Čuo sam da je moguće produžiti cvjetanje ukrasnih biljaka uz pomoć posebnih preparata na bazi kalija i fosfora. Savjetujte što možete dopuniti s kalijem fosfornim gnojivima za biljke cvjetnice?

Kalij-fosforna gnojiva su mineralni pripravci. Kao što je već poznato iz imena, glavni sastojci su kalij i fosfor, a kompleksne vrste mogu uključivati ​​i druge supstance. Takva gnojiva široko koriste uzgajivači u uzgoju cvjetnica. U razdoblju označavanja i izgleda pupova preporučuje se da:

 • povećanje broja pupova;
 • aproksimacije cvjetanja;
 • produžetak razdoblja cvatnje;
 • dajući bojama svjetliju boju;
 • jačanje korijenskog sustava;
 • brže zrenje mladih izbojaka.

Značajka gnojiva s kalijem i fosforima je da oni ne sadrže dušik, ili imaju malu količinu dušika. To ne dopušta biljci preusmjeriti svoje snage na rast na račun cvjetanja.

Među kalijevim fosfornim gnojivima za biljke cvjetnice, slijedeće pripreme pokazale su se vrlo prikladnim:

 • kalij monofosfat;
 • nitrophoska;
 • NPK;
 • diammophoska;
 • mješavina kalij-fosfora “Jesen”.

Monofosfat kalij

kalijev monofosfat

Dvokomponentno mineralno gnojivo u polovici sastava sadrži fosfor i nešto manje kalij. Koristi se za pripremu otopina za zalijevanje sadnica biljaka cvjetanja (10 g preparata na kantici vode). Cvjetovi koji se uzgajaju na otvorenom terenu povremeno se hrane s koncentriranijom otopinom – 20 g lijeka na 10 litara vode.

nitrophoska

nitrophoska

Sive granule se sastoje od kalija, fosfora i dušika. U proljeće, prije sjetve sjemena na otvorenom terenu, mjesto je najprije oplođeno s 40 g nitrofosa po 1 kvadratnom km. m.

Kod sadnje ružičastih grmlja i drugih biljaka, nitrofosca se stavlja izravno u jažicu, a također se koristi za korijenje u obliku otopine.

NPK

NPK

Gnojivo sadrži fosfor, kalij, dušik i sumpor. Koristi se u proljeće (prije sadnje cvijeća) i u jesen, dodajući na tlo. Također, lijek se koristi za ljetne zavoje u obliku prskanja na listovima (2 litre vode po vatu vode).

diammophoska

diammophoska

Složena priprema, koja se temelji na fosforu, kaliumu i dušiku. Uvesti u zemlju prije kopanja po stopi od 1,5 st. l. na 1 kvadratu. m. Za navodnjavanje koristite otopinu niske koncentracije (maksimalno 2 g po 1 litre vode). Vode ih biljke ne više od jednom svaka dva tjedna.

Priprema “Jesen”

jesen

Sastav sadrži 18% kalija, 5% fosfora, kao i kalcij, magnezij i bor. Suhi prah uveden je u tlo tijekom jesenskog kopanja područja na kojem se planira uzgajati ukrasno bilje, po stopi od 35 g po 1 kvadratnom km. m.

U vrijeme cvjetanja, neposredno prije navodnjavanja, 15 g lijeka po 1 sq. m, te da poboljšaju zimsku izdržljivost višegodišnjih usjeva nakon cvatnje, one oplode 30 g po istom području.

U otopini pripravka, sjeme se natopi prije sadnje, a također se zalijevaju cvjetovi ispod korijena.

Pregled fosfatnih kalijskih gnojiva – video