äppeldryckKompis av äpplen till vintern – det här är en av de enklaste, användbar, pålitliga och läckra hemmagjorda produkterna. Compote brunner väl törst, förbättrar vitalitet och förbättrar humör. Det kan säkert ges till små barn, eftersom drycken provar sällan allergiska reaktioner. Om du sliter, kommer äppelkompott vara välkommen. Innan du fortsätter till recepten, är det värt att komma ihåg de grundläggande stegen i matlagningen, observera vilken du kan få en nästan perfekt dryck.

Allmänna postulater av förberedelse

sort vit fyllningFramställning av produkter. Det första steget i matlagningsprocessen är valet av äpplen. Frukt bör inte vara mogen eller för svår. Det är viktigt att varje kruka fylls med äpplen av samma sort.

graderad fräsningDet är bäst att kompotera färsk äpplen lämpliga frukter av söta och sura sorter.

Grushevka gradeOfta används sådana sorter som White Fill, Melba, Grushevka, Quinti och Mantet.

sort mantetOm du vill skära skivor, gör inte det för fint, annars kan kompote bli gruel. En liknande effekt kommer att uppnås när man använder överfyllda frukter.

Socker kan ersättas med fruktos eller melass. Fans av kulinariska experiment kan diversifiera smaken av kryddor. I burkade kompositar läggs ofta anis, kanel, ingefära, kryddnejlika, vanilj, citronbalsam, kardemumma, muskotnöt eller mint.

Förberedelse av redskap och extra verktyg. Från disken behöver du:

 • banker;
 • skärbräda;
 • stor kastrull;
 • kniv;
 • sikta (kan ersättas med ren gasbindning).

äppelskärareTänk på hur man lagar komposit från äpplen i en kastrull, kom ihåg att sirapbehållaren måste vara av rostfritt stål. Det kommer att vara användbart och äppelskärare, med vilken endast en rörelse kan skära frukten i flera delar och ta bort kärnan. Det är viktigt att förbereda burkarna och locken ordentligt. De måste tvättas ordentligt och måste skållas med kokande vatten.

kan steriliseringInnan du lagar kompiset av äpplen är det värt att köpa två enkla men mycket användbara verktyg. Detta är en skiva för sterilisering och tång. Det första verktyget sätts på en kruka med vatten. När vätskan kokar, placeras en skiva på skivan och väntade tills den steriliseras. Och med hjälp av tång är det lätt att få en burk utan att riskera att bli bränd.

Teknik för förberedelse.Erfaren matlagning experter rekommenderar innan blanchering äpplen i 5-7 minuter. Blanchering hjälper till att undvika förmörkelse och förlust av volymen, dessutom kan resterande vatten användas för sirap. Men efter blanchering måste frukten kylas i kallt vatten.

Blanchering behövs om du förbereder kompot med sterilisering.

Enligt klassiskt recept hälls burkar fyllda med äpplen varm sirap (200-300 g socker per 1 liter vatten). Det är viktigt att sirapen helt täcker frukten. Efter hällning av sirapen kan du byta till sterilisering. Det är mycket viktigt att bestämma hur mycket man ska laga compote av äpplen. Som en guide kan du ta följande anvisningar:

 • 0,5 liter burkar – från 15 till 20 minuter;
 • 1 liter – upp till 25 minuter;
 • 2- och 3-liters – upp till 35 minuter.

Steriliseringen i sig måste utföras vid en temperatur av 85 °. Bankerna är steriliserade neotkatannymi. Sedan är de täppt med lock, inverterade och lämnas för att svalna.

Inte alla recept kräver sterilisering, flera sådana alternativ kommer att ges nedan. Men om receptet indikerar sterilisering kan detta inte ignoreras. I annat fall kan hållarens hållbarhet minskas avsevärt. Minns att när fermenterad frukt dyker upp och locket sväller något.

Related  Enkla recept för att laga äppelcidervinäger hemma

Komposit av äpplen

Nedan finns 5 recept för beredning av äppelkompot. Huvudingrediensen är äpplen. Trots enkla receptet är det bättre att inte avvika från det. Om du lagar mat korrekt kan du skämma bort dig själv och folk som är kära för dig, inte bara en mycket god, men också en användbar drink.

Komposit av äpplen för vintern utan sterilisering

ingredienser:

 • äpplen – 1 kg;
 • socker – 250 g;
 • vatten – 1 liter.

