U proljeće sam dobio cvjetnu gusmaniju. Sada je gotovo iscurila, ali u loncu već ima prilično velikih mladih biljaka. Recite mi, trebam li ih presaditi u poseban lonac i kako to ispravno?

guzmania s djecomPosebnost gusmanije je da je cvjetanje za nju posljednja faza razvoja. Nakon što cvijet bude suh, gusmania sama počinje isušiti. Međutim, za nastavak roda u posudi ostaju mlade grmlje, koje nastaju tijekom cvatnje.

Ponekad se majka grma ne isušuje i nastavlja postojati neko vrijeme, ali neće cvjetati, a nakon određenog razdoblja i dalje će umrijeti.

Neki uzgajivači ostavljaju djecu u starom loncu, uklanjajući samo suhi dio stare biljke, osobito ako je nastao samo jedan proklet. U načelu, također je moguće to učiniti – novi grmlja obično se dobro razvijaju, pa čak i cvjetaju. Ali vrijedi uzeti u obzir da će to utjecati na ornamentalnost grma, jer će umjesto roditeljske biljke biti praznina. Najbolje je presaditi djecu guzmanije u zasebnu zdjelu. Dakle, možete dobiti kompaktnu lijepu grmu i istodobno pomnožiti cvijet.

Kada treba presaditi?

gusmania je izblijedjela

Guzmania djeca će biti spremna za odvajanje ne prije nego što će imati svoj vlastiti korjenov sustav. Čim cvjetni pupoljak na majčinoj biljci počne izblijedjeti, treba ga rezati tako da se cvijet ne gubi uzalud, već ga usmjerava na aktivni razvoj djece.

Istodobno je potrebno prestati zalijevati guzmaniju u rozete, inače će biljka propasti.

Transplantacija djece Guzmania mora se obaviti u proljeće. Ako se mladi izbojci pojave u jesensko-zimskom razdoblju, bolje je odgoditi postupak do ožujka.

Kako presaditi?

odvajanje djece

Kada djeca rastu dobre korijene, trebate:

  • izvadi ih zajedno sa starim cvijetom iz posude za cvijeće;
  • Oštrim nožem lagano odsječi svako dijete, pokušavajući ne oštetiti mlade korijene;
  • dati malo suha;
  • za obradu korijena u stimulansu rasta.

Related  Kako uzgajati đumbir u vrtu?

Za postavljanje djece treba odabrati lonac visine ne vise od 12 cm. U dubokoj cvjetnoj cvatu cvjetovi će brzo nestati s viška vlage, jer se zemlja neće isušiti. Što se tiče tla, prikladna je posebna podloga za bromeliad, u kojoj je potrebno dodati malo pijeska, kora i listova.

Posađene bebe bi trebale biti izlivene u utičnicu, prekrivene paketićem na vrhu i smještene u zasjenjenom mjestu do kraja korijena. Tada se vaze preraspodjeljuju na svjetlosni prozor.

Transplantacija djece guzmanii – video