salt sill hemmaSaltad sill är en maträtt med traditionell mat. I början var människor oroliga över hur man betraktade sill så att den lagrades under en lång tid och inte bortskämd, och för en stund ansåg den i allmänhet den mat för de fattiga. Faktum är att med de klassiska sätten att laga den här fisken känner man bitterhet om den inte tar bort gallen. Senare, när fiskarna lärde sig hur man ska skära ordentligt och salt sill, var det inte försummade av ädla personer. Idag har alla möjlighet att lära sig att läckra saltad sill hemma och skicka den till bordet.

Läs också: Pickling lard hemma!

Hur man väljer sill för saltning?

välj sill för betningI butikerna kan du välja en färdig produkt, som bara är för att komma ur paketet och sätta på en maträtt. Men varje hemmafru oroar sig för fiskens kvalitet och dess smak, och det bästa sättet att vara säker på produkten är att laga det själv. Fiskens färskhet och saltlösningens sammansättning förblir ifrågasatta, om de inte ska delta i alla steg i matlagningen.

Innan salting sill hemma måste du välja rätt fisk.

 1. Färsk sill på marknaden eller i affären bör inte ge bort en obehaglig lukt. Stråle för att välja hela slaktkroppar med ett huvud – fiskens färskhet kan bedömas av dess ögon och klackar.
 2. Frysta fiskar ska tas i butiker med datum för frysning och utgångsdatum för produkten. Hennes hud ska vara ren, utan skada och en gul snitt.
 3. Kvalitetssilong i någon form har en silvery glans, rena okomplicerade ögon, täta fenor och gölar i närheten av kroppen.
 4. Om det finns ett val är det bättre att ta en sill fångad i havet. Havsvatten är mer mättat med toxiner, tungmetaller och skadliga produkter för att bearbeta olika ämnen.
 5. Sill fångad på vintern har ett tätare fettlager.

kryddor för saltning av sillFrisk sill – det här är det bästa alternativet, särskilt om du kan köpa den nära platsen för fångst. Om detta inte är möjligt kvarstår saltning av frystfryst sill hemma. I alla fall är det bättre att välja en stor fisk med runda sidor och en tjock rygg – det kommer att ha det läckra köttet.

Förberedelser för betning

förbereda fisk för betningDen första regeln gäller fryst sill – det måste tinas så att det inte förlorar sina smakegenskaper. För detta lämnas fisken över natten i kylskåpet. Denna temperatur kommer att räcka för att isen smälter, men det kommer att behålla sildens struktur och smak. Det rekommenderas inte att tina den vid hög temperatur.

Innan saltning av sill måste det ta bort gallen. De ger oönskade bitterhet till den färdiga produkten, för vilken det inte kunde kokas under en lång tid. Denna procedur kan utföras med händer, en kniv eller en sax.

Om sillet inte suddas före saltning, kommer salt och kryddor att fördelas jämnt över hela slaktkroppen. Självklart kan du också ta bort entrailsna, så att du senare bara behöver klippa fisken. Om saltad fisk med entrails, kaviar och mjölk lämnas och läggs också i saltlösning.

Det finns en separat beredningsmetod innan du snabbt sildar sill. Det rengörs av gös och viskos, huvudet, tarmarna och filmerna tas bort och placeras sedan i saltlake. Köttet absorberar snabbt salt och kryddor och är klart att användas på 3-4 timmar. Detta är en uttrycklig version, när du snabbt behöver förbereda fisk till festbordet. Sådan saltad sill kan inte lagras för länge, och dess smak kan vara mindre ljus än vid långvarig saltning.

Related  För kvällen te bakad puff bakverk

Recept för hemlagning

Det måste sägas att recepten skiljer sig från fiskens typ och storlek. Innan betning av Don-sillet, bereds en pickle som inte är lämplig för havsfisk. Koncentrationen av ingredienser kan ändras något till smak.

Klassiskt recept

sill med ett klassiskt receptSillet av klassisk saltning, utan extra kryddor, kan användas i alla rätter. Det läggs till sallader “olivier” och “sill under pälsen”, samt separat med garnering. Det här är sättet att plocka sill i hemmet helt, det vill säga innan du konsumerar det måste du ta det och rengöra det. För detta recept behöver du 2 stora fiskar, 1-2 skedar salt och socker och 700 ml vatten.

Därefter måste du förbereda saltlösning och sill och kombinera dem i en behållare:

 1. Fisken avlägsnas från gallen, lämnar insidan och sprids i en djup glasbehållare. Bilden visar schematiskt hur man tar bort gödor på rätt sätt med sax.vi rengör sill
 2. Vattnet kokas separat med tillsats av salt och socker och kyls därefter till rumstemperatur.Vi förbereder saltlösning för fisk
 3. Fisken hälls med saltlösning så att de är helt täckta med vätska.
 4. Under den första timmen ska sillan hållas varm och rengörs sedan i kylskåpet. Efter 2-7 dagar är sillan klar för användning i någon form.