Steg 1. Skölj frukten (stor frukt kan skäras i skivor). Fyll den förberedda behållaren så att det finns lite ledigt utrymme i sin övre del.mina äpplen

fylla banker

Steg 2. Tillagning av sirap. För detta socker häll i kokande vatten. Koka sirapen i 2 minuter. Ta sedan bort eldssirapen och häll den så att äpplen är helt täckt med sirap.häll i sirap

Steg 3. Efter 5 minuter. väntar sirap hällde tillbaka i pannan och släckte. Efter kokning hälls vätskan igen i burkar. Efter 5 minuter. proceduren upprepas.vi coola kompot

Steg 4. Efter den andra påfyllningen av sirapen, burkarna med komposit av äpplen för vinterrullen. Då ska de vända om. Under nacken kan du lägga en tyg eller tidning. I detta läge förblir krukorna till den slutliga kylningen.

Kontrollera att burkarna har fastnat tillräckligt mycket. Annars kan mikrober komma in i drycken, vilket kommer att provocera oönskade processer. Om aluminiumhattar användes, är ett tecken på bra blockering deras depression.

vi lagrarOtillräcklig avböjning kan orsakas av överdriven fyllning av burken med frukt eller felaktig kylning av kompote. För att undvika skador på produkten är det värt att byta lock och sterilisera kompotet igen.

Komposit av hela äpplen (med sterilisering)

komposit av hela äppleningredienser:

 • färska halvt mogna äpplen – 1 kg;
 • socker – 270 g;
 • torkad mynta – 2 grenar;
 • vatten – 1 liter.

Steg 1. För skörd väljer vi mogna frukter utan märkbara brister, helst vit fyllning. Skär stammarna (tillräckligt för att lämna ⅓ längd) och tvätta noga äpplen. Häll sedan dem i en kolv för att vattna glaset. Lägg frukten i rena burkar till hälften av volymen. Till sist sätter du mintkvistar. Mynt kan bytas ut med kryddnejlika, vanilj eller kanelpinnar.

Så att under ädelstenen bryter huden på äpplen inte, punkterar frukten på flera ställen med en tandpetare eller en tjock nål. Hela äpplen är bäst bevarade.

Steg 2.Sätt den flytande sockersirapen.

Steg 3. Fyll äpplen med varm sirap och gå till sterilisering. Fyll burkarna med lock. Sätt på ett speciellt trägitter eller en handduk längst ner på pannan, avsedd för sterilisering. Se till att bankerna inte brister från temperaturfallet. Detta kan hända om du placerar burkarna i kokande vatten.

Related  En ovanlig smak av Dijon senap

Steg 4: Semesteren ska ske omedelbart. Vänd på burkarna och kyla dem.

Komposit av torkade äpplen

kompote av torkade äppleningredienser:

 • torkade äpplen – 100 g;
 • socker – 120 g;
 • vatten – 2 liter;
 • citronsyra – 0,5 tsk. (kan ersättas med citronsaft).

Steg 1. Gå och skölj de torkade äpplen. Lägg sedan dem i en kastrull.

Steg 2. Häll den torkade frukten med varmt vatten. Lägg sedan till sockret och laga på låg värme i minst 25 minuter. Socker kan ersättas med honung. Men det bör lösas i den redan beredda komposten av äpplen. Receptet för varje dag kräver en kruka med en tjock botten. Det viktigaste är att inte överdriva det med tillagningstiden. Beredskap bestäms av mjukheten. Drick en drink från torkade frukter är bättre med ett slutet lock, förlorade användbara substanser under förångningsprocessen.

Förtorkade äpplen bör primeras i 10 minuter. i kokande vatten. För att diversifiera smaken av drycken, lägg till andra torkade frukter. Du kan också använda sådana kryddor som melissa och kryddnejlika.

Steg 3. Det rekommenderas att sätta in en panna med nykokt kompote med en handduk eller filt och insistera i flera timmar. Då blir smaken av drycken ljusare och mer intensiv. Efter att kompoten har svalnat, tillsätt citronsyran.

Komposit av äpplen i en multivark

ingredienser:

 • äpplen – ett och ett halvt kilo;
 • socker – 250 g;
 • vatten – en och en halv liter;
 • kryddnejlika – 3-4 delar;
 • citron – 1 st.

