Gröna frukter av ärterÄrtor är en av de mest populära och vanliga baljväxterna, inte bara i vårt land, men över hela världen. Detta underlättas av anspråkslöshet, tidig modning och avkastning, liksom det höga näringsvärdet för de uppsamlade bönorna. Även i bronsåldern kunde folk samla och torka frukterna av vilda baljväxter.

Idag är ärtor erkända som ett lager av protein, fiber, socker och vitaminer. Den mogna ärten innehåller upp till 35,7% protein, medan frukterna är en och en halv gånger mer kalorier än potatis. Gröna ärter kallas ofta söt eftersom vid tidpunkten för teknisk mognad det ackumuleras ca 4,8-7% socker, en hel del askorbinsyra, vitamin PP, karoten och vitamin B. Dessutom, saftigt ärta närvaro av natrium och kalium, fosfor , järn och kalcium, essentiella aminosyror, proteiner och fibrer.

Ärtor odlade under nuvarande förhållanden, inte bara torkade, men frysta, konserverade, mjöl och andra produkter erhålls från den.

Före skörden måste ertor rengörasMen hur är det i hemmet att torka ärtor, marinera och frysa? Beroende på bönans struktur skiljer de mellan mjuka och sockersorter. Broschyrens broschyrer blir styva när de mognar, eftersom ett lager som liknar vaxat papper eller pergament bildas inuti. Socker ärter kan ätas med saftiga spatler, inte mindre användbara än växtens frukter.

Äldre ärter, med förlust av fukt och torkning, förvärvar en skrynklig yta, men det finns sorter som bibehåller jämnhet och rund form i torkad form.

Idag är både gröna färska och torkade ärter en integrerad del av kosten hos många ryska familjer. Hur man skaffar för vintern ärter odlade på sina egna tomter?

Hur torkar ärter hemma?

Mogna och gröna torra ärterFör att erhålla högkvalitativ ärt, som går till förberedelsen av soppor, potatismos och andra rätter, samlar de frukterna av vaxmognadhet som inte har tid att mala. För att säkerställa att ärten inte förlorar sina fördelaktiga egenskaper är det lämpligt att torka senast 5-6 timmar efter skörden. Men innan du torkar ärterna hemma, skalas de, sorteras, tar bort ärtor som inte bildats eller skadats av skadedjur.

Related  Förbereder doftande gelé från havtorn till vintern

Då ärterna:

  • i 1-2 minuter blancheras för att fixa en vacker grön färg och bevara den krämiga konsistensen av ärtor;
  • kyldes snabbt under rinnande vatten eller med klumpig is;
  • Åter blanchera och återkylla;
  • torka och sprida på ett bakplåt i ett tunt skikt.

Torka ärterna i ugnenI hemmet bör ägg i en ugn eller el-torkare torkas i två eller tre måltider, i 2-4 timmar, och försöka så lite som möjligt för att värma de ömma råmaterialen. Den ideala temperaturen är 40-50 ° C. Mellan sessionerna i ugnen hålls ärterna på rumstemperatur i 3-4 timmar. Som torkning kan torkningstemperaturen bringas till 60-65 ° C, se till att ärterna inte spricker och har en likformig färg.

Ju mindre fukt kvarstår inom täta ärter, desto längre blir hållbarheten.

Torkad i hemma ärterOm tekniken observeras kommer de ärter som är beredda på vintern att behålla en intensiv grön färg, och disken från den kommer att visa sig vara god och användbar.

Om torkning inte skördas gröna och gula nästan mogna ärtor, då den slutliga produkten kommer att bli grövre, stärkelserik, men ganska lämplig för matlagning nutritious soppor, produktion av spannmål och andra sidorätter.

Från erterna torkade hemma får du en underbar måltid, där du kan baka bröd, snabbt göra tankning till soppor och såser.

ÄrtmjölHur hemma för att lagra ärter som har torkats? Eftersom det är de torkade bönorna som oftast lockar skadedjur, är de ärter som är beredda för långtidsförvaring täckta i glasbehållare med täta bottenlock. Det är bättre att sätta burkar på ärtor på ett kallt torrt ställe, där spannmålen inte kommer att utsättas för solens strålar. Ärr skakas och inspekteras från tid till annan för insekter och mögel.