Saltande sill varar från några dagar till en vecka, det beror på värdens personliga smakpreferenser. Under 2-3 dagar kommer fisken att saltas, och i en vecka kommer det att absorberas mycket salt.

Spicy saltad sill

saltad sill med kryddorNästa recept på saltande sill är kryddig sill, som erhålls med en ljus smak och karakteristisk lukt. Med kryddor kan du experimentera, men det traditionella sättet att förbereda kryddig fisk kräver:

 • 2 stora fiskar;
 • 1 liter vatten;
 • salt (3 matskedar) och socker (1 eller 2 matskedar);
 • 10 ärter av svartpeppar;
 • 4 stora vikblad
 • flera torra ofyllda kryddnejlika blommor.

Related  Zucchini i ananasjuice – unika recept för hemmafruar

salt sillVidare skiljer sig processen inte från den tidigare metoden. Fisken hälls med saltlösning, lämnas i en timme i värmen och placeras sedan i kylskåp. Tiden för betning är från 2 till 7 dagar.

Sill med senap

kryddor för saltning av fiskEnligt detta recept kan du helt och hållet saliva sill i hemmet. Förutom två fiskar, 1 liter vatten, 5 msk. l. salt, 3 msk. l. socker, 1 sked svartpeppar, koriander och gröna till smak. Då kan du använda ett av sätten:

 1. Fisken tinas, gädlarna avlägsnas, men inte gutted. De är helt smorda med senapssås, medan de övriga ingredienserna kokar och kyler. Sillan hälls med saltlösning och skickas till kylskåpet.
 2. Sillen rengörs, tar bort insidan, gelen och huvudet. Blanda alla ingredienser i pannan, förutom senapspulver (tillsätts efter kokning). Saltlösningen kyls och sill hälls in i den.

En riktigt beredd saltlösning för saltning av sill är huvudmålet. Det kan tillsättas en kombination av ingredienser. Det viktigaste är att de inte försämras och inte förändrar konsistensen av saltlösningen. Därför kan endast en senapspulver tillsättas till vätskan – den kommer att lösas upp helt och absorberas jämnt i köttet. Om du använder senap i form av en sås, är det bättre att fördela dem i slaktkroppar med hand.

Sill i saltlake

sill i stark saltlösning saltlösningTuzluk – en stark saltlösning, som under lång tid bevarar fiskens färskhet. Detta är ett av de komplexa recepten för saltning av sill i hemmet. En liter vatten upphettas i en kastrull, och efter kokning tillsätts salt till det. Koksaltlösningen anses vara klar när saltet inte längre löser sig, men lägger sig till botten. Därefter hälls fisken klar för saltning med saltlösning och placeras i kylskåp i 2-7 dagar.

Om du lägger ägget i saltlake, ska det ligga på ytan och inte sjunka.

Torr betning

sill av torr saltningDet finns också en metod för torr saltfisk, utan beredning av saltlösning. En genomsnittlig fisk behöver en sked salt och socker samt kryddor att smaka.

Related  Uppfriskande kompot av aprikoser och apelsin för vintern

Processen med att silda sill:

 1. Varje slaktkropp är noggrant gnidad med en blandning av kryddor. Salt ska absorberas jämnt, inklusive i gallrum.gnugga fisken med salt
 2. Varje fisk är insvept i flera lager av matfilm och placerad i kylskåp.vikla fisk i matfilm
 3. Sill är redo att användas om några dagar.

Om det inte finns någon tid att vänta en vecka, kan man snabbt och gott läckra sill. Om morgonen fryser och rensar fisken, är det klart att det är klart på kvällen. Slaktkroppen gnids med en blandning av kryddor (2 tsk salt och 1 tsk socker), inslagna i film och skickas till kylskåpet i flera timmar. Sedan extraheras den, tvättas under vatten, kryddat med lökringar och solrosolja och läggs tillbaka i kylan. Efter en halvtimme kan det redan serveras till bordet.

Saltning av Don Herring

åselling i saltlakeDon Herring är ett bra alternativ för betning, eftersom det är oljigare och har en mild krämig smak. Traditionellt saltas Don eller Svarta havet i saltlake och lämnas för vintern i fat. Sättet att betrakta sillens hemliknande i saltlake är något annorlunda från klassikerna, eftersom fisken hålls i en liten glasbehållare. För saltlake behöver du minst 100 g salt per 1 liter vatten samt kryddor att smaka.

utsökt fiskSaltad sill är inte bara en ingrediens i sallader och smörgåsar, men också en självständig maträtt. För att inte oroa dig för fiskens kvalitet, kan du spendera lite tid och laga det själv. Det främsta är sild av frisk kvalitet och korrekt beredd saltlösning. Koncentrationen av lösningen varierar beroende på sillens typ och storlek: recepten för saltning av Don Sheep hemma är inte desamma som för andra arter. Det finns sätt att snabbt och torrt saltning, med kryddor och senap, lätt saltad och saltad sill.

Saltande sill i Kamchatka – video