najbolja opcija – spremnik za papir ili drvena kartonska kutija. Može se postaviti u platnenu vrećicu.

Znajući kako odrediti zrelost avokada, možete jednostavno odabrati idealan plod, pogodan za salatu, i za ukusni umak, svježe pecivo. Želimo vam sretnu obitelj korisnih avokada!

Kako odabrati i očistiti avokado – video