Прошле године је прокрчила малу ружичну башту испред куће. Сви грмови су успјешно искоренили, у пролеће сам их хранио, а сада су већ сјајан цвет. Реците ми, какву врсту брига ружама треба у башти током лета? Да ли их треба оплођивати?

руже

Са доласком љета, отварају своје шармантне пупољке вртне краљице – руже. У то време њима треба пажња не мање него након зимског периода, јер цветање одузима јачину грмља, осим топлог сувог времена нема повољног утјецаја на опште стање цвијећа.

Шта треба учинити како биљке расту и активно развијају? Љетња брига о ружама у башти укључује:

  • заливање;
  • топ дрессинг;
  • обрезивање;
  • ако је потребно, контрола штеточина.

Ми водимо обилато, али не често

наводњавање

Узимање цвијећа и лишћа у здраво грмље је позив за помоћ, што указује на то да ружа има потребу за влагом. Да не би довели вишеканалу у такво стање, потребно је редовно заливати са стојећом водом, али ни у ком случају није хладно, иначе цвет може почети да боли.

За младу грму, довољно је пола канте воде, али старије руже и, с друге стране, веће величине, треба за једну жбицу од 1,5 до 2 канте.

Учесталост наводњавања зависи од тла у којем раста расте и временских услова. Жбуње које расте на песковитом тлу треба више заливати у врућем сувом љетном периоду. Клишеји, тешка земљишта задржавају влагу дуже, тако да ће у овом случају наводњавање бити ријетко, као иу кишном периоду. Најважније је да се не дозволи потпуно сушење земљишта.

Да влага не испарава не тако брзо, око грмља треба да поставите мулч.

Лето храњење

топ дрессинг

У периоду цветања ружама је потребно ђубриво калијум фосфора. Оне утичу на количину и квалитет цветања, као и на припрему младих пужева за зиму. Тржиште има широк спектар специјалних комплексних препарата за руже. Течне форме морају бити разблажене у складу са упутствима воде и сипати руже са храњивим раствором, тешко – за заптивање у окружењу грмља пред грлом.

Што се тиче азотних ђубрива, у другој половини лета боље је не користити их. Млади пуцови једноставно немају времена да сазре и зими замрзну.

Љето обрезивање

обрезивање

Урезивање ружа у лето има формативан карактер. Рез мора да пуца који су превише високи и избачени су од уобичајеног облика грмља. Младе гранчице у исто време не морају да додирују, зато што формирају социјално осветљење.

Веома је важно уклонити избледеле пупоље пре него што почну формирати воће. Дакле, цветање је продужено, али пупољци остају велики и не расте мањи.

Related  Минерална ђубрива за цвеће сопственим рукама

Ми се боримо против штеточина

прскање

Цвеће руже често утичу на уши. Мора се уклонити, у супротном пупољци можда не цветају. Добар ефекат даје прскање ружа растворима сапуна. Тил може такође лако бити уклоњен руком или испран водом, поновити поступак по потреби.

У случају откривања знакова гљивичних болести (на примјер, мрље на листовима), биљке треба третирати посебним средствима.

Шта да радимо са ружама у лето – видео