Imam kaktus od moje bake, ne znam točno ime. Već je vrlo star i jednostavno ogroman, ali šteta je izbaciti – vrlo je lijepa. Čekao je djecu da posadaju mladi cvijet, ali iz nekog razloga ne. Vjerojatno, imam ovu vrstu. Recite mi, na koji način možete dalje širiti kaktus? Bojim se da će moj “starac” preokrenuti lonac.

kaktusSlušatelji koji se bave rastućim kaktusima znaju da je stvar vrlo zanimljiva, iako vrlo uznemirujuća. Ništa manje zanimljivo je reprodukcija takvih biljaka, jer za razliku od većine zatvorenog cvijeća, za nas nemaju lišće u uobičajenom smislu. Međutim, ova nijansa ne sprječava primanje novih primjeraka, koristeći obje konvencionalne metode i posebne pristupe.

Dakle, možete propagirati kaktus na dva načina:

  • sjeme;
  • vegetativno.

Značajke reprodukcije sjemena kaktusa

sadnice kaktusa

Posijati sjeme kaktusa tijekom cijelog proljeća i neke njihove sorte – čak iu kolovozu (osobito južnoameričkom). U tu svrhu napunite hranjivu podlogu u plitkoj posudi s odvodnim otvorima, koji se sastoje od ekvivalentne mješavine:

  • list zemlja;
  • kopnena zemlja;
  • pijesak krupne frakcije.

Osim toga, potrebno je dodati malo drvenog ugljena (ne više od 0,5 dijelova) na podlogu, prethodno isjeckanu.

Sjeme treba pripremiti prije sjetve: namočiti preko noći u toploj vodi, a zatim 10 minuta u otopini kalijevog permanganata. Nakon sušenja dezinficirati.

Koristeći štap, napravite plitke utore i položite sjeme u njih, uvući 1 cm između njih. Umjesto površinskog zalijevanja lonac treba staviti u bazen vode. Kad zemlja oplodi vlagu, pokrijte posudu filmom ili staklom i stavite ga na prozorsko prozorsko svjetlo na kojemu je toplo. U budućnosti, zalijevanje se provodi prskanjem. Nakon pojave izbojaka, staklenik se može otvoriti i kada se na njima pojavljuju prve šiljaste kosti – roniti kaktuse u zasebne lonce.

Nisu sve vrste kaktusa tvore sjeme, pa se za većinu vegetativnih propagacija i dalje primjenjuje.

Metode vegetativnog uzgoja kaktusa

Ova metoda često koriste vinogradari. Sastoji se od korijena:

  1. djeca. Tako se izbojci nazivaju punopravne mlade biljke koje se formiraju na odraslom cvijetu nekih vrsta kaktusa. Oni gotovo uvijek imaju svoj vlastiti korijenski sustav, tako da korijenje dobro i brzo. U većini vrsta, bebe su se tuširale, ali postoje i kaktusi gdje moraju biti rastrgani.cactus babes
  2. Reznice. Koristi se za umnažanje kaktusa i biljnih vrsta u obliku stupa s dugim nepodijeljenim izbojcima. U prvom slučaju, izrezati stabljicu duljine do 15 cm i “izrezati” donji dio tako da korijenje raste iz središta. Većina sorti trebaju sušiti reznice, ali neki kaktusi mogu biti ukorijenjeni odjednom (ripsalis, epiphyllums). List kaktusi reproduciraju se pomoću komada lišća.kaktus stabljika

Najvjerodostojnije su bebe i reznice koje se uzimaju s vrha kaktusa, a nastavak ove metode širenja cvijeta je bolje prije vegetacijskog razdoblja ili nakon njegovog prestanka.

Pored ovih metoda, postoji još jedna vrlo zanimljiva metoda reprodukcije kaktusa – inokulacije dvaju različitih biljaka. Najčešće se upotrebljava za one vrste koje teško rastu samostalno ili u svrhu eksperimentiranja za dobivanje izvornog uzorka. Također, ova metoda je sasvim prihvatljiva ako trebate hitno spasiti cvijet koji je izgubio svoje korijene. Kao podloge morate odabrati vrste s brzim rastom i nedostatkom djece.

Značajke korijenja kaktusa – video