Kao gost prijatelj, vidio sam nevjerojatan cvijet, sličan orhideji. Ja stvarno volim orhideje i rastu ih s entuzijazmom, ali još nisam čuo za takvu vrstu. Reci mi, molim vas, više o veleslojnoj cipeli od divljači. Što mu treba?

papučaU sjenovitim i vlažnim šumama taiga raste iznenadan cvijet. Vidjevši ga, mnogi odmah pomisle Queensa biljke – ponosnih orhideja, i to s dobrim razlogom, jer su te dvije kulture cvatu gotovo jednako. To se zove šumska orhideja »cvijet Venus cipela. Zeljasta trajnica iz orhideja obitelji (Orchidaceae) slobodno rastu u prirodnom okruženju među tajga šumama, gdje se nalazi uvijek voda i sunce će mu smetati.

Cvijet u različitim zemljama imaju svoje nazive: u Engleskoj je „žensku cipele” za Amerikance – ‘natikače’, a na našim prostorima je poznatiji kao ‘bogoroditsyny čizme’.

Opis vrsteCipela Venere

Ciparska cipela ima površan, ali debeli rizomi. Iz nje raste ovalno zeleno lišće sa šiljastim vrhovima i uzdužnim venama. Površina lišća prekrivena je malenim svjetlosnim pahuljicama, a na svakoj grmlju u osnovi četiri.

Postrojenje karakterizira spor rast: godišnji rast korijenskog sustava je samo 4 mm, a cvjetni pupoljak položen je najmanje tri godine prije cvatnje.

U sredini ljetne grm proizvodi prilično visoke stabljike, do 45 cm u visinu, s velikim cvjetovima poput orhideja, gornji latice izdužena i izgleda debela donja usna i napuhan (cipela). Boje cvjetovi mogu biti najrazličitije, ali najčešće postoje sorte s različitim nijansama ružičaste i crvene boje (postoje bijele “cipele”).bijela papučica

Najveća vrsta je velika cvijeta Venusova cipela – promjer njezinog cvijeta doseže 10 cm.

Na temelju velike cipele, uzgajivači su proizveli mnoge hibridne sorte, koje cvjetni uzgajivači rado rastu kao vrtne biljke.

Što voli šumska orhideja?prugasta papučica

Venera u vrtu nije baš kapricivna i prilično udobna, ako stvorite uvjete koji su što bliži prirodnom okolišu “staništa” cvijeta. To uključuje:

  • zrakopropusni alkalni tlo;
  • mjesto s raspršenom rasvjetom;
  • bogato zalijevanje, ali pod uvjetom da zemlja malo osuši;
  • periodično raspršivanje grmlja u vrućem suhom ljetu;
  • organsko gnojivo tijekom razdoblja cvatnje.

Razmnožava šuma zgodan bolje podjela rizoma u kasno ljeto, kao sjeme klijati slabo i biljnog porijekla metoda sadnica cvatu nakon 8 godina nakon sadnje.

Video o tome kako uzgajati papučicu Venere kao kućicu za kućanstvo