Купили смо саднице пистације у расаднику. Продавац је рекао да ће из ње порасти мали грм, и увек сам мислио да је то дрво. Реците ми како расте пистације? Колико су високи и колико је круна? Имам једно слободно место у врту, али не знам да ли имају довољно простора.

огранак пистацијаЗелени бадеми – тако се често називају пистација. Укусна, хранљива и масна воће зеленкаста вредне ривале ораха. Међутим, да га у потпуности замени, не могу, јер за разлику од Пистацхио нутс расту само под одређеним климатским условима и многи баштовани могу само да сањају о овом културом и бити задовољни продавнице-купио увозних друпес.

То је оно што је исправно назива плод пистаћа дрвета, а издужено орах је заправо јестиво кости или внутриплодником. Међутим, народ “не смета”, ботанички суптилност и једноставно називају пистаћима ораха, као и било које воће, које има оклоп и кернел.

Грм или дрво?пистацхио дрвеће

Како узгајати пистације, зависи од климе узгоја. У природи биљка расте на каменитим земљиштима гдје су топлота и влага у недостатку. Такви услови отисак на форму кореновог система: у потрази за коренима у воду дубље у земљу до 15 метара, и више тиерс, а на странама пузања и – до 25 м ширине. Наравно, ниједна од којих комшилук не може говорити, пистаћи чврсто раселе других усева, одузимање простора и расте у изолацији, са посебним шикарама густине не може да се похвали.

пистацхио бусхУ пустој клими са повременим падавинама, пистација често прерасте у велики грм, формирајући неколико дебла. Добро се гнезде, формирају бујну круну са издуженим, до 20 цм, зеленим листовима са пратећим светлим венима. Ако је довољна влага, пистација остави у једном трупу и расте у облику стабла. Његова висина може бити до 10 м, а дебљина цеви – 1,5 м, док Црохн остаје исти кроз активне густу гранања изданака.

Пистација је дуга јетра, у погодној клими и са одговарајућом негом живи до 1000 година.

А на грмљу, а на дрвету је пртљажник карактеристичан за савијање и савијање. Кора на младим гранчицама је обојена у лепој црвеној боји, с доба постаје сива. Пистаћ цвет рано, у марту или у мају, ако се терен са хладнији климе, и долази у лежиште у другој половини лета. То је дијетална биљка, захтијева садњу различитих полних садница.

Интересантно је да култура добро толерише не само суша, већ и релативно хладно снап. Мраз на 25 степени није страшно.

Где расте пистацхи у Русији?пистације цвијеће

У нашој земљи, култура се не може гајити нигде. У хладним северним географским ширинама неки очајни аматеур баштовани пут пистацхиос у кадама у конзерваторијума, али као саксије културе заузимају превише простора и да им са јаким кореновог система, довољно простора је веома тешко.

Али у јужним регионима, на Криму, дуж обале Црног мора на Кавказу, пистације су прилично угодне. Посебно нам се допада врста која се зове прави пистација, која се у нашим условима успешно фруктира.

Related  Како да расте саднице босиљка код куће?

Видео о томе како расти пистације