Реците ми, да ли је могуће код куће припремити минерална ђубрива за цвеће својим рукама? Да ли ће бити ефикасни као и дрогови за куповину?

Редовно ђубрење декоративних биљака, посебно затворених биљака, је основа за њихову успешну култивацију. Такве биљке имају ограничен простор за раст. Осим тога, запремина земљишта је такође мала, и временом, испорука храњивих материја у њему је исцрпљена. Због тога је толико важно да допуните залихове елемената у траговима, користећи облоге од минерала.

У специјализованим продавницама постоји велики избор готових минералних ђубрива за цвеће, међутим, по жељи, хранљиве смеше и раствори се могу припремати ручно. По квалитету и принципу рада, они се не разликују од ђубрива за складиштење, јер се тамо купују главне компоненте.

Главни услов за производњу минералних ђубрива од стране себе је да се придржава тачне дозе како не би штетили биљке.

Нутритивни раствор за цвијеће биљке

минерално ђубриво

У време цвјетања, прозорима су посебно потребне додатна исхрана. Током овог периода највише је потребно ђубриво.

Да бисте се припремили за храњење, потребно је:

  • суперфосфат (упутство за употребу у врту) – 1,5 г;
  • Амонијум сулфат – 1 г;
  • калијумова со – 1 г.

Мешајте све састојке са 1 литром воде, добро се добро мешајте. Користите за заливање цвјетних биљки под кореном сваких 7 дана.

Минерална смеша за украсно цвеће

За коријенске преливе листопадних култура, једном на 7-10 дана добро је користити овај однос елемената у траговима по литру воде:

  • суперфосфат – 0,5 г;
  • Амонијум нитрат – 0,4 г;
  • Калијум нитрат – 0.1 г.

Минерална ђубрива са импровизованих средстава

инфузија пепела

Течно минерално ђубриво може се направити и са импровизованим средствима, на пример, од пепела који је остао после свечане ватре за роштиљ или чишћење у башти. Оваква топна облога садржи много елемената у траговима, али врло мало азота и препоручује се за примјену у цветном периоду биљака. Припремите течну инфузију веома једноставно: у 5 литара воде, мешајте 75 г пепела и пустите да пије 15-20 минута. Страин.

Готов производ треба одмах користити, не може се чувати.

Да бисте надокнадили недостатак боје појединих елемената, можете направити таква ђубрива:

  1. Са недостатком калцијума. Инфузија на шкољку: 5 грундирајте шкољке, налијте литар вреле воде и оставите 5 дана. Вода испод корена. Испрекидана љуска је такође добра за додавање тла.инфузија шкољке
  2. Са недостатком калијума и азота. Инфузија банане: 3 козе банана улијте врело воду (1 литар), пустите да стоје сатима 4. Користите за наводњавање. Дробљена пилинга додати у тло.екстракт банана

Десет популарних ђубрива за цвеће с властитим рукама – видео