Već nekoliko godina koristimo sebi autonomni septičar u zemlji. Svaki put kada postoji potreba za čišćenjem, razbijemo glavu o tome što učiniti s akumuliranom muljom. Kažu da je to potpuno prirodno gnojivo. Želio bih znati – je li moguće koristiti mulicu iz septičkog spremnika kao gnojivo u vrtu i cvjetnom vrtu?

Bez sumnje, odgovor u ovom slučaju bit će pozitivan. Il iz septičkog spremnika može djelovati kao prvoklasno organsko gnojivo. No, kako bi se precizno uvjerila ljude koji se pitaju je li moguće da se mulja iz septičkog spremnika kao gnojiva, treba detaljnije odgovoriti.

Što je ovo blato?

U svakom septičkom spremniku nalaze se uglavnom organski otpad (slina, urin, izmet) koji se podvrgavaju kompleksnom tretmanu posebnim bakterijama. Oni recikliraju te otpade, podijelivši ih u dvije komponente – blato i vodu.

Il iz septičkog spremnika

U stvari, isti proces se događa ovdje na komposta gomila, gdje marljivi vlasnici vikendice i povrtnjaka pokušavaju poslati bilo organskih tvari. Međutim, zahvaljujući posebnim, posebno stvorenim uvjetima, proces obrade prolazi mnogo puta brže. Stoga, nakon nekoliko tjedana, bakterije pretvaraju bilo kakav gubitak ljudskog života u kvalitetno gnojivo – na kompostnom hrpu ovaj proces traje mnogo mjeseci.

Je li svaki mulj koristan?

Ako čvrsto odlučite koristiti mulj iz septičkog spremnika kao gnojivo, trebali biste slijediti određena pravila sigurnosti. Nemojte sipati kemikalije u WC, bez obzira je li to tekući sapun, voda nakon pranja, ili sredstvo za pranje sanitarnog materijala. Također, teške soli i ostale opasne tvari ne bi smjeli dopustiti ulazak. Uostalom, želiš dobiti korisno gnojivo, što znači da bi se u septičkom spremniku trebale nakupiti samo organske tvari.

Priprema mulja za upotrebu

Koristiti svježe, svježe izdvojeno od septičkog mulja nije uvijek prikladan.

Ne osušena mulj iz septičkog spremnika

Stoga je bolje provesti prethodno treniranje – sušenje. To se može izvesti toplinskom obradom ili jednostavno polagano u tankom sloju i osušiti na ulici u toplom, vjetrovitom danu. Kao rezultat tretmana, mulja se pretvara u suhe granule, koje su pogodne za upotrebu odmah ili nakon nekog vremena. Granule nemaju neugodan miris i lako se miješaju s tlom kako bi se osigurala najjednostavnija raspodjela u tlu.

Saznajte o različitim vrstama septičkih stanica koje možete iz videozapisa