Прошле године, у јесен, засадио је свој дан, тако да се пола засађених зимаца замрзнуло. Желим да поновим процедуру, али на пролеће. Реците ми, како добро засадити пролећни дан?

засадено дневноПролећно засадење дневно има предност над јесењем ширењем цвета. Ово је нарочито важно у подручјима гдје је јесен кратак, а зима раније долази. Узгајају се тамо јесен, биљке можда немају времена да се укорењавају и постану јаче, што значи да неће преживети зиму. Дакле, рани пролеће је најпогодније време за подјелу старог грмља или за коријење нових стечених садница.

На једном месту грмља може да порасте на 15 година, међутим препоручује се да се дневно посади сваких 5 година, тако да биљка није гужва.

Како правилно засадити Даилили пролеће рибати добро укорењене и задовољан са прелепим цвета? Главна ствар у овом послу је пратити препоруке, које укључују:

  • бирају одговарајуће место за дневно;
  • припрему копнене јаме;
  • припрема садница;
  • исправно слетање грмља.

Где је боље да се биљка?

жуто дневно

Дневно воли сунце, али и толерише пенумбру. Ипак, приликом избора локације, вриједно је фокусирати се на одређену варијанту:

  • цвијеће са тамном бојом најбоље су постављене у светлијој сјенци, иначе ће брзо изгорети и изгубити своју атрактивност и чисте изгледе;
  • За варијанте светлости боље је узети сунчано место на локацији.

Како припремити место за садњу?

Што се тиче земљишта, дневно уопште није захтевно и добро се развија у обичном баштенском земљишту. Ако је мало сиромашно на храњивим састојцима, композицију можете обогатити органским и на глиненом тлу – додајте мало песка да бисте побољшали воду пропустљивост.

Дневни је способан да преживи чак и на пешчаној земљи, под условом редовног заливања.

Величина копнене јаме зависи од састава тла:

  • у хранљивом земљишту, за које није потребно додатно додавање осталих компонената, довољно је направити депресију до 30 цм;
  • ако постоји потреба за додавањем органских материја или песка, величина јаме мора бити двоструко већа како би се компостирала на дну.

У припремљеној копнени јами направити низак насип у средини – на њој ће бити постављено садница.

Када је група уклапа између сваког грма мора бити минимално растојање од 1 м, иначе цвеће ће брзо расти, а то ће бити мало место, што ће утицати на процват.

Како припремити и садити саднице?

садење дневно

Ако жбуње купити у продавници, пре него што их садње треба да падне пар сати у кофу воде. Током овог времена здрави корени ће се развити. Тоо лонг корени (и врх грма) мора се смањити како би остали до 30 цм у дужину, и мртви (не отекла) – потпуно одсечени.

Припремила је сјеме за саднице на узвику у центру јаме и нежно се ширила око корена. Покривајте земљу пола рупа и добро га гнетите око дневно и обилно залијете. Када се вода апсорбује, додајте тло, потпуно заспати.

Немогуће је продубити коријенски врат од дневно више од 3 цм, тако да се не гнијеже.

Корак по корак слијетање дневно – видео