Дуго сам сањао да садим јасмин на дацха, а овде је мој комшија само засадио њену старо грмље и продао ми комад. Реците нам, молим вас, више о разноликости јасмина Виргинале (испоставља се, то је оно што се зове). Где је боље да га посадите, тако да је грмље богато цветају?

јасмин бусхЧесто се каже да су класике увек у моди. Исто се може рећи о врсти грађевина јасмина Вирдзхинал: узгаја у почетком двадесетог века француских узгајивача, а то је далеко један од најпопуларнијих биљака које се користе у уређење и градских паркова и приватног земљишта. Оно што је толико необично је ова култура, да је и даље веома цењен од стране професионалаца и љубитеља вртова?

Карактеристичне карактеристике сорте

Врт јасмина Вирџинство у одраслом добу је достојна висина грмља до 3 м са бујном круном, чији пречник скоро једнак “расту”. Многи жбун израсла за схови цветања, али и без тога цвасти има спектакуларну декоративни изглед: у пролеће и лето, густа круна је покривен са овалним листовима тамно зелене боје, а са почетком јесени, они су замењени жуте боје.

Вирџинство брзо расте: годишње повећање је 25 цм, и са одговарајућом пажњом и више.

цвет јасминаОд средине до краја лета велики и слободни четкице цветају међу листовима. У свакој се налази до 9 великих, снешко бијелих и фротирних цветова. Излучују деликатну арому, у којој су изненађујуће комбиноване слаткиље ваниле и свежина наранџе.

Карактеристика сорте је добра зимска чврстина. Осим тога, ако су погоци посебно хладни и снијег зими, они ће патити и то неће утјецати на појаву грмља, јер се брзо обнавља.

Посебности растајасмин девичан

Да би се очувало богато цветање, за јасмин потребно је пронаћи најлакше и најтоплије мјесто на мјесту, на које се не крећу. У осенченим угловима грм се такође навикне, па чак и расте, али неће задовољити велике мирисне цвијеће.

Уопштено гледано, брига за Виргинале је иста као и за друге врсте баштенског јасмина, и то:

  1. Редовно заливање.
  2. Пролеће ђубрење са минералним комплексима.
  3. Обрезивање након цвијећа да стимулише формирање нових цвјетних пупољака за сљедећу сезону.

Да би се одржао уредан изглед грмова, помаже се периодичном подмлађивању: сваке 4 године се препоручује да се у потпуности исече. На тај начин се такође може избјегавати згушњавање круне, што ће имати негативан утјецај на цвјетање (пупољци ће постати мањи и разбитиће се).

Видео о суптилностима растућег врта јасмина