8. ožujka moj muž mi je dao šarmantnu kovrčavu paprat, au posudi je bila etiketa s imenom “Emin”. Još nisam imao takvo cvijeće i stvarno ga ne želim uništiti zbog neznanja. Recite nam o Eminovom nefrolinu. Što voli i što mu treba?

nefrolepis eminDom za paprati (oni Nephrolepis) su tropska sjenovitim šumama s visokom vlagom, ali to nije spriječilo neke od njih osvojiti nove prostore, uključujući i naše prozorske klupice. Kao soba kultura koja se uzgaja oko 5 vrsta paprati i Nephrolepis Emina – samo jedan od najvažnijih kompaktan i prekrasnim pogledom.

Među floristima ova paprat je poznat kao “rep zmaja” ili “zeleni zmaj” za neobično kovrčave lišće.

Što izgleda biljka?paprati

Ljubitelji malih postrojenja s ukrasnim lišćem cijeniti Emina: niska, do 50 cm visoka, s uspravno ostavlja Nephrolepis-vayyami ne zauzima puno prostora, ali je korisno da se ističu na pozadini druge boje njegova lijepa perasto lišće prikupljenih u gustom rozeta. Stipules su na rubu sitnog zuba i vrlo kovrčava se listovi, čineći cijeli grm pretvara pyshnenkim i gusta.

Nephrolepis Eminus čini velike zahtjeve za vlagu u zraku, a ako nije dovoljno visok, grm gubi svoju privlačnost i greben.

Osobitosti uzgojamlada grm

Ako stvorite zatvoreni uvjete paprati što je moguće bliže prirodnom okruženju svog rasta, u cjelini, kao što je biljka je vrlo dobar osjećaj u stanu. Od površine korijenski sustav Nephrolepis, lonac je bolje odabrati prilično širok, ali nije jako duboko. Na potrebno je dno odvodnje laik, inače grm može istrunuti, i sipati na vrhu labave i kiselom tlu.

Osvjetljavanjem paprati ne zahtijevaju i rastu na istočnim i čak sjevernim prozorima, kao iu stražnjem dijelu prostorije.

Njega za Eminovim nephrolepisom je što jednostavnija:

  1. Zalijevanje izravno u lonac dok se gornji sloj podloge suši.
  2. Često prskanje i periodično kupanje pod tušem.
  3. Tjedni kompleks gnojiva za gnojidbu ukrasnog lišće biljke (rješenje treba malo koncentrirani, ne više od preporučene doze od 0,5, a ponekad čak i manje).
  4. Obrezivanje smanjivih lišća.

Related  Kako planirati vrt u malom prostoru?

U zimi, zalijevanje frekvencije treba smanjiti i napraviti gnojivo barem 1 put mjesečno. No, u toploj sobi na sprej grm će imati sve više i više dobro uspostaviti dodatno osvjetljenje na paprat je zadržala svoje bujne, svijetle zeleno i kovrčava lišća.

Video o uzgoju unutarnje paprati