Skörd av gröna bönorAnvändbara egenskaper hos gröna bönor, på grund av närvaron av många mikrodelar och vitaminer i grönsaken, studeras väl, och själva produkten är älskad av alla som bryr sig om sin hälsa och bara utsökt mat. Men försök att ta bort de gröna sängarna, pods kan bara under sommarmånaderna, för under lång tid att hålla bönorna saftiga och krispiga kommer inte att fungera.

För att säkerställa att under lågsäsongen inte neka dig nöje och laga friska sidrätter frysas strängbönorna för vintern. Detta är det enklaste och mest prisvärda sättet att podar inte förlorar smak, konsistens eller användbara egenskaper.

Hur fryser man strängbönen för vintern?

För frysning välj tjocka och saftiga bönor podsInnan du skördar pods måste du välja rätt råmaterial för frysning. För att säkerställa att bönorna i den beredda skålen var ömma men täta, och när de ätit kände de inte hårda bönor och fibrer, uppsamlades bockar av mjölkmognad från växterna, där:

 • bara frukter börjar bildas, inte mer än 3-7 mm långa, med ett saftig mjukt kött och en lös hud;
 • Bladen är även grön eller gulaktig, beroende på sorten, nyans och lätt skadad av nageln.

Ju tjockare och juicier bladblad, desto lättare är det att göra läckra sidrätter, sallader och grytor i enlighet med receptet från frysta strängbönor. Många hemmafruar skickar pods till frysfacket, grönsaksråvaror endast genom att tvätta och klippa av grova delar. I det här fallet, när du behöver laga bönor, kommer tinade bötter att förlora sin rika färg och bli brun. För att förhindra att detta händer måste strängbönorna blanchera. Hur fryser strängbönen för vintern, och om det finns några speciella egenskaper i denna process?

Före frysning rengörs bönorna från svansarnaKlipp ut den grova delen där pedunken är fastsatt från de tidigare tvättade gröna bönpudarna.

Bönor är markeradeFör bekvämligheten av lagring och förberedelse av rätter från en strängböna pods skuren i delar i längd från 2 till 5 cm.

Förberedd för frostpuddar blanchering 3 minuterSträngbönorna nedsänktes i kokande vatten i tre minuter. Under denna tid kommer inte grönsaken att förlora sin konsistens, men böterna blir elastiska och viktigast kommer att få en vacker nyans.

Related  Vi lagar en fantastisk äppelsmakad pumpajuice för vintern

Efter blanchering doppas bönorna i isvattenFrån kokande vatten överförs bönorna till vatten med is, vilket fixar färgen och kyler råmaterialet i tre minuter.

Beredda bönor torkasTöm de gröna bönorna från kolven.

Bönorna sprids ut över förpackningarna är frystaKlar för att frysa på vintern, strängbönorna läggs ut på tätt slutna påsar.

I denna form kan grönsaken lagras i upp till 4-6 månader. Men här är det viktigt att komma ihåg att du inte kan frysa en sådan produkt igen. Bönor förlorar inte bara sitt utseende, men också de flesta av vitaminerna.

Industriell frysning av bönor med en ström av kall luftI branschen används en strål med mycket kall luft för att frysa gröna bönor. Processen varar därför bara några sekunder, och bitarna av den färdiga produkten erhålls smula, utan fasta klumpar och isinsättningar.

Frosna bönor för vinter på samma sätt som hemma kommer inte att fungera. men:

 • sprida de redan blancherade och torkade skivorna på en grundpanna;
 • sedan skickar den till frysen, kan du få kvalitet fräscha bönor för alla kulinariska läckerheter.

Temperaturen ska vara så låg som möjligt, och skiktet av bössor ska vara minimalt.

Hur man lagar bönor, frusna för vintern?

Frysta gröna bönor kokta många olika rätter, från soppor och lätta vegetarisk kost smårätter, till rejäla rätter med svamp och kött, sallader och grytor.

Nästan alla sådana recept för beredning av frysta gröna bönor är ganska enkla och kräver inte mycket tid.

Receptet för att laga kokta bönor

Frysta bönor kokasOfta blir en komponent av denna eller den här maträtten kokad strängböna. Stekt på grönsaker eller krämiga oljebalor är lite mindre vanliga i recepten för beredning av frysta gröna bönor.

Förbered ett sådant preparat är inte svårt.

 • Bönor, utan upptining, kokt i saltat vatten. Och efter kokande grönsaker bör vara eld i inte mer än 5-7 minuter.
 • Fry lättare tinas vid noll temperatur pods. I det här fallet kommer de inte att mjuka och kommer inte att ge för mycket vatten i stewpan. Stekprocessen varar inte längre än 6 minuter.

Strängbönorna som redan finns i denna form är ett perfekt tillägg till bakat eller kokt kött-, tallrik- och havsfisk. Men om så önskas läggs söta saftiga lökar, sojasås och krossade rågsmulor till de saftiga gröna böterna.

