Nedavno je kupila ljetovalište smješteno na padini. Planiramo tamo razbiti kao mali povrtnjak kako bismo mogli uzgajati zelje i neko povrće. Savjetovati se kako ispravno opremiti vrt na padini?

Smještena na padini stranice još nije izgovor da se uzrujate. Naravno, da bi vam bio prikladan za život i uzgoj usjeva, morat ćete se truditi. Bit će potrebno planirati zemljište točno, podijeliti ga u zone i ojačati. Sve to će povećati financijska ulaganja, ali rezultat to vrijedi.

Prednosti i nedostaci mjesta na padini

kamenih zidova

Prije nastavka uređenja vrta na mjestu nalazi se na padini, vrijedno je procijeniti sve njegove prednosti i nedostatke.

Među pozitivnim čimbenicima ovog aranžmana su sljedeći:

  • takva stranica, ako je ispravno dizajnirana, imat će jedinstvenu individualnost;
  • postoji izvrsna prilika za dizajniranje alpskih brda i slapova;
  • Zemljište je lako vidljivo iz kuće, pogotovo ako je na vrhu;
  • na nježnom dijelu vode, voda nikada ne stagnira;
  • južna padina omogućit će da rastu sve usjeve, čak i one koje su posebno zahtjevne za rasvjetu.

kreveti na padini

Glavni nedostaci uključuju veće gotovinske investicije, za razliku od ravnog terena. Prilikom planiranja stranice, potrebno je obratiti pažnju na takve trenutke:

  • budući da će voda konstantno teći, bez zadržavanja u tlu, češće će biti potrebno vodene biljke;
  • Nemojte postavljati stambene zgrade u donji dio parcele kako bi izbjegli poplave;
  • treba isključiti mogućnost klizanja, daljnje jačanje mjesta;
  • Sjeverna staza praktično lišava kultiviranim biljkama priliku za preživljavanje zbog nedostatka svjetlosti.

Kako opremiti vrt na padini

zidovi od drveta

S kompetentnim pristupom, čak i na neravnom terenu s nagibom većim od 15%, možete opremiti vrt. Najprikladnije rješenje problema je uništiti zemljište na terase i unaprijed ih ojačati.

Da biste to učinili, odredite razliku u nadmorskoj visini i podijelite po veličini vodoravne baze. Tada je stranica podijeljena na bendove određene veličine. Postupno, počevši od vrha, formiraju terase. Odrezani tlo spušta se na donju razinu i koristi se za stvaranje stranice. Terase su raspoređene ili asimetrične.

povrtnjak u kutijama

Kako bi se izbjeglo klizanje tla, terase su dodatno ojačane s potporama. Za njihovu proizvodnju koristite metal i armiranobeton. Zidovi izgledaju lijepo sa stabla, međutim, nisu toliko trajni. Relativno jeftin stvarat će potporni zid od kamena. Za cementiranje pojedinog kamena koristi se cementna otopina. Ovaj dizajn trajat će više od godinu dana.

Osim toga, site će morati instalirati drenažne cijevi, kroz koje voda nakon kiše će se odviti s gornje terase na niže razine.

Vrtne biljke su zasađene ili unutar zidova terase (gdje je hranjivi tlo prethodno prekriveno) ili postavljene u kutije.

Ne možete imati krevete na najnižoj terasi. Za vrt, trebali biste odabrati stranicu veće, osvijetljeno suncem i bez skica.

Za jačanje padina biljke grmlje s snažnim korijena sustava, kao što su pas ruža, lila, morskog buckthorn, japanski dunja. Posađene u obliku živice, takve će biljke poslužiti i kao zaštita od vjetra.

Savjeti za krajobrazni dizajn stranice s nagibom – video