Prošle godine, dobre žetve repe i mrkve, ali u siječnju su svi korijeni bili pokvareni. Susjedi kažu da smo ih rano iskopali. Recite mi, kada je potrebno skupljati mrkve i repa za očuvanje, ako ne do sljedeće berbe, barem do proljeća?

mrkve i repeSvaki vrtlar zna istina poljoprivrede: da raste mrkve i repe – to je pola bitke, glavna stvar da su sačuvani što je duže moguće. Bez toga teško i uznemireno zemljišno poslovanje gubi sve svoje značenje, jer obično ljetni stanovnici ne posadaju dva kreveta, ali mnogo više u svrhu zimskih potrepština.

Da bi se osiguralo da su korijeni dobro očuvani i još uvijek imaju ukus i vitamine, potrebno ih je iskopirati na vrijeme.

Kada možete skupiti mrkve i repe? Ovisi o kombinaciji mnogih čimbenika:

  • rastuća regija (sjever ili jug);
  • vremenski uvjeti (kiša ili suha i topla jesen);
  • Specifična sorta (rana ili kasno zrenje povrće);
  • stupanj sazrijevanja.

Treba imati na umu da je vrijeme berbe ovih korijena drugačije: repa se uklanja ranije, a nakon nekoliko tjedana – mrkva. U svakom slučaju, važno je dati plodovi dobrog sazrijevanja, jer će inače zrelo povrće brzo biti vezano i trule u podrumu.

Da bi razumjeli da li zrelog repa ili mrkva, morate kopati tanjura jedan plod: ako ima male bijele korijene, grananje, povrće potpuno zrelih i spremna za žetvu.

Ima još jedna stvar: kad jesen je suho i toplo, a žetva je bolje odgoditi, jer je povrće u vrtu će biti bolje nego u podrumu. Ali ako se predviđa duga kiša, bolje je ukloniti usjeve korijena iz kuhinjskog vrta prije njihovog početka. Inače će i mrkva i repa biti zasićene vlagom, što će značajno smanjiti rok trajanja, pa čak i okus.

Čišćenje repe

žetva repa

Karakteristična značajka rasta repe je da gornji dio fetusa strši iznad površine tla. To podrazumijeva raniju žetvu odnosu na mrkvu, jer ako je krevet od repe će uhvatiti zamrzavanje, postoji opasnost od smrzavanja korijena. Za konzumaciju, ovo povrće je još uvijek korisno, ali ih neće biti pohranjeni.

Nakon žetve repa se moraju očistiti s vrha nožem ili škarama, bez oštećenja plodova i osušiti.

Čišćenje mrkve

čišćenje mrkve

Za razliku od repa, mrkve se dobro podnose prvim smrzavanjem, stoga je njezina zbirka bolje odgoditi do njihovog početka. Glavna stvar je ne zaboraviti “staviti” vrhove na tlo.

Iskusni vrtlari tvrde da je mrkva je preživio kreveta prvog mraza, čuva bolje, jer su plodovi smješteni u podrumu ohladi.

No, još uvijek iskopati korijenje je potrebno do početka trajnog mraza, jer mrkva neće održati stabilno nisku temperaturu. Postrojenje se može ručno izvaditi, ostavivši mali rep i sušiti povrće.

Video o vremenu kopanja repa i mrkve