Citronmynt växerMelissa, bland andra sorter av pepparmynta, kännetecknas av citrusnoter i lukt och tillhör familjen labiala blommor. I Europa, där växten länge har odlats som en kryddig smakad kultur kallas citronmelé citronmynt. Det här namnet har fastnat i Ryssland.

Växten av citronmint, som i bilden, når en höjd av 30-100 cm och består av kraftfulla upprätta skarpa stammar på vilka ligger hjärtformade eller ovala löv med märkbara runda tänder vid kanterna.

Det är i löv och övre delar av skotten som de flesta av de aromatiska och näringsämnena är innehållna, medan blekrosa eller nästan vita citronbalsamblommor lockar massan av bin varje sommar.

Som en underbar krydda och honung är citronmynt högt värderad av trädgårdsmästare och lastbilsbönder. Melissa ört används i en mängd olika recept för folkmedicin, och kockar är glada att lägga till doftande löv till marinader, grönsaker och fiskrätter. Melissa betonar smaken och doften av bakat fjäderfä, söta bakverk och ostar. Doftande gröna är oumbärliga i uppfriskande och terapeutiska teblandningar, cocktails.

Te med citronmyntPå sommardagarna levererar växter generöst kryddiga gröna och vad ska man göra med att det är kallt väder? Hur man förbereder mint för vintern för te? Spara de användbara egenskaperna hos citronbalsam för hela koldsäsongen kan vara på många sätt, men framförallt är det viktigt att samla citronmynt korrekt.

Hur man förbereder mint för te för vintern?

Förberedelse av citronmynt för te för vinternKlipp fräscha gröna i ett tydligt, kallt väder, när växterna inte har dagg eller spår av regn. Den bästa tiden att samla är morgon och kvällstid, då de brännande solstrålarna inte gör bladen och övre delar av stjälkarna blekna och förlorar en så värdefull smak. Den högsta koncentrationen av eteriska oljor, vitaminer och andra ämnen som är viktiga för organismen i det gröna balsam samlats vid tidpunkten för blomning, så vid den här tiden och tillbringa Klipp greener, för att förbereda för vintern mintte.

Torka mintbladen för teSå snart de övre saftiga delarna av skotten skördas, tvättas grönsaksråvarorna, och citronmyntens ört, som på bilden, torkas försiktigt med papper eller linneservetter. Du kan träffa rekommendationer, där grönsaksråvaror rekommenderas att inte tvätta, men att blanchera före torkning:

  • Å ena sidan kommer det att bidra till att bevara bladets ursprungligen gröna färg, vilket positivt påverkar utseendet på rätter och drycker med melissa.
  • Å andra sidan, om försenad, bladen av citronmint snabbt blir mjuka, förlorar elasticitet och förlorar helt form när den torkas eller frysta.

Rationellt blanchera citron mynta, om det bestämde sig för att göra från vintern sirap, smaksatt socker, eller frysa i form av portions kuber, eftersom även med korttidsuppvärmning förbättrad fördelning av juice.

Torka citronmynt hemma

Bunter av mint citronFörbereder mint för te för vintern, från skotten bildas små buntar, som hänger i avstånd från värmeanordningar och direktstrålar. Med ett konstant flöde av luft och en torr atmosfär, torkar gräset efter några dagar.

Related  Trevlig kränkning av traditioner – pilaf med svamp

Bladberedning i en elektrisk torktumlareUnder torkningen är det bättre att skydda växter mot attackerande insekter och damm, som täcker buntarna med gasbindning. Om gräset torkas med hjälp av modern elektrosushilok, använder mest energisparläge, och som på bilden, citron mynta på pallar utspridda jämnt med ett tunt lager och från tid till annan, Ted.

Torrmosa för te lagras i slutna burkarDe torkade bladen och toppen av stjälkarna är malda och lagda i tätt stängda glasburkar, där melissa lagras under hela vintern.

Är det möjligt att frysa mint för vintern?

Melissa, som andra sorter av mynta, kan du förbereda dig för vintern, frysning och hela skott och enskilda blad.

Mint isbitarFör detta är de tvättade och torkade buntarna förpackade i folie, matfilm eller slutna täta påsar och i små portioner lagras i en frys. Du kan frysa för vinterns mynt i form av mycket bekväma isbitar, som i flera månader kommer att vara till nytta för att smaka på te, såser och få medicinska buljonger.

