Dobro došli! Svake godine, potrebno je provesti mnogo truda da biljke krošanteema stave u ljetne cvjetnjake. Kažu da može preživjeti zimu? Ako je tako, recite mi više o takvom zadivljujućem cvijetu kao globularni krizantem – zimovanje na otvorenom, priprema i tako dalje.

Krizantema – omiljena biljka mnogih ljetnih stanovnika. Zbog svoje ljepote, oni su spremni potrošiti puno vremena i energije. I, doista, krizantema može zimovati na otvorenom terenu. Ovisno o raznolikosti, oni lako podnose zimovanje ne samo na jugu, već iu srednjem pojasu naše zemlje. Naravno, kako bi takva biljka, poput krizanskog globusa, zimovanje na otvorenom terenu prošlo bez posljedica, potrebno je pripremiti se u skladu s tim.Krizantema - jedan od najljepših cvjetova

Priprema za zimovanje

S pojavom jeseni, cvjetovi pada iz krizantema, ostavlja blijede. Dakle, vrijeme je da provjerite je li vaš omiljeni cvijet jednostavno preživio zimu.

Za to su grmlje izrezane na visinu od oko 10-12 centimetara. Preporučljivo je upotrijebiti oštar nož za to – stabljike su prilično meke i lako oštećene. Glupi sekaturi će žvakati više nego ih izrezati.

U južnim dijelovima zemlje, gdje nema mraza, to je prilično dovoljno. Ako ste uključeni u rastuće krizanteme u srednjem pojasu, morate paziti da prvi mraz ne ubije stabljike i korijene. Da bi to učinili, krizantema je prekrivena smrekovim lapnikom ili debelim slojem piljevine. Prva opcija je prikladnija – ne morate ukloniti piljevinu u proljeće. No, druga je dostupnija – ne svatko ima priliku da zalihe na pravu količinu lapnika.

Ako su zime u regiji vrlo hladne i ne snježne, jedini izlaz je prenijeti u vaze i pohraniti ih u podrum ili podrum, nakon čega slijedi sadnja.

Proljeće rada

U proljeće, čim snijega padne i postaje dovoljno toplo, krizantema treba ukloniti iz lapnika ili ukloniti iz piljevine. Višak vlage trebao bi otići tako da mladi izbojci ne utječu na trulež i plijesan. Ali ako su noći hladne, reznice u večernjim satima trebale bi biti prekrivene krpama.Buđenje reznica

Related  Kako rastiti gardenia iz sjemena?

Općenito, nije poželjno da rastu jedan krizantemski grm duže od dvije godine zaredom – cvjetovi postaju manji, a grm se raspada. Stoga, na kraju druge sezone, grm se treba podijeliti na reznice i zasaditi. Tada će cvjetni gori više od godinu dana oduševiti vašom ljepotom.

Video će vam detaljno opisati zimovanje krizantema: