Реците ми, који је разлог и шта да радим – имам мртвог садница лутина. Први пут сам га посадио, али пуцњава се испоставило да је слаба, расте лоше и постепено нестаје. Можда сам урадио нешто лоше?

лупинеЛупине је светао представник породице Бобов, који је цењен од стране произвођача цвијећа за врло лијеп цветни и лаган карактер. У природним условима, биљка је у стању да преживи чак и са продуженим одсуством падавина, тако да када се гаји кући неће изазвати много проблема.

На креветима ћете наћи већину украсних сорти вишегодишњих лупине са широким спектром боја. Споља изгледа као да лупин је усправно жбун или мали жбун са дебелим стабљике, на својим дугим петиолес приложеним лепе листови који подсећају на испружену длан са дугим прстима. Током цветања жбун производи дуго (понекад и до 1 м висине) у облику четке стабљике, густо покривена са малим цветовима.

Карактеристично за лупина су моћни, остављајући дубоко у земљу ризома-шипке чворова који се преносе азот из ваздуха у земљиште. Обично дуго лупин постављене на кревету у јесен. Овим методом гајења цвјетава само наредне године.

Да би се видело цветање у години садејства, препоручује се коришћење методе сјемења. У овом случају, лупин ће цветати већ крајем лета.

Како се узгајају лупинске саднице?

каљење лупина

Семе за саднице могу се посејати већ у марту. Да бисте то урадили, припремите слободно и хранљиво тло, мешајући:

  • један део тресета и терена;
  • пола финог песка.

Да би се убрзао клијање семена у саксије земљишта, можете додати и туцане суве вука нодули од одраслих, осим тога, претходно натопљене семена.

Направите жлебове, навлажите их и изложите семе на начин да саднице нису гужве, јер не воли трансплантацију. Врх са земљом. Пре појаве покривајте контејнер с филмом. Периодично проветрирајте и водите. Трансплантација на кревету треба да буде јака, здрава садница, када се формирају на 3 овог упутства. Одложити трансплантацију није вредно тога, у супротном можете оштетити дуги извор корена саднице.

Одређивање садница са белим бојама кроз саднице се не препоручује, јер се овим методом репродукције, бела боја, за разлику од љубичице и розе, није сачувана.

Грешке у култивацији лупина

саднице лупине

Док посматрају једноставне препоруке, није тешко развијати здраво саднице. Међутим, понекад се дешава да младе саднице почињу да болују и омекшавају. У чему би могао бити разлог, а шта да се ради, када саднице трајног лупина пропадају?

Related  Руже паде лишће и суви сувци – у чему је разлог?

Најчешће, узрок смрти садница су неадекватни услови, неправилна брига или болест, и то:

  1. Повећана киселост земљишта. Саднице развијају хлорозу. Алкално земљиште мора бити лимено и разблажено тресетом.
  2. Оштре промене временских услова. Деликатне пијаце не толеришу понављајуће мразе, тако да рано садење у тлу може по први пут захтијевати додатно склониште.
  3. Прекомерно заливање. Будући да је лупин биљка отпорна на сушу, заливање садница треба да буде умерено. Стално влажно земљиште може изазвати развој гљивичних болести. У случају њиховог настанка потребно је третирати саднице с фунгицидима.
  4. Недостатак осветљења. Саднице треба ставити у добро осветљено место, иначе се протеже. Слабо грмље можда не преживе накнадну трансплантацију у земљиште.

Код оштећења лупина, штеточине за садњу морају се третирати посебним препаратима за инсектицид.

Видео о растућем лупину – од садјења до лечења болести