Moj susjed raste geranije različitih sorti, koje cvjeta gotovo cijele godine. Imam samo dvije posude i cvjetaju kroz vrijeme. Susjedi kažu da joj cvijeće hrani jodom. Recite mi kako napraviti gnojivo za geranij s jodom za obilno cvjetanje?

Geranium ili Pelargonium privlače pažnju uzgajivača cvijeta s lijepim i bujnim cvjetanjem. S pravom skrbi, razdoblje cvjetanja traje dugo, a cvjetnice su prilično velike. Najmanju ulogu igra pravodobna gnojidba, što daje snagu cvijeta za označavanje velikog broja pupova.

Jedan od najjednostavnijih i najcesežnijih načina da pomognete ljubimcu u izobilju cvjetanja je gnojidba geranija s uobičajenom jodom ljekarne.

Kako pripremiti hranjiv vrh preljev?

jod

Naravno, u čistom obliku, jod se ne može koristiti. Treba ga dodati u vodu za zalijevanje biljke, iu vrlo ograničenim količinama. Kako bi pelargonium mogao aktivnije apsorbirati hranjive tvari iz tla, otopina mora biti izrađena na temelju kišnice, stajaće vode. Neki uzgajivači preporučuju lagano zagrijavanje vode. Za 1 litru tekućine dovoljna je 1 kap joda, a za jako oslabljene biljke dopušteno je povećati količinu lijeka na 3 kapi. Temeljito promiješajte otopinu tako da je pripravak ravnomjerno raspodijeljen.

jodna otopina

Kod navodnjavanja gerana potrebno je pridržavati se nekih pravila:

  • ulijte otopinu koja nije ispod korijena cvijeta, ali što je bliže moguće bočnim zidovima posude za cvijeće;
  • nanesite gnojivo na vlažnu zemlju;
  • na jednoj biljci da se koristi oko 50 ml tekućine.

Treba uzeti u obzir da previše češća obrada od joda može dovesti do oštećenja korijenskog sustava i bolesti geranija. Nutricionističko navodnjavanje ne bi trebalo biti učinjeno više od jednom u 3-4 tjedna.

Učinak joda na biljke

zdravac

Rješenje na temelju joda ne samo da može stimulirati cvjetanje, odbacujući proces formiranja jajnika, nego i pomaže geraniima da se aktivno razvijaju, posebno u proljetno-jesenskom razdoblju.

Related  Načini proljetnog sadnje Astilbe

Osim toga, ovaj korisni mikroelement poboljšava unos dušika od biljke, što zauzvrat pozitivno utječe na rast mase listova i jačanje imuniteta geranija prije bolesti poput praškastih plijesni i kasne pljuske.

Signal da se pelargonija treba hraniti je promjena stanja listopadne mase: listovi postaju mlitavi, počinju se sušiti ili potpuno pasti. Ako ne poduzmete hitne mjere, postoji opasnost da biljka ima jedan goli stabljika ili, što je još gore, potpuno će se utonuti.

Gnojivo s jodom za cvjetne geranije – video