Imam nekoliko komada dugo željenih irisa s lijepim bojama, međutim, imamo gotovo zimu na ulici. Recite mi, kako pravilno staviti biljke i da li je moguće privremeno (prije proljeća) staviti ih u lonce?

kako staviti biljkeČak i na kombiniranom cvjetnom krevetu, šarenice su uvijek prve kako bi uhvatile pogled, pa čak i kada rastu u zasebnim skladbama, teško je skrenuti pogled s tih zgodnih muškaraca. Uska visoka lišća, dugački štapići, velike elegantne cvjetnice s najrazličitijim bojama postat će pravi ukras mjesta. Osim toga, ova višegodišnja cvjetova ne zahtijeva stalnu pozornost: oni rastu na jednom mjestu do 5 godina, a neke sorte – dvostruko više. Razgovarajmo o tome kako pravilno sjetiti irise kako bi dugo zadržali svoju ukrasnost i ukrasili cvjetnjak.

Kada biljka?sijanje irisa

Možete početi saditi šarenice:

  1. U ljeto. Ako je sadni materijal (delenka, podizanje ili ventilator) preuzet iz odraslih grmova, to bi trebalo biti učinjeno dva tjedna nakon završetka cvatnje. U ovom trenutku novi su linkovi već formirani na rizome, ali njihovi korijeni su u početnoj fazi, a cvjetni pupoljci još nisu započeli.
  2. U jesen. Potrebno je završiti sadnju najkasnije sredinom rujna, tako da se iris može ukorijeniti prije prvog mraza. Sadnja materijal mora imati već formirana cvjetni pupoljci i razvijen korijenov sustav.
  3. U proljeće. Sadnja irisa počinje krajem travnja – početkom svibnja, kada se zemlja dobro zagrijava.

Najčešće, iris se razmnožava nakon završetka cvatnje ili jesen – tako da mlade biljke imaju vremena da se naviknu na početak zime i da postanu jači, a već u idućoj sezoni cvjetaju.

Ako je delis irisa otišao do kasne jeseni, treba ga posaditi u lonac i staviti u podrum za zimu. Na postelji takve biljke zasađena je u proljeće.

Gdje biljka?gdje saditi

Za irise, morate odabrati dobro osvijetljeno mjesto gdje se ustajalo vode isključuje. Također izbjegavajte područja s nacrtima.

Trajnice dobro rastu na gotovo svakom tlu, ali preferiraju plodnu zemlju. Teške glinene zemlje za uzgoj takvih biljaka nisu baš pogodne.

Teška tla treba razrijediti s tresetom i pijeskom, u laganom pješčanom stanju – da bi zemlja bila glina i siromašna godinu dana prije sadnje irisa kako bi obogatila organsku, dodatno dodavajući više i mineralnih gnojiva tijekom sadnje. Alkalna zemlja liming.

Kako biljka?slijetanje

Da biste postavili iris, morate kopati plitku rupu i sipati mali vrh u svom središtu. Postavite na brežuljkastu iris, poravnajte rizomi, tako da su ravnomjerno postavljeni na stranu uzvisine. Gornji dio mora ostati iznad površine tla, tako da biljka ne trune. Prilikom sadnje lukovica, žarulju treba rezati na dvije visine.

Iznimka su bearded irisi – pokopani su u nekoliko centimetara, dodatno omotani na vrh.

Izaberite i podesite šarenice ispravno – video