Kupili smo sadnice pistacija u vrtić. Prodavač je rekao da će iz nje izvući mali grm i uvijek sam mislio da je to stablo. Reci mi, kako rastu pistacije? Koliko su visoka i koliko široka kruna? Imam jedno slobodno mjesto u vrtu, ali ne znam jesu li imali dovoljno prostora.

grana pistacijaZeleni bademi – često nazivani pistacijom. Ukusni, masni i hranjivi plodovi zelenkaste boje čine vrijedno natjecanje u orahu. Istina, oni ga ne mogu potpuno zamijeniti, jer za razliku od oraha, pistacije rastu samo u prisutnosti određenih klimatskih uvjeta, a mnogi vrtlari mogu samo sanjati o ovoj kulturi i biti zadovoljni uvoznim drupama kupljenim u trgovini.

Ovo je točan naziv za plod stabla pistacija, a izduženi nutlet je zapravo jestiva kost ili intraspin. Međutim, ljudi “ne gnjaviti” botaničkim suptilnostima i jednostavno nazvati pistacije, kao i svako voće koje ima ljusku i jezgru.

Grm ili stablo?stabala pistacija

Kako rastu pistacije, ovisi o klimi kultiviranja. U prirodi, biljka raste na kamenim tlima gdje su topline i vlage u nedostatku. Takvi uvjeti ostavili su otisak na obliku korijenskog sustava: u potrazi za vodom, korijeni idu na tlo duboko 15 metara, s nekoliko razina, a na obje strane još više puzaju – širine do 25 metara. Naravno, ne može se govoriti ni o kakvom susjedstvu, pistacije čvrsto zamjenjuju druge kulture, zauzimaju prostor i rastu sami, dok se ne mogu pohvaliti osobito guščjem gusjenica.

pšenični grmU napuštenoj klimi s povremenim taloženjem, pistacija često raste u veliku grmu, formirajući nekoliko trupaca. Dobro grane, stvarajući bujnu krunu s izduženim, do 20 cm, zelenim lišćem s tragovima svjetlosnih vena. Ako je vlažnost dovoljna, pistacija ostavlja u jednom deblu i raste u obliku stabla. Njegova visina može doseći 10 m, a debljina prtljažnika – do 1,5 m, dok kruna ostaje iste guste zbog aktivnog grananja izbojaka.

Pistacija je dugo jetra, u pogodnoj klimi i uz pravilnu njegu živi do 1000 godina.

A na grmu, a na stablu deblo je karakteristično da se savijati i da se zavlače u stranu. Kora na mladim grančicama oslikana je u lijepoj crvenoj boji, s godinama postaje siva. Blistav pistacija rano, već u ožujku, ili u svibnju, ako teren s hladnijim klimom, a plod je iz druge polovice ljeta. To je dioična biljka, zahtijeva sadnju različitih sadnica.

Zanimljivo je da se kultura dobro podnosi ne samo sušom, nego i relativnim hladnoćama. Mraz na 25 stupnjeva nije strašno.

Gdje rastu pistacije u Rusiji?cvjetovi pistacija

U našoj zemlji kultura se ne može uzgajati nigdje. U hladnim sjevernim zemljopisnim područjima neki očajni amaterski vrtlari podižu pistacije u kade u zimskim vrtovima, ali kao zdepljeni usjev zauzimaju previše prostora i pružaju snažan korijenni sustav s dovoljno prostora vrlo teškim.

No, u južnim regijama, na Krimu, uz obalu Kavkaza na Crnom moru, pistacije su prilično ugodne. Posebno se svidjela raznovrsnost naziva pravi pistacija, koja uspješno oblikuje u našim uvjetima.

Related  Ono što trebate znati kada se uzdiže jutarnja slava kod kuće u loncu

Video o tome kako uzgajati pistacije