Kupili smo mali plan, želimo uzgajati povrće za sebe i malo – za prodaju. Međutim, postoji sumnja u tlo, jer je pješčana. Recite mi, kakvu zemlju voli paprike i patlidžane, mogu li se uzgajati na pješčanim terasama?

Paprike i patlidžane stalno se nalaze u ljetnim vikendicama, koje se uzgajaju iz godine u godinu. S pojavom vruće pore, oni su jednostavno nezamjenjivi za svaku ljubavnicu. Stoga, sretni vlasnici zemljišnih parcela pokušavaju ih posaditi i sami uzimati usjev. Nije uvijek takav pokušaj završio u uspjehu, u smislu – produktivan, visokokvalitetni usjev povrća.

papar-patlidžan

To je zbog činjenice da su paprike i patlidžane (osobito potonje) prilično hirovito. Jedan od njihovih glavnih zahtjeva je kompetentan pristup odabiru i pripremi tla. Kakvu zemlju voli paprika i patlidžana? Da bi se biljke dobro razvijale, razvile i bile zadovoljne velikim plodovima, tlo bi trebalo biti lagano i hranjivo. Ovo se odnosi i na fazu uzgoja sadnica i izravno na usjeve u krevetima.

Priprema podloge za uzgoj sadnica

pohraniti podlogu

Uvjeti uzgoja paprike i patlidžana su oko tri mjeseca. Najoptimalnija opcija za dobivanje rane žetve je sijanje sadnica početkom veljače.
Sjeme za sadnice može se sijati u već obogaćenom tlu kupljenom u trgovini. Ili pripremiti podlogu, pomiješanu sami:

  • zemlja i humus u udjelu od 1: 2;
  • humus, treset i piljevina u omjeru 2: 2: 1;
  • u jednakim dijelovima humusa i treseta.

pripremljeni supstrat

Dodajte 1 žlica superfosfata i 2 žlice pepela po komadi dobivenog supstrata.

Priprema tla na krevetima

papar na krevetu

Nježna i plodna tla u svom vrtu ne može se pohvaliti svakim vrtlarom. Međutim, zbog dostupnosti širokog spektra gnojiva, moguće je poboljšati sastav tla.
Priprema kreveta za papriku i patlidžane započinje jesenskim kopanjem. Sekundarno kopanje obavlja se u proljeće istodobnim dodavanjem organskih i mineralnih gnojiva.

patlidžan na krevetu

Radi poboljšanja sastava tla primjenjuju se gnojiva ovisno o strukturi tla:

  1. Loamy zemlja. Dodajte gnoj, pijesak, piljevinu i treset u omjeru 1: 1: 0,5: 2.
  2. Treseti zemlju. Širi se na krevete u jednakim količinama humusa, travnjaka i pijeska.
  3. Pješčana zemlja. Jednu i pol kantu glinenog tla, pola kantice piljevine, jednu kantu humusa i treset.

Svježi gnoj se ne koristi za gnojidbu tla kako ne bi spalili sadnice.

Osim toga, na krevetima prije kopanja drveni jasen je razbacan. Od mineralnih gnojiva dodaju se kalijev sulfat i superfosfat (po žličici po kvadratnom metru) i urea (1 tsp).

Related  Zanimljive činjenice o pamuku: kako izgleda, raste i fruktira

Zemlja za sadnice papra, patlidžana i rajčice – video