Htjela bih znati što je to – vertikula za travnjak i za što se koristi? Kakvo je njegovo načelo djelovanja, a također postoji li razlika između vertikulatora, aerata i rascjepnika? Koje su značajke njegove primjene i što bi trebalo biti vođeno odabirom alata za kvalitetu?

Vertikutter – uređaj koji se koristi za provjetriti tla i čišćenje travnjaka i travnjaka od prošlogodišnjeg suhe vegetacije i mahovine koje su se skupile i ometati moć mlade trave. Drugi naziv za ovaj alat je scarifier.

vertikutter

Za što se koristi uređaj?

Kao rezultat prirodnih procesa, na površini tla formira se sloj od suhe trave, mahovina i nepovezanih ostataka lišća. S vremenom postaje gust, sprečavaći zrak i uklanjaju hranjive tvari. Ponekad se to događa zbog prekomjernog korištenja gnojiva, zbog čega raste previše trave. Nakon rezanja, mikroorganizmi se ne mogu potpuno nositi s procesom iskorištavanja, a poseban se sloj postupno formira.

Kao posljedica tih procesa se pogoršava stanje travnjaka: trava dobiva žutilo, kao korijenje nisu u mogućnosti to osigurati sve potrebno, na površini se nalaze ćelav mjesta i udaraca.

Za bolji rast travne trave treba periodički provoditi aeraciju tla kako bi ga zasitili kisikom. Prije pojave takve tehnologije cijeli postupak morao biti izvedena od strane uobičajenih vrt vilicom ih zabada u zemlju na plitke dubine u razmaku od jednog koraka.

Prednosti zračenja travnjaka

Upotrebom verticutter možete:

 • Unaprijediti rast trave bez upotrebe gnojiva;
 • Ukloniti pretjeranu sabijanje tla;
 • Zaustaviti stvaranje sloja suhe trave;
 • Na vlažnim plohama pomaže iscrpljivanje viška vode;
 • Povećajte otpornost na sušu travnjaka;
 • Ostavite vlagu i hranjive tvari da prodre do korijena.

Vrste uređaja

Osim najjednostavnijih mehaničkih strojeva, stvorene su dvije vrste uređaja: s benzinskim i električnim motorom. Svaki od njih ima svoje slabe i jake strane. Kao i svaka druga oprema za vrt, benzin je mnogo moćniji i omogućuje vam rukovanje velikim površinama travnjaka. Električni modeli su jednostavni za održavanje, tišina se rade, ali njihov raspon djelovanja ovisi o dužini kabela.

Proizvođači nude tri vrste strojeva:

 1. Aeratori opremljeni s opružnim zubima, oslobađaju tlo i češljaju ostatke suhe trave i mahovine. Obično su to električni modeli.
 2. Scarifiers (vertikuttery) opremljen sa lopaticama za probijanje i ukloniti slojeve travnjak i trava korijen urezivanje sustava za poticanje njegov rast. Ovi uređaji su benzinski i električni.
 3. Vertikalni ulošci – aeratori kombiniraju svojstva prva dva tipa uređaja. Opremljeni su s obje lopatice i proljetnim zubima. Takvi strojevi su uglavnom električni.

Related  Gnojiva školjka od jaja: prijava za rajčice i krastavce

Kako odabrati vertikulaciju?

Pri odabiru uređaja morate obratiti pozornost na sljedeće pojedinosti:

 • Tijelo stroja mora biti izrađeno od jakog, ali laganog materijala, kako ne bi ozlijedio biljke izvan mjere. Može biti plastična ili aluminijska čvrstoća. Strojevi profesionalne klase obično imaju čelik.
 • Bolje je odabrati vertikulator s benzinskim motorom jer duboko prodiranje noževa u travnjak može dovesti do preopterećenja. To se obično događa ako je gustoća tla nepravilno podešena i odabrana je veća dubina.
 • Osim toga, potrebno je odrediti veličinu prašine ili njegovu prisutnost. Tijekom rada sakupljač prašine vrlo brzo popunjava, morate ga zaustaviti i čistiti, usporava proces rada. Neki proizvođači potpuno su uklonili smeće, s obzirom na to da će biti lakše skupljati smeće nastale uz pomoć rake. Stoga, prije kupnje stroja, morate odlučiti trebate li u smeću paket za koš za smeće ili ne.
 • Potrebno je da su rezači izrađeni od visokokvalitetnog čelika i fiksirani u skladu s tim. Ova mjera će ih spriječiti da ometaju, uništavaju ili oštećuju.
 • Poželjno je da se ručka podesi i prilagodi rastu osobe.

Vlasnik velike plohe će se složiti da je vrhovnik travnjaka takav uređaj, bez kojeg je teško to učiniti bez. Njegova uporaba omogućava da se uvelike olakša briga o velikom području travnjaka.

Vertikalizacija travnjaka u travnju (video)