I frusen form behåller melissa helt smak och lukt, men bladen förlorar helt form. Därför, för produktion av sådana kuber, kan du ta både gröna och saftiga stammar, förhacka dem i en mixer.

Framställning av citronmynt för sött tand

Citron mynta med sockerPå grundval av citronmeliss, som på bilden, kan du laga mycket doftande socker, som är säker på att njuta av inte bara ett sött te älskare, men även hemmafruar, baluyuschim sina nära och kära doftande bakverk och hemlagad bakverk. För en sådan ovanlig krydda ta en ny ört av citronmelé och krossa den, parallellt blanda med socker. 200 gram vegetabiliska råvaror tar 200 gram vanligt socker. Om så önskas införs kompositionen med citronskal, örttid eller andra sorter av mynta.

Related  Recept för kapers från nasturtium frön

Hur kan du förbereda mint för te för vintern? Inte mindre glädje för stora och små älsklingar blir en sirap av citronbalsam.

Melissirap100 gram rena, torra eller blancherade örter kommer att kräva 100 gram vatten och 200 gram socker, varav hälften är täckt med citronmint och lämnas i 8-12 timmar för att gräset ska kunna ge juice. När sockret är praktiskt löst, hälls citronmynt med sockersirap och blandar koka. Ta bort behållaren från elden med en sirapskyld, den färdiga produkten filtreras och hälls i de tidigare steriliserade burkarna eller flaskorna med välmälda lock.

Du kan lagra mintsirap i kylskåpet och använda den för att lägga till te, deg, porridge och fruktsallader.

Det finns många sätt att skära citronmynt för vintern för te och andra rätter. Till exempel görs aromatiska oljor och såser på basis av doftande örter. Men du kan använda plantans anspråkslöshet och försöka växa en buske citronmynt hemma i kruken.

Hur man odlar mynt hemma?

Transplantera mint citron i en krukaDet enklaste sättet är att separera delen av den citronmynta vuxna busken som på bilden, hösten i din egen trädgård och överföra den tillsammans med en jordklump till en rymlig kruka där dräneringsskiktet är förordnat. För att fylla potten kan du ta både lösa trädgårdar och färdig jord för plantor eller gröna grödor.

Melissa gillar inte sura jordar, så vid behov tillsätts dolomitmjöl till jorden.

Sticklingar för plantering i en krukaOm du inte kan få en redan etablerad växt, förtvivla inte. Melissa för några dagar ger rötter, om från sticklingar längden 15-20 cm ta bort de nedre löv och dopp stammarna i vattnet med några droppar tillväxt stimulerande medel. Ungefär en vecka planteras unga växter med sitt eget rotsystem i marken. Från den här tiden hemma, i en kruka mynta kan växa inte ett år, tilltalande familjemedlemmar med färska gröna. Därefter kräver växten måttlig vattning, sprutning med torr luft och dess förhöjda temperatur.

Den mest krävande och långa vägen är att odla mynt från ett fröhushus.

Den bästa tiden för sådd är våren, men eftersom det är lämpligt att få färska gröna på vintern, kommer det att vara nödvändigt att försegla frön i marken i slutet av sommaren eller på hösten när ljusets varaktighet minskar med varje dag som går. I det här fallet, för melissa välja den ljusaste platsen på vindrutan, och ännu bättre att utrusta hus för mynta i kruken med ytterligare belysning.

Mint växer på vindrutanI en behållare med en jordblandning på ett avstånd av 5-7 cm görs grunda spår, marken fuktas och de torra fröna sås. Vid behov är marken fuktad och spirar bör förväntas ungefär en vecka senare. Om groddarna är för hektiska torkas de eller dykas. Till citron mynta bildade en hälsosam stark buske, för Melissa väljer den ljusaste platsen på fönstret eller balkongen.

Related  De bästa recepten för en underbar svampsoppa av frusna svampar

Vattning utförs upp till 3 gånger i veckan. För att förhindra blomning och försvagning av växten, när skotten av hemmagjord mynta i kruken når en höjd av 15-20 cm, stenkar spetsens spetsar. En sådan åtgärd kommer att leda till utseende av sidoförgreningar och en ökning av antalet lövverk.

Om du skär av stammarnas toppar för att torka eller frysa, ger citronmynt, som odlas hemma, upp till tre fullvärdiga skördar på vintern.

Men oftare levererar en sådan växthus varje dag sju doftande lövverk för te, härdande kalla botemedel och andra populära produkter med citronmynt.

Video om citronmynt