Related  Allt du behöver veta om peanut halva: fördelarna och nackdelarna med produkten, hemlagade recept

Hur man fryser ärter?

Frysta ärterFör en frost lämplig saftiga, välformade gröna ärter.

  • Om bönor av sockersorter är avsedda för bearbetning kan du frysa enskilda ärtor och hela böter.
  • Om området växer peeling ärtor, före frysning av ärtor i hemmet, måste det befrias från bladet.

För att förbereda sig för vinter ärtor och han stannade kvar i samma skola, och användbar som en säng, bönor luschat, redas ut, se till att blanchera i 1-2 minuter och kyls genom att hälla isvatten. Detta förlorar inte gröna ärtor och bevarar dess konsistens och smak. När ärterna kyles sprids den på pappersservetter och torkas ordentligt.

Förvaring av ärter i frysenSpridning på pallar eller brickor, mjuka bönor är frusna, det här gör det inte möjligt för enskilda ärter att hålla ihop och bilda en formlös coma. Och redan fryst hemma, hälls ärtor i påsar eller behållare för senare lagring i frysen.

Om du omedelbart packar ärterna i förpackningar och behållare, då från och med när frysningsprocessen inte är färdig, drar behållarna ut och skakas och bryter de formade kloddarna.

Fryst ung ärt i böterSocker saftiga ärter hemma och frysta i böter. För att göra detta sorteras bönorna, tvättas, petiole och grova fibrer som förbinder bladet tas bort. Om så önskas kan skivorna skäras i 2-3 delar. Därefter blancheras det beredda råmaterialet i en kolvar i 2-3 minuter och kyles med isbitar eller en vattenstråle. Det är viktigt att kyla och torka ärterna så att det inte finns några spår av fukt på den. Och redan förberedda gröna baljor läggs ut i påsar eller behållare väl tillsluten och rengör frysen där skördas för vinter ärtor kan lagras 6-8 månader utan att förlora smak och användbara egenskaper.

Related  Några enkla recept för frysta bönor

Naturburna ärtor

Förberedelse av unga okokade ärtor för bevarandeAlla älskar gröna ärter, utan vilka semestrar och vardagsrätter inte kan göras, kan du göra det i ditt eget kök från råvaror samlade på tomten. Renade ärter och förflyttas innan avsändarbankerna kokt i en halvtimme, då vattnet dekanterades och torkades grönsaker, spridning på glasbehållare, häll kokande saltlösning.

För att hälla per liter vatten behöver du 10 gram salt och samma mängd socker. Om så önskas kan du lägga till dina favorit kryddor till vätskan, till exempel en bladblad eller persilja grönsaker. Fyllda burkar steriliseras. Tillsammans med ärtor på detta sätt kan man bevara majskärnor, morotskivor och sparris.

Håll ärter hemma bättre i källaren eller i kylskåpet.

Inlagda ärter för vintern

Bevarande av gröna ärterAtt samla ärter från sängarna marinera för vintern, skalas och kokas i 30 minuter.

Framställts på detta sätt fördelas över de ärtor mindre banker och häll kokande marinaden, vilket krävde en liter vatten, 30-40 g salt, 15-20 gram socker och 100 ml av en 9 procent ättika. Efter fyllning av burkarna steriliseras de och skickas till en sval lagringsplats.

Hur man plockar ärter hemma?

Pickling ärter hemmaInnan du kan hälla ärter eller hela pods hemma, tvättas de samlade gröna ärterna i rinnande vatten, vid behov slipa eller avskurna grova bitar från böterna. Före betning av ärtor, koka i 5-10 minuter, beroende på mognadsgraden och den valda konserveringsmetoden, kyl sedan och fördela till rena burkar. Förberedda grönsaker hälldes varm saltlösning med en hastighet av 1 kg erter hade 300 gram salt.

Skivor vitlök, lite peppar och andra kryddor ger ett originalt mellanmål till kötträtter av piquancy och en ljus smak.

Nu kan behållarna stängas och skickas efter kylning till kylskåpet för förvaring.

Konserverad ärtor för vintern – video