Vidio sam poznatu sliku svojih prijatelja kod kuće, napravljenih od suhih ruža. Vrlo impresioniran! Budući da imam veliki vrt ruža, također sam htio pokušati učiniti nešto ovako. Brzo, kako se osušiti ruže u kućnim uvjetima da nisu izgubili volumen i oblik?

Većina žena preferira ružu na sve cvijeće. I tako je dvostruko teško odbaciti ih nakon što se cvjetovi izblijeđuju. I zašto to, ako možete sušiti ruže i to produžiti njihov život, ali na drugačiji način?! Doista, suhe biljke čine mnogo različitih kompozicija za dekor, od jednostavnih suhih buketa do složenih slika. Jednostavna metoda sušenja cvijeća (kao kod herbarija) ovdje nije prikladna. Ruže se moraju osušiti tako da ne izgube oblik.

osušene ruže

Koje ruže najbolje osušite?

Samo su svježe izrezane ruže prikladne za sušenje. Cvjetovi koji se neko vrijeme nalaze u vazi započinju proces sušenja.

Ruže se moraju rezati na suhom vremenu, tako da ne dobivaju kapljicu vlage.

Cvjetovi s gustim laticama imaju najbolji oblik. Nemojte također koristiti cvjetne pupoljke, jer će se nakon sušenja latice cvijeta raspasti.

Oni suše ruže kod kuće kako ne bi izgubili oblik, na dva načina: vješanjem na užetu ili zalivši pijesak.

Sushi ruže na užetu

Ruže sortirati, rezati stabljike do željene duljine ili jednostavno rezati savjete. Niži listovi, prekinuti, ali bez fanatizma. U suhoj sobi, koja ne dobiva sunčevo svjetlo, izvucite užad. Tama je preduvjet jer će od sunca cvjetovi postati krhki, potamniti, uvijati se i raspasti.

Sastavite svaku ružu vezati uže. Ne možete vezati cvijeće u buket – u tom obliku neće dobiti dovoljno zraka i početi truliti.

suspendirane ruže

Na istoj udaljenosti vezujte ruže na takav način da se ne dodiruju. Suho cvijeće će biti spremno za dva tjedna. Ako je tijekom procesa sušenja ruža malo promijenila boju, treba ga “lakirati” lakiranjem noktiju.

Related  Uzgoj domova kladionice: kako se brinuti za cvijeće

Sushi ruže u pijesku

Za ovu metodu potrebna vam je duboka kutija od kartona ili drvene kutije. Pripremite ruže na isti način kao kod sušenja na užetu.

Zatim, kuhati pijesak – ispeći ga u pećnici ili pržiti u tavi i prosijati kroz sito. Prikladni riječni pijesak ili poseban kvarcni pijesak za činčane, koji se prodaje u trgovinama za kućne ljubimce.

Kutija ili okvir za izlijevanje pijesak sloj 5-7 cm cvijet porasla više potisak prema gore (kao u vaza) i nježno potpunosti ispuni pijeskom. U tom slučaju, cvijet bi trebao stati strogo okomito.

sushi ruže u pijesku

Kutiju treba zatvoriti 2-3 tjedna i staviti u suhu tamnu sobu. Na kraju tog razdoblja, napravite male rupe na dnu posude kako bi se pijesak mogao izlijevati. Kopanje ruža iz pijeska ne može, kako ne bi oštetilo latice.

Kako bi ruže učinile ljepšima i jačima, a također i kako bi zaštitili od vlage, posipale su ih s kosom.

Kako se osušiti ruže cvjećara

Postoji još jedan način sušenja ruža, koje koriste cvjećari. Oni obrađuju biljke s posebnim pripravkom – silikagelom. Ovo je poseban prah koji slobodno protječe apsorbira vlagu. Međutim, kod kuće je ova metoda bolje ne koristiti, jer će nepravilna upotreba praha dovesti do potpunog uništavanja ruža.

Video o sušenju ruže u pijesku