Related  Sallad med auberginer och tomater – det bästa urvalet av recept

Sallad av frusna kokta bönorEn sådan sallad kommer att tillfredsställa hunger, jubel och kommer att vara ett bra komplement till bakade potatis eller malet köttprodukter.

Sallad från kokta bönor och färsk rädisaI början av våren kommer en lätt salat av färska rädisa och gröna bönor med första örter och skalot att hjälpa till med att få sommaren närmare.

Det finns många sådana enkla rätter.

På grund av sin neutrala smak kombineras bönor med tomater och potatis, sötmajs och baljväxter, pumpa och pasta, svamp och andra ingredienser.

Hur annars kan du göra en bönsträng, frusen på sommaren och extremt nödvändigt på vintern, när kroppen upplever ett naturligt underskott av vitaminer och färska grönsaker?

Sur sallad från gröna bönor, kokta potatis och ägg

Sur sallad från gröna bönor, kokta potatis och äggFör denna maträtt behöver du:

 • 300 gram frysta bönor för vintern;
 • 500 gram potatis, som kokas och skärs i skivor;
 • 3 hårdkokta ägg
 • 1 liten glödlampa.

Bönor koka, kasseras på en sikt och torkas. Ägg är skurna i halva eller på kvarter. Lök skuren i tunna halvringar.

Pods med potatisskivor och lök, beströdda med olja, bakad med tillsats av salt, peppar och kryddor till smak. Smaken av skivad vitlök, tillsatt några minuter före beredskap, kommer tydligt att betona smaken. Grönsaker tas bort från elden när en rustisk skorpa bildas på potatisen.

För att fylla salladen, förbered en blandning av en sked citronsaft, ett par skedar av Dijon senap och 70 gram olivolja. Vid behov tillsättes vinäger, salt och kryddor till såsen. Dekorera skålen och ge ljusstyrkan med hjälp av ägg, grön basilika och citronskal.

Recept för beredning av gröna bönor med tomater och vitlök

Strängbönor med tomater och vitlökVid 400 gram frysta bönor för vintern för denna sallad kommer att kräva:

 • en sked vegetabilisk olja;
 • flera vitlöksklyftor;
 • 8-10 körsbärstomater;
 • salt till smak.

Medan bönapinnarna kokas, värms oljan i en stekpanna, i vilken vitlök och kryddor skivas i tunna skivor. Det bästa sättet att grilla i detta fall är basilika och oregano. Sedan läggs tomater till disken, och efter några minuter kokas bönorna. På elden spenderar skålen totalt 4-5 minuter, varefter det kan serveras med nötkött eller anka.

Related  Snabba metoder för betning av läckra krispiga kål

Gröna bönor med stekt lök och svamp

Gröna bönor med stekt lök och svampMat som behövs för sallad:

 • 300 gram finskalade lökar;
 • 500 gram gröna bönor;
 • 5 matskedar av vegetabilisk olja;
 • 300 gram färska mushrooms eller andra svampar efter eget val;
 • en sked sojasaus;
 • 4 vitlöksklyftor;
 • en gren av timjan
 • Citronsaft, peppar och salt till smak.

I en stekpanna smälter 3 skedar smör, i vilka små saltkrydda pärlor är väl stekt. Under omrörning kan denna process vara upp till 30 minuter. Under denna tid kan du koka och kyla på förhand, frusna för vintern, strängbönor.

Oljens sked uppvärms i en kastrull, till vilken läggs sedan svampar i skivor. De bör stekas i ca 10 minuter tills de rodnar. Sedan i samma skål häll den kvarvarande oljan och sätt vitlök, timjan, salt och peppar. Om en halv minut, när doften visas, avlägsnas sautépannan från elden. Heta grönsaker och svamp blandas, kryddat med citronsaft och sojasås och serveras till bordet.

Nudlar med kyckling och frysta gröna bönor: ett recept för soppa

Nudlar med kyckling och frysta gröna bönorFör att laga maträtten behöver du:

 • 200 gram gröna bönor;
 • 200 gram kokt kycklingfilé;
 • 1 liter mättad kycklingbuljong;
 • 1 matsked hackad färsk ingefära;
 • en sked hackad vitlök;
 • 1 liten lök:
 • flera fjädrar av gröna lökar;
 • 2 tsk sesamolja;
 • 2 msk sojasås;
 • grönsaker av koriander och basilika.

Hackad vitlök, ingefära, hackad lök och bönor skida stekta i smör, sedan försiktigt extrahera bönor och andra grönsaker läggs till hönsbuljong. Detta häll även soja, sätta hackade bitar av kyckling soppa tillsätt lite salt och peppar om det behövs. En annan 10 minuter av pannan är i brand, och sedan fylla med ett tunt nudelsoppa, och sedan inte länge innan beredskap lägga bönor. Den färdiga maträtten serveras med gröna grönsaker.

Recept för matlagning av lentarätter från frysta bönor – video