Recite mi, molim vas, kako pravilno primijeniti gnojiva s fosfornim kvarom za cvijeće? Moje biljke ne žele cvjetati, a ako su cvjetovi položeni, vrlo ih je malo i dogodilo se da se polovica obasjava. Čitao sam da se u ovom slučaju cvijeće mora hraniti pripravcima koji sadrže fosfor i kalij.

boje gnojivaKada raste cvijeće, kompleksna mineralna gnojiva igraju važnu ulogu u njihovom razvoju, osobito pripreme koje sadrže fosfor i kalij. Zahvaljujući kalij, povećavaju se vrijednosti klorofila i održava se ukrasna biljna vrsta. Fosfor je odgovoran za cvjetanje, čineći ga više bujnom, bogat i izdržljiv, osim toga, ubrzava ukupni rast cvijeća. U kombinaciji, ta dva mikroelementa aktivno hrane plantaže cvijeća, potiču cvjetanje, spriječavaju pad budova, a također povećavaju klijavost sjemena.

Pročitaj također: Gnojiva superfosfat – primjena u vrtu!

Popularne pripreme za vrhunsko cvjetanje od fosfora i kalija

Kao glavno gnojivo cvijeća koriste se fosforno-kalij gnojiva. Doze i način korištenja ovise o određenoj vrsti lijeka. Na jedno od najpopularnijih kompleksnih gnojiva na bazi kalija i fosfora jesu:

  • gnojivo “AVA”;
  • karboammofoska;
  • tekuće gnojivo s učinkom fungicida Atlanta.

agrekol gnojivoU međuvremenu vrijedi spomenuti jesensko granulirano gnojivo Agrekol. U svom sastavu ima 13% fosfora i 27% kalijuma, a također i magnezij, a uopće ne sadrži dušik. Priprema se koristi za jesensku gornju obuću višegodišnjih vrtnih cvjetova s ​​ciljem općeg jačanja biljaka i njihove pripreme za zimsko razdoblje. U kolovozu, granule se moraju raspršiti oko trajnica i kopati, miješajući ih s tlom. Zatim, obilno vodu cvijeće.

“AVA” gnojivo

gnojivo AVA

Lijek se preporuča za sjetvu sjemena cvijeća, koristeći jednu od sljedećih metoda:

  • prolio tlo prije sjetve pripremljene otopine;
  • pomiješajte pripremu sa sjemenkama i sijati u rupe;
  • potopiti sjeme prije sjetve u otopini.

Karboammofoska

Osim fosfora i kalija, također sadrži dušik. Može se koristiti prije sadnje cvijeća na sve vrste tla.

Lijek Atlanta

gnojivo atlanta

Koncentrirana vodena otopina fosfat-kalija koristi se za folijarnu obradbu cvjetova (za 1 litru vode – 2,5 ml lijeka).

Fosfat-kalij gnojivo Atlanta ne može se koristiti s pripravcima koji sadrže bakra i mineralna ulja.

Zahvaljujući fungicidnom učinku nakon gnojidbe Atlantskih biljaka, oni ne samo da se razvijaju i cvjetaju aktivnije nego i postaju otporniji na gljivične bolesti i nepovoljne vremenske uvjete.

Kada koristiti fosfat-kalijev gnojiva, video