Ове године наша башта је допуњена новим “становницима” – засадила је неколико сорти црне рибизле. У нашој породици сви воле џемовину рибизле, па су одлучили да добију своје витамине. Реците ми, ако постоје неке особине растуће црне рибизле и како се бринути за њега следеће године на пролеће?

црна рибизлаЦрна рибизла у садржају витамина је најкориснија јагодица међу осталим варијететима. Истовремено, од вртларара захтева већу пажњу: црна рибизла има своје захтеве за узгој и негу, укључујући и пролеће.

Захтјеви за узгој

рибизла у пролеће

Црна рибизла воли сунце, влагу и плодно тло. Најбоље мјесто за садњу грмова биће југ или југозапад, то јест, бочно добро освијетљен од сунца. У овом случају је неопходно узети у обзир да се ова биљка плаши нацрта, а такође и често пати од преблизу постеља подземних вода.

Црна рибизла не толерише кисело тло, па ако се такав феномен догоди, годину дана прије планираног изливања потребно је ископати локалитет са кречем брзином од 500 г по 1 квадратном метру. м. Непосредно пре слетања у јаловиште додајте суперфосфате, пепео и хумус.

Биљна црна рибизла може бити и пролеће и јесен, али већина вртлараца више воли другу опцију.

Спринг Царе

рибизле

Да би црна рибизла задовољила великодушну жетву великих бобица, мора се обратити пажња на самом почетку сезоне раста. Да би то учинили у пролеће, следи:

  1. Носите обрезивање грмља, уклањање свих оштећених грана и оних на којима се наслаге штеточине (гриње). Поред тога, технологија резидбе зависи од старости грмља: треба се бацити младе биљке, остављајући 3-4 бубрега. Двогодишњи грмље се разређује, остављајући само око три јаке погаче и резање остатка до нивоа тла. Лијеви погоци су скраћени, одсећи свој трећи дио. Поступак се понавља трећу годину живота. У будућности, када се формира грмља, сваке године ће бити потребно исечити оштећене и старије гране и делимично уклонити млади раст ако је превише.
  2. Редовно заливање плантаже, пружајући им влажност коју рибизла воли.
  3. Да бисте спречили болести и оштећења штеточина, третирајте рибизле са Нитрафеном.
  4. Сточна храна са сложеним минералним ђубривима.
  5. Утишајте косине да бисте избјегли брзи губитак влаге и појаву корова.

Related  Одаберите травњак за глине

Са правовременим и исправним пролећним активностима, црна рибизла ће у наредних 10-15 година донети плод са укусним јагодама.

Пролећна садња црне рибизле и њена даља брига – видео