У јесен, због интересовања, поставио сам камен авокада (стога је већ било могуће добити собни лимун). Експеримент је био успјешан – кост се развила, и постепено изграђује лишће. Реци ми како се бринути за авокадо код куће? Да ли му треба јако свјетло или може ставити пот на сјеверни прозор?

авокадоЉубитељи егзотичних биљки су чешће међу флористима. Захваљујући њима, неке културе које живе у природи, сигурно су се преселиле у наше домове и тамо се осећале прилично добро. Узмите бар авокадо – зимзелено високо стабло са оригиналним зеленим плодовима које долазе из далеког Мексика. Његови велики светло зелени листови били су толико популарни код затворених љубитеља биљака да је егзотични мексиканац почео да се користи за декоративне сврхе за садњу зеленила.

У природи, авокадо расте до 30 м висине, у затвореном простору, расте у облику малог стабла (не више од 2,5 м), осим тога не носи воће.

Узгој авокада није много тешко. Ако створите услове за њега који су што ближе природе и што је у правом смислу, можете добити потпуно лепу и компактну биљку.

Авокадо брига код куће се састоји од скупа активности, и то:

  • одабира одговарајућег места за грмље (са потребним осветљењем и температуром ваздуха);
  • компетентно заливање и храњење;
  • формирање обрезивања;
  • редовна трансплантација.

Где је боље расти авокадо?авокадо на прозору

Пре него што одредите пот са младим грма за стално настањење, вреди с обзиром да авокадо не толерише директну сунчеву светлост – од којих су листови изгледају спаљено. Али у супротном, он је сасвим непреценљив и добро се развија у пенумбри, иако преферира добро, али дифузно, осветљење.

Можете поставити лонац на сјеверни прозорски појас: авокадо лети има довољно сунца, а у јесен-зимском периоду само инсталирати додатно осветљење.

Што се тиче температуре и влажности ваздуха, евергрин жбун треба топлоту, али је у стању да зими и негрејаног просторији на температури не нижој од 5 степени, иако је у овом случају постаје млечне лишће и ресетује.

Related  Рана, слатка и сочна врста диње Амал

Како водити и хранити?заливање авокада

У лето, авокадо воде треба да буде чест, као и редовно прскање. У зиму, учесталост наводњавања зависи од услова зимовања: што је нижа температура, мање је често залијевана грмља.

Сама Авокадо је брзо расте, тако да често прелив не треба, али имајте на уму да је потопио дрвеће у ограниченој количини земљишта и хранљивих материја нестане брзо. Да би их заменили од пролећа до краја лета, требало би увести сложене минералне препарате (али не више од 2 пута месечно).

Како смањити и када пресадити?обрезан авокадо

У соби се авокадо често протеже, па је формирање обрезивања важна фаза у бризи за то. Због тога је неопходно да се осетите или исечете погаче после 8 лишћа у пролеће како бисте стимулисали разгранавање. Поновите поступак током цијелог љета на сваком младом прслуку.

Такође авокадама је потребна честа трансплантација, јер расте веома брзо. Млада грмља се трансплантирају сваке пролеће, пресадјујући их у пространији лонац. Велики узорци, ако је могуће, пређу се сваке три године или једноставно замењују горњи слој земљишта са свежим. Прочитајте исти чланак: Авокадо – добро и лоше за тело!

Карактеристике раста унутрашњих авокада – видео