Imam stablo jabuka, koje kažem “teško nositi, ali šteta je odbaciti”. Stablo je prilično dobro, širi, u ljeto daje dobru sjenu. Ali jabuke su same male i kisele, čak i kućni ljubimci ne žele jesti. Pomislio sam je da je preuređujem u krušku, ali ne znam kako. Recite mi, kako i kada mogu staviti kruške na stablo jabuka?

stablo kruške-jabuke

Cijepljenje voćaka je već dugo popularno kod vrtlara. Ako je stablo jabuka s vremenom prosijavalo, plodovi su izgubili suzu i slatkoću, ne odmah se pribjegavaju radikalnim metodama i uklanjaju. Premazivanje kruške na stablu jabuke pomoći će da profitabilno koristite stablo, osim da dobijete kvalitativni usjev velikih plodova. Ne manje važna je činjenica da, kada sadimo mlada sadnica, trebat će nekoliko godina čekati prvo voće, a kao posljedica cijepljenja, vrijeme čekanja se značajno smanjuje.

Oba stabla pripadaju vrstama šipaka i predstavljaju predstavnike obitelji Rosaceae, tako da je zaliha s graftom u većini slučajeva dobro utemeljena.

Kada je bolje posaditi krušku?

Najoptimalnija opcija za mjerenje kruške na stablu jabuke je rano proljeće. Čim dnevna temperatura zraka dosegne trajne vrijednosti plus, a noću se smrzne, može se nastaviti s postupkom presađivanja. Najvažnije je imati vremena za to sve do trenutka raspadanja pupova, tako da se vrijeme presađivanja presadnice podudara s početkom aktivnog pokreta sap. Onda će se sigurno naviknuti.

U sjevernim krajevima bolje je odgoditi inokulaciju za travanj, u suprotnom postoji rizik da će krenuti mladenački krušni izbojci zamrznuti.

Ako je proljetni hladni izvor gotovo odmah prošao u vruće ljeto, a trenutak je propustio – možete također sijati kruška na stablo jabuke u srpnju, ali ne kasnije. Obično od kolovoza temperatura već počinje padati, što također ima negativan učinak na graft, koji je osjetljiv na njegove razlike.

U jesen je preporučljivo ne cijepiti – malo je vjerojatno da će kruška preživjeti i moći će potpuno preživjeti zimu.

Kako odabrati korijen i graft?

Ako vrt već ima stablo jabuka, jasno je da problem s izborom zaliha nije isplativ. U nedostatku takvih je poželjno ići na izviđanje u šumu i pogledati tamo za divlju jabučicu, odrasla samohranjanjem. Takvo stablo je sposobno rasti i donositi plod dugi niz godina, dok uzgojeno od jabučnih sorti sjemena nakon cijepljenja živi u prosjeku 12-15 godina.

Related  Dostupan je gnojivo za geranij s jodom ili bogato cvjetanje

Izbor pasa u potpunosti ovisi o željenom rezultatu. Na primjer, da biste dobili velike voće, bolje je koristiti takve vrste krušaka kao Lyubimitsa Yakovleva ili Large-fruited Susova. Reznice se mogu izrezati iz vašeg vrta, pitati svog susjeda ili ih kupiti u rasadnicima.

Za rezanac, reznite reznice s južne strane kruške krune.

Kako staviti kruška na stablo jabuka?

Za cijepljenje kruške, možete koristiti nekoliko načina:

  1. pupljenje. U srpnju, izrežite mladog izbojka s kruške, obrišite lišće, ostavite reznice i izrezali oči. Na grani ili deblu stabla jabuke, napravite rez na koru u obliku slova “T” i umetnite špulicu u nju. Spojite rubove i skinite električnu traku. Može se izvesti u proljeće čim se prvi listovi pojave.pupljenje
  2. Kopulirovku. Preporuča se presađivanje kruške na divljoj jabučici, uzgojenoj od sjemena. Na reznicama od kruške i jabuke napravite zakrivljene kriške i čvrsto pritisnite grane jedna na drugu tako da se kriške podudaraju.kopulirovka

Video o cijepljenju kruške na stablu jabuka s cjepivom