Tekuća žetva od jabuka nije nam se svidjelo – gotovo su svi sadnji pronađeni sa žutim lišćem, koji su sami utjecali na plodove. Reci mi zašto patlidžani žute boje i što treba učiniti u ovom slučaju? Mogu li nekako spriječiti požutjavanje?

patlidžani žute bojeNažalost vozači kamiona, biljna kreveta često donose ne samo zadovoljstvo, ali i dodatnu njegu, posebno patlidžan – lijepa ljubičasta voća kao nitko drugi su osjetljivi na negativne faktore. Jedan od najčešćih problema u uzgoju plave boje je zaleđivanje lišća. Jednom velika, sočna i zelena lišća dobivaju žutu boju, postepeno izblijedjeti i padati. Ako vrijeme ne poduzmu mjere da se spasi i riješi problem, to može dovesti do potpunog poraza grma, i njegove smrti, a time i gubitak žetve.

Razlozi zbog kojih se patlidžanka žuti, može biti nekoliko, a potrebno je nastaviti s aktivnim radnjama tek nakon što su točno utvrdeni.

Dakle, lišće moćnih grmlja patlidžana može postati žuto zbog:

  • nedostatak hranjivih tvari;
  • gljivična bolest;
  • šteta štetočina;
  • promjena u klimatskim uvjetima;
  • netočno navodnjavanje.

Nedostatak hrane

nedostatak dušika

Sazrijevati na lozi bili u stanju velike voće, patlidžan mora biti potpuna i uravnotežena prehrana, tako da je važno da se redovito i na vrijeme ih hraniti. Uz nedostatak elemenata u tragovima u tlu korijenje biljaka početi „povući” ih od nadzemnih dijelova grma, što dovodi do promjene boje lišća i slikati ih žuta.

S nedostatkom dušika niži listovi postaju žuti, a nedostatak kalija očituje se usijanjem rubova ploče listova.

Vratiti ravnotežu hranjivih tvari, patlidžana treba hraniti složene (ali uvijek sadrži dušik) ili kao agenti da folijarna primjena potaša gnojiva.

Žuto zbog bolesti

fusarija želja

Ako donji listovi postanu blijede, postupno počnemo žuti, blijedi i pada, uzrok je opasna gljivična bolest – fuzarium. Bez liječenja, izbojci postepeno izblijedjeti. Uzrok bolesti je gljiva koja se nalazi na sjemenkama ili u tlu, a njegov vrući razvoj promovira vruće vrijeme.

Čim su vidjeli prve znakove bolesti, sve masivno zahvaćene grmove treba ukloniti, a ostatak treba liječiti s Fundazolom.

Za prevenciju bolesti prije sjetve sjemena mora biti natopljena otopinom kalijeva permanganata, a ne da se biljka sadnice u krevetima nakon solanaceous usjeva, a neposredno prije presađivanja u svaku jažicu kako bi Trihodermin.

Štetnici na patlidžanima

pauk novčića

U suhom i vrućem vremenu, biljke također mogu biti sklone napadanju pauka. Kada postoji nekoliko štetnika, oni su nevidljivi, ali nakon reprodukcije na poleđini lišća pojavljuju se crne točkice, a zatim lišće postaje žuto.

Related  Značajke uzgoja i brige za crni ribiz

Da biste dobili osloboditi od insekata potrebno je odmah, nakon što je obrađeno sadnju Aktellikom ili Confidor. Nije loše na njima, i narodni lijekovi, kao što su češnjak ili luk infuzijom.

Ostali razlozi

Žutost na listovima patlidžana također se može pojaviti kao rezultat:

  • oštre promjene temperature (noću – hladno, tijekom dana – vruće);
  • dugotrajna kišna sezona;
  • nedostatak ili višak rasvjete;
  • netočno zalijevanja (kada kapi padaju na lišće).

Da bi plavaci rasti dobro, potrebno je oduzeti svijetlo i zaštićeno mjesto od vjetrova na tom području, te ih pravilno pobrinuti.

Zašto žute lišće u patlidzanima – video