Мој муж увек ми даје моје омиљено цвеће за рођендан – руже. Само их обожавам, и увек постаје тужно када букет бледи брзином. Реците ми како да водите рачуна о ружама у вазама воде како бисте продужили живот колико год је то могуће? Једина ствар коју знам од моје мајке јесте да морате ставити аспирин у воду.

руже у вазиЕлегантна љепота ружа има само један недостатак – брзо се бледе, нарочито након сечења. Међутим, пробним и грешком, познаваоци ове дивне боје су измислили неколико трикова који ће помоћи у очувању свежине буке у року од двије седмице или више.

Какви су ти лукави савети и како се брига за руже у вази воде? У овом случају није ништа посебно компликовано, а све што вам је потребно је увек у рукама у кухињи или у кућном медицинском кабинету. Тако да руже не брзо нестају, морате правилно припремити:

  • цвијеће се креће од буке до вазе;
  • ваза;
  • вода.

Поред тога, важно је место где ће бити ваза, али све је у реду.

Како припремити цвијеће?

децокција ружа

Већина нас журе да одмах букет у вазу, мислећи да на тај начин ћемо спасити Росе од увенућа. Неке истине у томе, али треба имати у виду да је за букет ружа су прекинути већ дуже време и неко време био без воде, до пада куће. Због тога је важно обновити равнотежу воде цветовима “летећи”.

Да би то урадили, они треба да буду постављене у дубоком канту или ставити у воденом купатилу три сата, уронити стабљике и лишће, али остављајући врх самих пупољака.

Истовремено, док се пуца под водом, неопходно је да се смањи под углом и благо поделио врх стабљике, која ће се ослободити од ваздушних џепова и побољшати апсорпцију воде ружа. Неопходно је водити поступак под водом, у супротном ваздух ће поново пасти у капиларе.

обрезивање

Потребан је коси рез у циљу спречавања стабљања да сахрани тупим крајом на дну вазе, блокирајући приступ течности.

Када се “напити” руже, извадите их из воде и исећи све доњи листови, који могу доћи у контакт са водом је директно у вазу.

Која ваза је најбоље користити?

За букета треба покупити вазу, чија је висина одговара висини боја, на основу чињенице да је стабљике треба уроњен у воду за не мање од 2/3 њихове дужине.

Што се тиче материјала из које се израђује ваза, у пракси се примећује да букети коштају више у керамичкој одећи. Вода у њима се не погоршава тако брзо, јер зидови вазе не дозвољавају светлост.

Како припремити воду?

адитиви за букет

У зависности од сезоне, вода за букет треба топло – зими и хладно – током лета. Ово може бити чак и обична вода из воде, али има неколико нијанси:

  • да руже могу добити храну из ње, додати мало шећера у воду (не више од 20 г по литру течности);
  • за дезинфекцију и спречавање развоја бактерија – поставите аспиринску таблету и налијте мало сирће (1 супену кашу).

Сваког дана или барем сваког другог дана, вода мора бити промјењена, а дијелови на пијеску се ажурирају.

До буке је дуго, а сва припрема није била узалудна, неопходно је ставити вазу изван зоне дјеловања нацрта и директних сунчаних зрака. Такође, треба избегавати сусједство цвијећа са воћем – етилен који их ослобађа промовише брзо изумирање цвијећа.

Видео савети о томе како продужити живот ружа из буке