Moja je kći donijela prilično neobičan grm, prekriven raznovrsnim listovima. Prošlo je gotovo godinu dana otkako je živio sa mnom, ali nikada nije cvjetao. Možda ga krivim? Recite nam kako se kod kuće voditi brigu o japanskim kostima vretena. Treba li cvijet ili je to samo dekorativni grm?

Japanski vreten je predstavnik ukrasnih grmlja. Lijepe zelene grmlje u divljini odrastaju do visine od 5 metara, proizvode bijelo i zeleno cvijeće i oblikuju crvenkaste plodove.

Kućišta vretena su mnogo manja i vrlo rijetko cvjetaju. Grm je prekriven lijepim glatkim lišćem, malo su izduženi i, kao takvi, urezani na rubovima. Zbog raznolikosti boje i oblika lišća, japanski japanski lijevi listovi podijeljeni su u podvrstu.

Japanske vrste vretena

Najpoznatije vrste uključuju vretena s bojom zelenog lišća jedne boje. Od posebnog interesa su i raznoliki grmovi:

  • zlatni ležaj vretena (sredina lista je obojen žuta);
  • srebrni vretenasti lijevi listovi (lišće bijele zelene boje).

Kada raste japansko vreteno drvo kod kuće, glavna će briga biti sigurnost njegove ukrasne boje. U posebnim uvjetima, on ne treba, jer je apsolutno nepretenciozan, međutim, još uvijek je potrebno pridržavati se nekih preporuka o skrbi japanskog vretena stabla kod kuće.

rasvjeta

mlada skela

Jedan od važnih trenutaka u skrbi postrojenja je pružiti dovoljno osvjetljenja. Za jednostavne zelene vretene ima dosta sunca, oni dobro rastu čak iu sjeni. No šarene grmlje trebaju više osvjetljenja, inače će njihova boja vremenom nestati i postat će jednobojni.

Japanski se vreteno ne preporučuje da se na južnom prozorskom pragu stavi pod izravnu sunčevu svjetlost.

Temperatura zraka

dvogodišnja biljka

Biljka loše reagira na visoku temperaturu u sobi. Najudobnije se osjeća na 23 stupnja topline u ljetnim mjesecima. Zimi je poželjno staviti posudu u sobu s temperaturom ne većim od 12 stupnjeva. U toplijoj sobi na vretenu, lišće može pasti.

Zalijevanje i prskanje

zeleni ležaj vretena

Beresklet je prilično higrofilna biljka. U ljeto je potrebno redovito zalijevanje. Važno je ne dopustiti da se tlo potpuno osuši, tako da lišće ne žudi. S početkom jeseni, pauze između povećanja navodnjavanja, i zimi, rijetko zali s toplom vodom.

Grmlja beva vrlo je zahvalna za redovne prskanje, pa čak i tuširanje, osobito u vrućim ljetnim danima. Kako bi se osiguralo da se ostaci nečistoća ne pojavljuju na lišću nakon ovog postupka, voda treba uzimati kao pripravni, a po mogućnosti filtrirati.

Hranjenje i presađivanje

raznolikih vretena

Jednom mjesečno, biljka se oplodi mineralnim gnojivima od proljeća do jeseni. U vegetacijskom razdoblju uvedene su složene organska gnojiva jednom tjedno. Dosadna gnojiva su napravljena za mlade grmlje kako bi stimulirala rast listopadne mase.

Mladi sadnji vretena moraju zahtijevati godišnji presadak, a odrasli samo jednom svake 3 godine. Ako vreteno za odrasle ima impresivnu veličinu, jednostavno možete ažurirati gornji sloj tla.

Da bi grm želio oblik i stimulira rast lateralnih izbojaka, rezan je (to je bolje u proljeće). Budući da je sam grm vrlo slabo razgranat, takve reznice se rade redovito. Slabe izbojke također treba ukloniti, tako da ne silaze s grma

Mladi odrezani s vrha reznica koriste se za uzgoj novih biljaka. Treba napomenuti da će stabljika koja ima barem 3 internodija nakon zrele pupoljke prikladna za reprodukciju. Također, vretena se reproduciraju pomoću sjemena.

Briga za vretena kod kuće – video