Steg 1. Spola frukten. Då tar vi bort huden från dem. Vi samlar skalen i en specialrätt, som den kommer att användas. Skär sedan äpplen i 4 delar, ta bort benen. Till de skarna äpplen klämmer vi ut saften av en citron. Detta kommer att bidra till att undvika förmörkelse av äpplen.

multivarkaSteg 2. För att förbereda kompotet behöver du programmet “Multiprocess” (du kan också använda “Quenching” alternativet). Temperaturen ska nå 160 °. Tid inställd till 15 min. Vi lägger äppelskal i multivarkens skål. Fyll på allt med varmt vatten, du behöver en halv liter. När vattnet kokar, tillsätt socker och laga återstående tid. Den färdiga sirapen filtreras genom en sik eller gasbindning.

Steg 3. Lägg de beredda skivorna av äpplen i burkarna. Fyll dem med sirap, täck och lämna till kylning. När kompoten är infunderad, häll sirapen i multivarettskålen, lägg till nötkryddorna och använd igen programmet “Multipovar”. Vi sätter vätskan i koka. Varm sirap hälls i burkar.

Det ska finnas ett ledigt utrymme mellan locket och komposten, men inte mer än 2 cm.

Steg 4. Täck burkarna med lock och sterilisera dem. Detta kan också göras i en multivark. Fyll skålen med varmt vatten. Skålens botten är täckt med gasbind, vikad i flera lager. Och först då sätta en burk komposit. För steriliseringsalternativen är “Hot” eller “Baking”. Efter kokning, byt multivark till “Quenching”, i 20 min. Detta är allt du behöver göra innan du stänger kompiset av äpplen för vintern.

Related  Hur håller man en ny och läcker vattenmelon före det nya året?

Multivarka lämpar sig också för att laga äppelkompot från torkade frukter. För detta placeras tvättade torkade äpplen (400 g) i skålen av multivarken, fylld med vätska och, om så önskas, tillsattes socker. För matlagning är alternativet “Släckning” lämpligt. Med ett sådant program kommer kompottet att smälla, vilket, till skillnad från kokning, låter dig lagra mer användbara ämnen. Ställ in timern i 50 minuter.

Äpplen i äppeljuice

äpplen i egen juiceingredienser:

 • äpplen – 2,5 kg;
 • Nypressad äppeljuice – 1 l;
 • vatten – 1 liter;
 • socker – 200 g;
 • citronsyra – 10 g.

Steg 1. Förberedda sterila burkar fylls med tvättade äpplen till toppen. Frukt måste vara hel, bättre än en liten. Häll frukten med kokande vatten efter färdigställandet. Därefter täcker vi burkarna med omslag, lindar den med en handduk och lämnar den en stund.

Steg 2. Färskpressad juice hälls i en kastrull och vi lägger till vatten, socker och citronsyra. Efter kokning avlägsna skummet, och när saften är helt klar, stäng av elden.

Mängden socker kan justeras beroende på typen av äpplen.

Steg 3. Vi förenar vattnet från burkar med äpplen och fyller den med beredd sirap. Därefter kan du fortsätta rulla.

Varför ska du förbereda äppelkompot för vintern?

Första, hemlagade komposit av äpplen, vars enkla recept ges ovan, är mycket mer användbart än juice av industriproduktion. Du kommer att skyddas mot färgämnen, dofter och olika konserveringsmedel. Observera att den genomsnittliga kalorinivån för denna komposit är 93 Kcal per 100 g av drycken.

För det andra är äppelkompot ett utmärkt tillägg för kex, kex, strudel och andra bakverk. Färdigberedd kompot kan serveras med en skiva mandarin eller apelsin. Enligt etiketten bör en sådan dryck placeras i speciella breda koppar (“compotes”). Men de kan ersättas med skålar, kremankami eller breda koppar.

välsmakande användbar kompositFör det tredje är frukter från kompott själva en användbar och god efterrätt. För de yngsta kan du förbereda kompote med massa, för det är tillräckligt att piska innehållet med en mixer. Frukt från komposit kan säkert användas som fyllning för muffins, fritter eller öppen paj. Också med deras hjälp kan du göra en utmärkt havregryn.

För det fjärde, komposit av färsk äpplen, recept med fotografier varav har angivits, är det bra att dricka för den övergripande förstärkningen av kroppen. De hjälper till att återhämta sig efter fysisk ansträngning. Dessutom bör äppeldrycker konsumeras med anemi och minskad syra. I äppelkompot innehåller mycket kalium och magnesium, vilket förbättrar hjärtets arbete, medan fosfor, järn och kalcium aktiverar ämnesomsättningen. Förutom mikrodelar är det värt att nämna om vitaminerna A, B6, B2, B1, C, liksom folsyra och pantotensyra.