Ove godine, moj san o posjedovanju krunice gotovo je istina – kupili smo ljetnikovac na kojem sam već rezervirao mjesto za ruže. Čak i sadnice čekaju da kiše završe i bit će moguće početi saditi. Htio bih sve učiniti dobro, ali još uvijek nemam iskustva rastućih ruža. Recite mi, što bih trebao oploditi ruže na sadnji proljeća? Bilo da je moguće koristiti mineralne pripravke ili je bolje donijeti organski?

sadnja ružaČim proljetno sunce malo zagrije tlo, temperatura zraka će postati stabilna i zamrznuti mraz će se vratiti, vrijeme je za sadnju ruža. Za sve ljubitelje ponosne ljepote dugo je poznato da zahtijeva veliku pažnju. Zalog bujnih cvjetnih ruža – hranjiv i labav tlo, a to se može postići samo redovitim hranjenjem. Čak i najplodnija zemlja konačno je iscrpljena i više ne može pružiti biljkama potrebne tvari. Što reći o mladim sadnicama koje su posebno potrebne za prehranu. Osim toga, pružanjem ruža s kompleksom vitamina čak i tijekom sadnje, ne morate brinuti o dodatnoj gnojidbi do sljedeće sezone.

Kako pravilno oploditi ruže u sadnji proljeća

primjena gnojiva

Prije sadnje sadnica ruže, tlo mora biti pripremljeno i “napunjeno” s hranjivim tvarima. Kako to učiniti, mišljenja vrtlara razlikuju se. Neki vjeruju da će biti ispravno kopati i oploditi cijelo mjesto namijenjeno krunici. Drugi preporučuju dodavanje gnojiva izravno u jažicu, a zatim ga miješanje s tlom. Možete koristiti bilo koju opciju, međutim, ako nije planirano veliko sadnje krunice, za nekoliko grmova prikladnije je staviti gnojiva odmah u jamu za sadnju.

Koja je gnojiva bolje koristiti?

gnojiva

Mladi sadnice ruža trebaju snagu za rast i stvaranje novih izbojaka, što znači da im je potreban dušik. To je u velikim količinama koje se nalaze u organskim gnojivima, koje se moraju napraviti tijekom sadnje.

Budući da se ruže jako sviđaju malo kiselim tlima, preporuča se dodavanje pepela kod sadnje. Također će štiti sadnice od gljivičnih bolesti.

Oblikovanje ružičastih pupova je nemoguće bez fosfora, što zauzvrat ubrzava sveukupni razvoj biljaka. Ovaj i mnogi drugi elementi u tragovima sadržani su u mineralnim gnojivima, bez kojih također ne mogu biti s rastućim ružama.

Najoptimalnija varijanta gnojivih ruža je kombinacija organskih i mineralnih preparata.

Dakle, kada sadiš jedan grm u tlo je potrebno napraviti:

  • 1.5 kg humusa;
  • 1 tbsp. l. superfosfat;
  • 30 g drvenog pepela.

Da bi se svježa gnojiva kategorizirala, to je nemoguće – spaliti će vrlo male korijene i uništiti sadnicu.

Obrađene ruže moraju nužno biti prekrivene piljevinom ili palim lišćem voćaka. To će pomoći zadržati vlagu i zaštititi vrt ruža od invazije korova. Više o upotrebi uree kao gnojiva – pročitajte na našoj web stranici!

Related  Šumska orhideja ili Venera papučica velikih cvjetova

Rasprostranjenost ruža u sadnji proljeća – video