Moj muž uvijek daje moje omiljene cvijeće za rođendan – ruže. Samo ih obožavam, i to uvijek postaje tužno kad se buket blijedi u brzini. Reci mi kako se brinuti za ruže u vazi vode da produžim svoj život što je dulje moguće? Jedino što znam od moje majke je da morate staviti aspirin u vodu.

ruže u vaziElegantna ljepota ruža ima samo jedan nedostatak – brzo izblijedjeti, osobito nakon rezanja. Međutim, suđenja i pogreške, poznavatelji tih prekrasnih boja izumili su nekoliko trikova koji će pomoći u očuvanju svježine buketa u roku od dva tjedna, ili čak i više.

Kakvi su ti lukavi savjeti i kako se brinuti za ruže u vazi vode? Ništa posebno komplicirano u ovom, i sve što vam je potrebno je uvijek pri ruci u kuhinji ili u kući medicine kabineta. Dakle, da ruže ne blijedi vrlo brzo, morate pravilno pripremiti:

  • cvijeće da se presele iz buketa u vaze;
  • vaza;
  • voda.

Osim toga, važno je mjesto gdje će biti vaza, ali sve u redu.

Kako pripremiti cvijeće?

izvarak ruža

Većina nas žuri da odmah stavimo buket u vazu, misleći da ćemo na taj način spasiti ruže od gušenja. Postoji neka istina u tome, ali treba imati na umu da su ruže za buket izrezane dovoljno dugo i već neko vrijeme bile bez vode sve dok nisu ušle u kuću. Stoga je važno vratiti ravnotežu vode “lemljenjem” cvijećem.

Da biste to učinili, trebali bi ih staviti u duboku posudu ili staviti u kupku vode oko tri sata, potpuno uranjajući stabljike i lišće, ali ostavljajući pupoljke na vrhu.

Istodobno, dok su izbojci pod vodom, potrebno ih je podrezati pod kutom i lagano podijeliti vrh stabljike koji će se riješiti zračnih utikača i poboljšati apsorpciju vode ruže. Potrebno je provesti postupak pod vodom, inače će zrak opet pasti u kapilare.

Related  Kako cvjetati gippeastrum?

matičnih obrezivanje

Potreban je kosivi rez koji sprječava da krošnja pokopa tupu stranu u dno vaze, blokirajući pristup tekućini.

Kad se ruže “napiju”, izvadite ih iz vode i odrežite sve donje lišće koje mogu izravno doći u kontakt s vodom u vazi.

Koja je vaza najbolje koristiti?

Za buket potrebno je pokupiti vazu čija visina odgovara visini cvijeća, proizlazeći iz činjenice da se prozore moraju uroniti u vodu ne manje od 2/3 duljine.

Što se tiče materijala iz kojeg je napravljena vaza, u praksi se primjećuje da su buketi više cijene u keramici. Voda u njima ne propada tako brzo, jer zidovi vaze ne dopuštaju svjetlost.

Kako pripremiti vodu?

aditivi za buket

Ovisno o sezoni, voda za buket treba uzeti toplo – zimi, i cool – u ljeto. To može biti čak i obična voda iz slavine, ali ima nekoliko nijansi:

  • da ruže mogu dobiti hranu od nje, dodajte malo šećera u vodu (ne više od 20 g po litri tekućine);
  • za dezinfekciju i prevenciju bakterijskog razvoja – stavite tabletu aspirina i ulijte malo octa (1 žlica).

Svakog dana, ili barem dan kasnije, mora se mijenjati voda, a također se ažuriraju i dijelovi izbora.

Na buket je bio dug, a sva priprema nije bila uzaludna, potrebno je staviti vazu izvan zone djelovanja nacrta i izravnih sunčevih zraka. Također, treba izbjegavati susjedstvo cvijeća s voćem – etilen koji ih oslobađaju potiče brzo rasipanje cvijeća.

Savjeti za videozapise o tome kako produžiti život ruža iz buketa