Поздрав свима! Ове године су купили летњу кућу и одлучили да по први пут покушају да обезбеде барем минимални сет поврћа за зиму. У том погледу поставља се питање – како направити кревете у врту за шаргарепу и лук? Подстакните, него да оплодите, како биљите, добро и друге суптилности ако су доступне. Желео бих да добијем добар жетву, не две сијалице и три суве шаргарепе. Хвала унапријед!

Желим да вам честитам изузетно добрим избором. Да, шаргарепа и лук не случајно увек посећују заједно. За то постоји више разлога. Прво, лук обезбеђује алицин, специјалну супстанцу која помаже одбацити паразите који су опасни за шаргарепу. Друго, сијалице су увек на површини земље, а шаргарепа је много дубља. Дакле, ове две културе неће се међусобно мешати, узимајући хранљиве материје из различитих слојева земље. Али, наравно, није довољно направити прави избор. Такође морате знати како направити кревете у врту за шаргарепу и лук, како бисте добили богату жетву.

Формирање кревета

Почните формирање кревета с дефиницијом његове величине. Оптимална ширина је 0,7-1,2 метара. Ако је ширина мања, онда морате да организујете превише кревета – нећете моћи да набавите велику жетву. Ако је кревет шири, биће проблема са заливањем, уклањањем корова. Дужина може бити практично свака – ограничена је само величином сајта и вашим жељама.

кревети, лук, шаргарепа

На ивицама кревета пожељно је распоредити мали насип или чак поставити решетке. Пожељна висина – 10-12 центиметара. Ово ће уштедети воду, обезбеђујући добро заливање чак и ако је прошло мало кише.

Али ако је локација у низини, постоји још једно питање – како се ријешити вишка воде. За то су лежаји специјално подигнути – оплата је постављена са плоче висине 20-30, која је напуњена земљом. Због ове вишка влаге брзо ће напустити кревет.

високе кревете

Најгоре од свега, ако се кревет мора сломити у мочварном земљишту – сви корени усеви почињу брзо да се губе. Неопходно је уклонити део земље из баште тако да се добије јама од дубине око 25-35 центиметара. Дебео и снажни полиетилен положен је на дно и зидове. Тек након тога земљиште се враћа на место. Ово ће га заштитити од подземних вода, приближавати се површини и добити богату жетву.

Не заборавите на ђубрива

Следећи корак, омогућујући богату жетву, је оплодња тла. Можете користити хемијска ђубрива, али у овом случају пажљиво проучавајте инструкције и пратите их – свако кршење може довести до смрти биљака па чак и производње опасних плодова.

Такође можете користити органске – лук и шаргарепу савршено се оплођивати са ђубрењем, компостом или тресетом. У овом случају оштећење ђубрива ће бити много теже.

Слетање

Лонац (када и како се садити на отвореном простору) препоручљиво је узимати свеже, пола године или највише једну и по. Да га посадите, нацртајте траку на врту (пожељно дуж периметра) и само нежно гурните семе у земљу тако да само врх главе излази.

лук

Корење се срже у центру кревета. Семе су веома мале, тако да је потребно превише потомака, што додатно троши. Неки људи посебно лепе сјеменке на папиру, које су затим пажљиво ваљали око кревета. Али биће лакше мешати семе са обичним речним песком или сувим земљиштем, а затим сејати у припремљене жлебове. Тада ће у земљу ући релативно мали број сјемена, а младе пиле неће морати бити исцрпљене.

Више о садењу шаргарепа и лука можете научити из видео снимка