U proljeće sam bio samaran na zemlji. Vjerojatno je sjeme donijelo vjetar, ali samo za sakupljanje novog nije uspjelo – pola se srušila, a ostatak nije imao vremena sazrijeti na mraz. Posebno sam čula puno o ovoj biljci, pa je bolje da je uzgajamo kroz sadnice. Savjetujte se, koja su pravila za uzgoj sadnica amaranth?

Vrlo često na cvjetnim crijevima nalaze se visoki grmovi s debelim dugim zvončićima kestenjaste boje. Mnogi ga jednostavno rairaju poput korova, i – pogriješi. Ovo je daleko od korova i godišnje biljke amaranth. Ne služi samo za dekorativne svrhe, već se također koristi i kao siderata, za hranu za životinje, za kuhanje, pa čak i za narodnu medicinu. Stoga, mnogi rastu amaranth posebno, a često i na velikoj skali.

cvjetni amaranth

Ako nema potrebe za primanjem sjemena ili cvijeća što je prije moguće, amaranth se sije izravno u otvorenu zemlju. Kako bi se ubrzao rast i sazrijevanje sjemena, bolje je koristiti metode sadnica rastućeg amaranta, jer će u ovom slučaju imati vremena za cvjetanje prije početka mraza. Jednostavna pravila i mali savjeti o uzgoju sadnica amaranth na svoju pozornost.

Sjetvi sjemena amaranth za sadnice

amarantnim sadnicama

Sjeme sjemena na sadnicama je bolje na samom početku proljeća. Dobro je koristiti tresetne lonce za tu svrhu, jer biljka voli labav tlo. Sjeme bi trebalo biti lagano pokriveno zemljom, ne bi trebalo biti oštećeno. Da biste stvorili efekt crvenog sloja, pokrijte je odozgo s filmom. Ako sadnja nije bila jedan komad, nakon pojave sadnica, sadnice moraju biti uklonjene i ostavljene u loncu jednu biljku.

Briga za sadnice je redovito zalijevanje. Kako bi se osiguralo da se sadnica ne proteže, ona mora biti otvrdnuta: spremnici s sadnicama trebaju se prevoziti na otvoreni zrak, postepeno povećavajući vrijeme provedeno na ulici.

Sadnja sadnica u tlu

amarant u loncu

Sadnica amaranta bit će spremna za transplantaciju u otvoreno tlo za oko mjesec dana. Neposredno prije sadnje sadnica treba dobro zalijevati, tako da prilikom uklanjanja ne oštete korijenski sustav. Transplantaciju treba obaviti u oblačnim vremenima, a ako se priroda “podigne” i ima sunčanih dana – bolje je čekati do večeri. U tom slučaju preporuča se posađeno sadnice dodatno potamniti.

Sadnice amaranth mora biti posađeno u položaju za spuštanje, prskajući zemlju do prvog lista. Udaljenost između dviju biljaka mora biti barem pola metra, a kada je zasađena u redove između njih, ostavite do 80 cm.

Gusta sadnja amaranth će nepovoljno utjecati na svoje stabljike – oni će se protežu i razbiti.

Pravilna briga za amaranth u procesu daljnjeg rasta

shaker s sjemenkama amaranth

Amaranth je apsolutno nepretenciozan u skrbi, samo dovoljno vremena za vodu i zgušnjavanje redova. Odstranjivanje korova trajat će samo u prvom mjesecu nakon slijetanja u zemlju, dok biljka ne postane blago i ne dobiva snagu. Od drugog mjeseca amaranth će proći u fazu aktivnog rasta, a dan će vrh biti rastegnut za 7 cm, a bez korova više neće biti zastrašujuće. Ostaje samo gledati kako se tlo pod amarantom ne osuši i redovito navlaži.

Kako bi povećali broj lateralnih izbojaka i plodnih jajnih stanica krajem lipnja, amarant bi trebao biti pricked vrh. Kultura je sposobna rasti na siromašnim tlima, ali bolje je hraniti rješenje pepela i mjehurića.

Žetva zelenila skuplja se na visini grma na 25 cm, a sjeme dozrijeva u rujnu. Zbog činjenice da su sjemenke amaranth vrlo male, a ne sve sazrijevaju i stoga se raspadaju, preporučuje se da se panicles prežive i osuše u mračnoj sobi.

Video koji opisuje amaranth, njegove korisne i štetne osobine