Nakon kupnje avokada, ostali su dobri kosti. Želim ih pokušati posaditi. Recite mi, je li to moguće i kako avokado raste kod kuće?

avokadoDanas nitko nije iznenađen prisustvom u kući ili stanu tropskih biljaka. Jedan takav egzotični usjev je avokado ili “aligatorna kruška”. Ovo prekrasno drvo u svojoj rodnoj zemlji uzgaja se kako bi dobilo korisne plodove avokada, ali u kući ona služi prvenstveno za ukrasne svrhe.

Razlike između domaćih i vrtnih avokada

U prirodi, avokado odraslih impresivno je veličine. Često su to ogromni, visoki 20 metara visoki stabla čija je glavna vrijednost plod. Kod kuće, avokado također raste vrlo brzo, godišnji prirast može doseći 1 m. Unatoč tome, visina odraslog stabla rijetko prelazi 2,5 m zbog ograničenog prostora lonca.

Općenito, to je zimzelena kultura, ali čak i ako lišće padne, ubrzo će se novi proizvodi pojaviti na granama. Avokado, kao i sve tropske kulture, jako voli topline pa se u lokalnoj klimi uglavnom uzgaja u zatvorenom prostoru ili u staklenicima.

U područjima s toplom klimom, kadom se može ljeti otvoriti na otvorenom, ali je neophodno izbjegavati propuste koji su štetni za avokado.

U zatvorenim uvjetima, biljka cvjeta i fruktira vrlo rijetko, a ne ranije u dobi od četiri godine, a plodovi su skromni u veličini u odnosu na vrtne uzorke.

Značajke slijetanja

sadnju avokada

Za razmnožavanje avokada, koristi se metoda sjemena, budući da su reznice vrlo teško korijene, a vrlo je teško dobiti. Ali možete kupiti svježe i zrelo avokado u trgovinama gotovo cijele godine. Kost uklonjena s njega služi kao odličan materijal sjemena, gotovo uvijek klija, iako će trebati puno vremena (od 1 do 6 mjeseci). No, nova biljka će zadržati sve vrste svojstava.

Da klijati kost je moguće na dva načina:

  • u vodi;
  • u hranjivom, labavom supstratu koji se sastoji od pijeska, zemlje i humusa u jednakim omjerima.

U oba slučaja, kost bi trebala uroniti na pola, a kada klijati u vodi, ne bi trebala dirati dno posude. Zbog toga se kartona izlije ili se kamen spusti u vodu prema težini, koristeći čačkalice kao podršku.

Nakon određenog vremena, kost će se povećati u veličini i otvoriti, a iz fraktura će rasti ružičasti pupoljak.

Značajke skrbi

mladi avokado

Uz toplinu, avokado treba obilno i česte zalijevanje i prskanje. Iznimka je samo zimovanje, osobito ako prolazi u hladnoj sobi. Što je niža temperatura u sobi, to manje treba zalijevati biljku.

Related  Podmuklo cvijeće na alpskom brdu: što i kako

Preduvjet za domaće avokado je redovito obrezivanje stabala. Bez nje, krunica će biti rijetka, a sama biljka će se protezati. Da biste to učinili, u proljeće nakon osam listova morate stisnuti izbojke. Pojavljuju se bočne grančice nakon 5 listova.

Brzi rast avokada zahtijeva godišnju transplantaciju mladog stabla. Veliki primjerci prenose se jednom svake tri godine.

Avokado kod kuće – video