Ujesen je napravio mali staklenik za povrće. Ovo je moje prvo iskustvo ranijeg uzgoja. Recite mi, koje je najbolje vrijeme za sadnju rajčice za staklenik, tako da su sadnice dobro utvrđene?

Rajčice uzgajaju svi koji imaju barem mali komad zemlje. Neki to rade samo za vlastitu upotrebu, drugi – za prodaju. Međutim, svi poljoprivredni kamioni žele žetvu dobre žetve i što je prije moguće. Stoga, ako je moguće, rajčica se uzgaja u staklenicima. U uvjetima staklenika biljke se bolje razvijaju i manje pate. Osim toga, voće se dozrijeva nekoliko tjedana ranije s dvostrukim prinosom, barem.

sadnice u stakleniku

Proces uzgoja rajčice u stakleniku može se podijeliti u sljedeće faze:

  1. Sjemenje na sadnicama.
  2. Priprema odraslih sadnica za transplantaciju u stakleniku.
  3. Priprema staklenika.
  4. Transplantirati sadnice rajčice u staklenik.
  5. Daljnja briga i žetva rajčice.

Jedna od glavnih točaka je ispravno vrijeme sadnje sadnica rajčice u stakleniku. Previše rano ili, obrnuto, kasno sadnja može utjecati na daljnji rast rajčice.

Priprema sadnica rajčica za uzgoj u stakleniku

priprema sadnica

Da biste dobili sadnice rajčice, sjeme se sije u stakleniku u veljači ili početkom ožujka. Sjetva se vrši na vlažnoj i zagrijani zemlji. Ako to nije moguće, možete uzgajati sadnice izravno u stanu, stavljajući čaše na prozorsko svjetlo. Kada su sadnice već dostatno rasle, trebate ga narušiti kako biste se pripremili za promjenu režima temperature (tj. Presađivanje u stakleniku).

Proces otvrdnjavanja trebao bi započeti najkasnije dva tjedna prije slijetanja u staklenik.

U sobi otvorite prozore, najprije nekoliko sati, i postepeno povećavajući vrijeme. Od četvrtog dana sadnice se mogu nositi na balkon i, ako je lijepo vrijeme, ostavite je tamo za noć. Ako su sjeme posijano u stakleniku, podižu okvire za prozračivanje, a zatim ih potpuno uklanjaju.

Na sadnicama, spremni za transplantaciju, lišće imaju ljubičastu boju, a visina ne manja od 25 cm.

Četiri dana prije transplantacije, sadnice s pupoljcima se raspršuju s otopinom borne kiseline brzinom od 1 g lijeka po litri vode (tako da ne padaju). I dva dana prije slijetanja, dva niža lišća su izrezana kako bi se sadnice lakše ukopale.

Priprema staklenika

priprema staklenika

Vrijeme za sadnju rajčice za staklenik ovisi o vrsti:

  • u staklenim staklenicima – travanj;
  • u filmskim staklenicima – svibnja.

Zajednički zahtjev za obje vrste staklenika je prisutnost dobro zagrijanog tla na dubini od 15 cm (ne manje od 13 stupnjeva topline). Provjerite spremnost tla pomoću termometra.

Tlo u staklenicima je prethodno ažurirano: ukloniti gornji sloj, a preostalo zemljište obrađeno je bakrovim sulfatom. Tjedan dana prije sadnje sadnica, kreveti su labav i opskrbljeni humusom.

Sadnja sadnica u stakleniku

Sadnice se posadite u večernjim satima na udaljenosti od 50 cm jedna od druge u poredanim redoslijedom. U blizini svakog grma je instalirana podrška, kojoj će se vezati.

Vrste ranog sazrijevanja imaju u blizini prozora, a iza njih – viši. Staklenik je redovito ventiliran. Sadnice su oplodene superfosfatom i pasynkuyutom.

Sadnja rajčice u stakleniku – video