Reci mi što da radim ako na kaktus ima mjesta? Imam malu kolekciju, a nekoliko biljaka primijetilo je meke tamne mrlje na stabljici, dok je u drugima postalo nekakva žuta. Je li opasno i kako spasiti cvijeće?

mrlje na kaktusuIako se kaktusi smatraju nepretencioznim biljkama, oni također mogu boljeti i često čak i umrijeti, ako ne pomogne u vremenu. Jedan od najčešćih problema je pojava različitih mjesta na kaktusima. U većini slučajeva nastaju kao posljedica nepravilne skrbi, ali postoje i opasniji uzroci, poput štetnika i bolesti.

Postavite “dijagnozu” i počnite učinkovito liječenje pomoći će bojama i obliku mrlje. Češće na kaktusima postoje takvi tragovi:

  • bijele mrlje u obliku kontinuiranog taloga;
  • žuto-smeđe mrlje koje potpuno pokrivaju donji dio succulent;
  • Nejasne žute mrlje u cijeloj biljci ili na jednoj strani;
  • zahrđale mrlje;
  • mokre tamne mrlje;
  • suho, žućkasto, pretvarajući se u međusobno, mjesta.

Praščićimealybug

Ako je tijelo kaktusa prvo prekriveno malim bijele mrlje, i onda gotovo kontinuirano bijeli dodir Jastučići su napali mealybug. Izbjegava sokove, stabljike prestaju rasti, “postaju tanke” i postaju obojene.

Da biste se riješili štetnika, trebali biste posipati kaktus otopinom Aktara (2,5 g vode za 2 g pripravka) i za zalijevanje pripremite slabiju otopinu (0,25 g za istu količinu vode). Takav tretman je provesti 4 puta, što pauzu od 7 dana.

“Starenje” ili promjene vezane uz starost cvijetapluto ploča

Prekrasno, zeleno i sočno, kaktus obično stoji u posudi prije dobi od 4 godine. Zatim se u donjem dijelu stabljike počinju pojavljivati žute mrlje, koji postupno hvatanje cijelog debla i postati smeđkast. Osim toga, površina tijela na ovom mjestu je coarsened i pokriven kontinuiranim plutajućim premazom.

Ako je ovo ploča je suha i bez dodatnih čireva – ništa brinuti, samo cvijet stari i mladi s istom vrstom njega, nažalost, neće se vratiti. Ali pojava mekih područja ukazuje na još jedan problem – propadanje.

Rezultat “sunčanja”spaliti

Žućkasta mrlja Na kaktusu se pojavljuje nejasan oblik nakon što se posuda preuređuje od polusjenice do svijetlog prozorskog pragova. To su tragovi “sunčanog poljupca”, i pojavljuju se na tim mjestima koja su dotaknula zrake. Za rehabilitaciju sočne, mora se vratiti natrag ili zasjeniti, a također i redovito prskati.

Related  Kako se brinuti za stablo mandarina?

Spider mite – opasni neprijateljpauk novčića

Ako su na biljci vidljivi smeđe mrlje s hrđavom bojom – Morate potražiti pauk. Kada je početak njegovog napada propustili, a štetočina može rasti korijenje, to ne treba ni tražiti: nazočnosti potvrđuju insekata Gossamer između trnja. Protiv grinja djelotvorno su prskanje i zalijevanje fungicida (Actellik, Fufanon).

Nažalost, uklanjanje ružnog zacrnjenja ne funkcionira – grinja će umrijeti, ali će ostati na cvijetu zauvijek.

Kaktus ubojica – mokro truljenjemokro truljenje

Vlažna smeđa ili crna mrlja na tijelu succulent signala da on umire od mravlje truleži. Spasiti pacijent može samo “amputaciju” oštećenih područja živim tkivom. Obratite pažnju na rezanje kriške i ostavite biljku da se osuši.

Naravno, nakon “obrezivanja” rana više neće rasti i kaktus će ostati ružan, pogotovo ako je područje oštećenja pristojno. U ovom slučaju, bolje je korijenje zdravih bočnih izbojaka.

Suho trušenje – ubije iznutrasuho truležno

Suho blijedo žuto, gotovo neprimjetno, mrlje, praćeno gubitkom turgora i sušenjem kaktusa unutar stabljike – to je također trulež, ali već suho. Da biste je spasili od cvijeta, gotovo je nemoguće, ali spriječite bolest preventivnim prskanjem fungicida.

Ovo je samo kratak izbor problema vezanih uz pojavu različitih mjesta na kaktusima. Većina ih se može izbjeći pravilnom brigu za succulents.

Bolesti kaktusa – video