Volim koristiti đumbir u kuhanju različitih jela, a zimi dodam čaj djeci za prevenciju prehlade. Međutim, u našem malom selu nije uvijek moguće naći u trgovinama. Recite mi, je li moguće uzgajati đumbir u vrtu i kako to učiniti?

Đumbir – začinjen biljka, koji se koristi za liječenje i sprečavanje različitih bolesti. Osim toga, dodaje se posuđe i pića. Korijen đumbira se može kupiti u trgovinama i na tržištu, ali mnogi ljubitelji ovog začina vole ga sami uzgajati. To je sasvim moguće to učiniti, glavna stvar je da kompetentno pristupiti pitanje odabira sadnog materijala i malo brine za biljka.

đumbir

Dakle, kako uzgajati đumbir u vrtu? Sve aktivnosti za uzgoj duhovitog bilja mogu se podijeliti u tri faze:

  1. Odabir materijala za sadnju.
  2. Prosijavanje korijena prije sadnje u tlo.
  3. Transplantacija biljaka na vrtu.

Odabir kvalitetnog sadnog materijala

rhizome s očima

Unatoč činjenici da đumbir cvjeta i nakon toga čak i ima voće, za njegovo širenje koristi se uglavnom rizoma. Kupuju ga u trgovini. Dobra žetva sposobna je dati kvalitativni korijen, koji mora imati:

  • glatke površine, glatke i bez oštećenja;
  • sočan čvrstoća;
  • živjeti, ne smrknuti, oči za bubreg.

Prosijavanje korijena

Razdoblje od početka sadnje đumbira do žetve traje oko 8 mjeseci. Za uzgoj biljke ljeti, prije sadnje potrebno je uzgajati u loncu. Najbolje vrijeme za početak klijavosti je kraj veljače. Da biste to učinili, korijen je podijeljen na dijelove, od kojih svaki mora imati najmanje 2 pupoljka, izrezati izrezana mjesta drvenim ugljenom i malo sušiti.

uzbuđenje bubrega

Da biste aktivirali pupoljke za spavanje, za nekoliko sati preporučujemo prelijevanje dijelova u toploj vodi.

Đumbir dobro raste u labavom i hranjivom tlu. Prikladna mješavina travnjaka i lišća zemlje, treseta i pijeska u jednakim omjerima.

Posuda za sadnju trebala bi biti široka, ali ne i vrlo visoka, budući da korijeni imaju svojstvo da rastu u širini. Na dnu posude postavite drenažni sloj, napunite ga tlom i zalijepite pripremljene dijelove korijena očima prema gore. Provedite obilno vodom i stavite na toplo mjesto (najmanje 25 stupnjeva Celzija) s difuznom rasvjetom.

nicanje korijena đumbira

U procesu rasta, korijenje treba zalijevati i redovito posuti, kao i oploditi složenim gnojivima jednom svaka dva tjedna.

Đumbir presaditi na krevet

đumbir u vrtu

U svibnju, đumbir je transplantiran u vrtne krevete, smješten u polusjenjenom mjestu. Udaljenost između sadnica mora iznositi najmanje 15 cm. Daljnja skrb sastoji se u provedbi zalijevanja nakon sušenja gornjeg sloja tla i redovitog raspršivanja. Tijekom ljeta, đumbir se hrani nekoliko puta organskim (otopina kravljeg gnoja u omjeru 1:10) i kalijem gnojiva.

Dva tjedna prije berbe zalijevanje je zaustavljeno. Otprilike u rujnu, lišće će postati žuto – to znači da je vrijeme da iskopate korijene. Dobiveni rizomi ostavljeni su 3 dana da se osuše, a zatim pohranjeni na hladnom mjestu.

Sadnja korijena đumbira za klijanje – video