Pokušavam rasti parsela nekoliko godina bez uspjeha. Rezultati su tužljivi – samo pola sjemena izlazi, ili uopće ne rastu lišće. Recite mi, kako pravilno posaditi peršun da biste dobili bujne zelje?

Bez peršina, nema niti jednog povrtnog vrta, pa čak iu najmanjem području postoji nekoliko kreveta s zelenilom. Ali ne uvijek je moguće dobiti dobru žetvu – često se sadnice rastu loše ili se snažno protežu, stvarajući dugačak korijen s slabim lišćem. Dakle, prije kamiona poljoprivrednika postoji hitno pitanje: kako posaditi peršin, tako da se skladno proizvodi i čini vas zadovoljni s bujnom lišća?

To nije teško ako slijedite opće prihvaćene preporuke. Dakle, kada raste peršin, trebate obratiti pozornost na sljedeće čimbenike:

  • ispravno odabrati mjesto ispod kreveta;
  • pripremiti zemlju;
  • pripremiti sjeme;
  • odrediti vrijeme sjetve.

Odabir mjesta za krevete

peršin na suncu

Priroda peršiva nije baš kaprljiva, dobro se razvija na gotovo svim zemljama osim teškim. Ako je moguće, bolje ga je uzgajati na plodno tlo na dobro osvijetljenom mjestu. Međutim, u penumbri, peršin će se također osjećati ugodno.

Priprema tla

priprema tla

Prije sadnje zemljišta poželjno je oploditi. Za proljetnu sjetvu na junu se nanosi nekoliko kilograma organske tvari, kao i mješavina mineralnih gnojiva:

  • 10 g superfosfata;
  • 10 g kalijeve soli;
  • 15 grama amonijevog nitrata.

Tada se mjesto treba iskopati, a dolaskom proljeća, razinu gornjeg sloja tla.

Kako pripremiti sjeme?

sjemenke peršina

Sjemenke peršina imaju u svom sastavu veliki broj eteričnih ulja, zbog onoga što se čvrsto podiže. Kako bi se ubrzao ovaj proces, sjeme mora biti pre-germinated. Da biste to učinili, stavljaju se na vlažnu krpu, presavijeni u vrećicu i ostaviti na sobnoj temperaturi.

Nakon klijanja sjemena, stavljaju se u hladnjak na tjedan dana na najnižoj polici za žigosanje.

Vrijeme je za sijanje peršina

sjetvu proljeća

Peršin se sije na dva načina:

  • u proljeće;
  • u jesen (za zimu).

Related  Vinski i ljekoviti morski pas u vašem vrtu

Za sadnju proljeća moguće je započeti s radom krajem ožujka, pod uvjetom da je snijeg pao na mjestu. Optimalna temperatura je više od 4 stupnja Celzijusa. Utori su navlaženi prije sjetve, ali nakon navodnjavanja nije potrebno da fina sjemenica zajedno s vodom ne ide dublje.

podzimnius sjetva

Podzimniy sjetva se koristi za proizvodnju rane žetve zelenila, osim toga, takve biljke su robusniji. Sjemenke se ne upijaju, već samo otvrdne, pa za jesensku sjetvu potrebno je uzeti malo više sjemena u slučaju, ako ne i svi uskrsnu. U proljeće, ako je potrebno, kreveta se sije. Slojevito područje odozdo je mrvljen s slojem od 3 cm.

Značajke rastućeg peršina – video