U jesen sam slučajno uzela nekoliko košnica od Colchisa. Stavio sam ih, a sad moja biljka raste vrlo dobro, ostavljajući mladim granama novim listovima. Nisam imala takvu biljku prije, pa bih htio znati kakav će grm biti kad “raste”. Reci mi, molim vas, o Kolchidskogo bazenu. Hoće li biti visok ili čučanj i gdje trebaš saditi grmlje?

boxwood kolkhidBoxwood Kolkhida jedna je od rijetkih kultura koje smo naslijedili od davnih vremena. Unatoč klimatskim promjenama, biljka nije samo preživjela mnoga stoljeća, već je i sačuvala svoj izvorni izgled. U divljini, boxwood raste uglavnom na obali Crnog mora, ali na drugim mjestima često se pronalazi zbog svoje nepretencioznosti i visoke preživljavanja. U sjeni šumskih travnjaka i planinskih gorčina – čak i tamo, ovaj grm osjeća ugodno.

Opis raznovrsnostiboxwood u prirodi

Colchis je sličan izgledu zimzelene vrste ove biljke. Raste ili visok grm do visine 2 m, ili čak sliči stablu. Neki se uzorci mogu protezati do 20 m, s prtljažjem do 30 cm. Sasvim poput grma, zar ne? Ova vrsta ima najmanji lišće među rodbinom, duljinu ovalnog lamine do 3 cm svijetlo zelene boje, ali to ne sprječava da se formira gustu, gustu krunu, kroz koje se ne može prodrijeti čak i zrake sunca.

Boxwood Kolkhida je najsporiji stogodišnjak, star mu je stotinu godina, a najstariji grmlja mogu proslaviti 600. godišnjicu, ali istodobno prilično rastu.

cvjetno drvoNa kraju proljeća cvjetaju maleni žućkasti cvjetovi u lijevcima. Brojni snopovi cvjetnice proizvode nježnu slatku aromu, au jesen na njihovom mjestu sazriju kutije s crnim sjemenkama. Grmlje se može umnožiti samohranjivanjem, a pali stariji sjemenki raspršuju se do tri metra od roditelja.

Iz drvene kutije drveta Colchis je prije toga izradio razne drvene posuđe, suvenire i ostalu opremu, jer je vrlo gusta, ima lijepu boju i može se obraditi. U vezi s masivnim deforestacije sadnji u nekim zemljama (posebice u Rusiji), kultura je navedena u Crvenoj knjizi.

Osobitosti uzgojadrvo u loncima

Obožavatelji zimzelene biljke najčešće rastu boxwood najčešće kao lončarska kultura, koja se ljeti provodi u vrtu. U južnim predjelima, s toplim zimama, grmlje se mogu postaviti na otvorenom terenu u poluobru, ali treba uzeti u obzir da su minimalne dopuštene temperaturne vrijednosti za to 10 stupnjeva ispod nule. Pri nižim temperaturama, grmlje se smrzne.

Briga za grmlje je minimalna i to je kako slijedi:

  1. Izbjeljivanje zalijevanje.
  2. Sanitarni i oblikujući obrezivanje, dok je bolje provesti ga u proljeće i ne prekidati ozbiljno, s obzirom na spor rast.
  3. Periodni premaz mineralnih kompleksa u slaboj koncentraciji.

Video o nijansama kultiviranja boksača