Обилазак пријатеља видео сам врло необичну бегонију. Прво нисам ни разумео какав је то цвет, јер су листови попут бегоније, али пупољци уопште нису слични. Девојка је рекла да се сорта назива Фимбриате. Реците ми, шта је Бегониа Фимбриате?

бегониа фимбриате микБегониа Фимбриата у потпуности одговара њеном имену, који је преведен са латинског као “фимбриран”. Од осталих подврста бегонии ова се тачно разликује у облику цвијећа: они су тако величанствени и пуњи, а латице имају робусну ивицу, што је више попут великих каранфила.

Вреди напоменути да Бегониа Фимбриата – ово није посебна сорта, већ читава група биљака уједињена заједничким знаком. Сорте које припадају овој групи имају исту изразиту махрр облик социјалног поријекла, али се разликују по својој боји, величини и облику латице цвијета.

Цвијеће групе фимбрије је гомоље и широко се користи како у домаћинству, тако и за садњу на отвореном мјесту за пролеће-љетну сезону.

Познати представници групе

Биљке које представљају другу групу су благо сличне једна другој, али свака је јединствена на свој начин. Пре свега, то се тиче боје пупољака, у зависности од тога који разликују сорте бегоније фимбриате:

  1. Жута.жута бегонија фимбрије
  2. Наранџаста.наранџа бегонија фимбрије
  3. Бела.бела бегонија фимбрије
  4. Црвена.црвена бегонија фимбрије
  5. Пинк.розе бегониа фимбрије

Поред бегона са монохромним бојама цвијећа, у продавницама можете пронаћи и различите мјешавине сорти (мјешавине), укључујући 3 или 5 различитих нијанси.

Узгаја Бегониа Фимбриата

Као и сва туберна бегонија, ова група се осећа веома добро на отвореном и стога се често користи на љетним креветима. Пре засадања кртола мора бити клита, за коју су у фебруару посадјени у посуду са слободним и храњивим земљиштем. На отвореном простору младе грмље треба посадити не раније него у мају, па чак иу јуну, када су сочне водене пијеске плаши се снижавања температуре и одмах умријети.

Са појављивањем јесени, бегони мора се ископати и чувати у сувом подруму.

Фимбриата такође расте добро у соби, док одмах можете посадити гомоље у посуду и оставити у соби, и пресадити биљку која је расла на улици.

Related  Како да расте саднице босиљка код куће?

Бегонија воли обилно заливање, али не у време цвјетања. Током овог периода јој је потребна сложенија исхрана. Мало је важно добро осветљење, а најпогодније мјесто за пот је југозападни прозорски појас.

Тајне садње и брига за тубер бегониа – видео